VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 14:48:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: prazit, ci neprazit??
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 15:54:57 
Offline

Registrován: čtv 27. bře 2014 15:20:01
Příspěvky: 3
ahojte, chystam sa prvykrat varit klasicky tmavy leziak (svetlych uz par za sebou mam :) )

potrebovl by som sa uistit, ci doma prazeny plzensky slad je de facto tak isto pouzitelna ingrediencia na varenie tmaveho piva, ako kupensky Karamelový slad tmavý , alebo treba este tie suroviny prazit?

tu je cca zamyslany recept
http://divokypstros.webnode.cz/news/vanocni-special1/

dakujem


Naposledy upravil racmaster dne čtv 27. bře 2014 19:08:32, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazeny alebo karamelovy slad
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 17:35:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Ahoj.
K tomu receptu - názvu je polotmavý, ale pivo bylo tmavé. Pokud nepridas carafa, tak by to mělo vyjít polotmavý. .
K těm doma prazenym sladům , děláš jen karamelový, nebo i tmavý barvící?
Bude asi hodně záležet na stupni upražení .

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazeny alebo karamelovy slad
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 19:01:33 
Offline

Registrován: čtv 27. bře 2014 15:20:01
Příspěvky: 3
no objednal som si len ten karamelovy tmavy, ziaden dalsi tmavy. cize ked chcem naozaj tmave pivo z tychto troch sladov(plzen, mnichov, karamel) mal by som niektory z nich este poprazit? kolko asi pri 4kg jacmena dat prazit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazit, ci neprazit??
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 20:44:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Myslím,že tak 15dkg upražit do černa by mohlo na 4 kg stačit.

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazit, ci neprazit??
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 20:48:25 
Offline

Registrován: čtv 27. bře 2014 15:20:01
Příspěvky: 3
je to jedno z ktoreho 15 deka? ci plzenskeho, ci mnichovskeho...?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazit, ci neprazit??
PříspěvekNapsal: čtv 27. bře 2014 21:24:42 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 344
pokud ho chceš "spálit", tak je to jedno.

Osobně si myslím že je to škoda, mě v pivu spálený slad nechutná.

Barvím raděj tak že použiju vyšší procento mnichova (60-75%) a víc tmavšího karamelu (Caraaroma z Bamberka), toho dávám i 3-4% sypání


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: prazit, ci neprazit??
PříspěvekNapsal: pát 28. bře 2014 8:26:02 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Záleží také, co si představuješ pod pojmem "tmavé". Lze udělat pivo černé jako uhel, třeba s barvícím sladem nebo doma hodně upraženým (bude v něm cítit něco jako spálenina,to určitě není na škodu, pil jsem jedno domácí pivo s docela výraznou chutí po spálenině a bylo vynikající). Al lze uvařite také "pouze tmavé", a toho v klidu dosáhneš vetším množstvím, jak píše Petr, mnichova a třeba i jen klasického karamelu. Karamel cca 20%.

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz