VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 16. led 2017 13:47:41
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: ned 06. dub 2014 8:24:30 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
Našel jsem na různých stránkách zmínky o šrotování sladu mokrého, nebo zvlhčeného párou.
Dá se to provést v domácích podmínkách? Má s tím někdo zkušenosti?
Kód:
http://www.pivnidenik.cz/clanek/239-Srotovani/index.htm


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: ned 06. dub 2014 14:36:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Zvlhčuji rozprašovačem. Melu den předem, tak to pak raději dávám do lednice.
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... nditioning
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=CrushEval

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: ned 06. dub 2014 16:14:16 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
PIvo píše:
Zvlhčuji rozprašovačem. Melu den předem, tak to pak raději dávám do lednice.
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... nditioning
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=CrushEval


Můžeš mi to přiblížit? Když to postříkáš rozprašovačem tak to hned dáváš drtit, nebo to necháš nějakou dobu nasáknout?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: ned 06. dub 2014 16:36:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Postup je v odkazech popsaný. Slad do kbelíku, zvlhčovat a míchat. Ne moc, jde hlavně o nasáknutí a zvláčnění vnější vrstvy. Necháš chvíli odpočinout a šrotuješ.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: pon 28. dub 2014 15:04:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. črc 2013 12:49:46
Příspěvky: 89
zkusil jsem a asi nebudu delat.. mozna casem.

pluchy opravdu byly více v celku, ale síla potřebná na mletí se zvýšila o 50% :) (zcezování lepší tak o 20%) takže to dělám tak, že ten slad, kterého dávám málo lehce namokřím ..

= asi 0 výsledek, ale co kdyby


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: pon 28. dub 2014 15:30:33 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 195
Bydliště: Ohrobec
Mám podobnou zkušenost. Síla je opravdu potřeba podstatně větší, zkusil jsem to a strhnul spojku mezi převodovkou a šrotovníkem - no aspoň je důvod udělat novou a pořádnou. Výsledek je na pohled mnohem lepší (krásné pluchy v celku), ale nějaký podstatný rozdíl při scezování nebo na výtěžnosti jsem nezaznamenal. Ještě zkusím změnšit mezeru mezi válci (mám asi 1mm a píše se tam až o 0.48mm) ale obávám se, že jediný výsledek inovace bude spálený motor.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: šrotování na mokro
PříspěvekNapsal: úte 29. dub 2014 10:10:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Mokré šrotování umožní lepší rozemletí při rozumné mezerovitosti a tím stoupne asi i výtěžnost. Vůle mezi válci je prý řádově v desetinách milimetru. Taky asi bude záležet na množství mláta, pokud je to pár kilo, tak ani výrazně vyšší mezerovitost nemusí být moc znát. Osobně nemám na svých domácích várkách problém ani se sladem pomletým v suchém stavu. Moment určitě naroste, hlučnost a rozprach klesne. Mám ale zkušenost s jemně rozemletým sladem (pluchy byly dost poničené), kdy dvanáctka tekla úplně normálně a silnější IPA se prakticky nedala scedit a to scezovačka nebyla nijak gigantická. Řekl bych, že v domácích podmínkách šrotování za mokra není nutné. Vzniklé mladiny mají prý srovnatelné parametry, jen je znát pokles tříslovin, lehce naroste dusík a při příliš hrubém mletí může poklesnout obsah dextrinů a v samotném výsledném pivu nebyly znát žádné vetší rozdíly.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz