VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 18. lis 2017 12:52:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: pon 03. srp 2015 13:39:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Není to náhodou pivo, ze kterého vychází i moje poslední (udělal jsem jej letně slabší)? http://www.fotozapisnik.eu/gradys/piva/ ... gi-beer-v2

Já na ejly tvrdohlavě používám Pale Ale slad, ale Jimram (řekl bych, že se opět jedná plus mínus o to samé pivo viewtopic.php?f=36&t=2606) tam dává plzeňský slad.

Já bych skoro řekl, že je to jedno, obzvláště vzhledem nezanedbatelnému množství mnichovského a melanoidního (Victory).

Také to bude hodně záležet na výrobci sladu, než na obecně definovaném rozdílu mezi Pilsner vs Pale Ale.

A lehký nástin je třeba tady: http://byo.com/mead/item/710-grain-on-the-brain

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: pon 03. srp 2015 18:03:11 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 110
fotozapisnik.eu píše:
Není to náhodou pivo, ze kterého vychází i moje poslední (udělal jsem jej letně slabší)? http://www.fotozapisnik.eu/gradys/piva/ ... gi-beer-v2

Já na ejly tvrdohlavě používám Pale Ale slad, ale Jimram (řekl bych, že se opět jedná plus mínus o to samé pivo http://www.varimpivo.cz/viewtopic.php?f=36&t=2606) tam dává plzeňský slad.

Já bych skoro řekl, že je to jedno, obzvláště vzhledem nezanedbatelnému množství mnichovského a melanoidního (Victory).

Také to bude hodně záležet na výrobci sladu, než na obecně definovaném rozdílu mezi Pilsner vs Pale Ale.

A lehký nástin je třeba tady: http://byo.com/mead/item/710-grain-on-the-brain


Jasne, je to ten recept, z ktoreho vychadza tvoj yogi-beer-v2. Ten clanok si pozriem, teraz kamos taha na pivo:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 04. srp 2015 12:27:37 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 211
Bydliště: Ohrobec
Původně jsem do všecho co má v názvu ALE cpal vytrvale jako základ Pale Ale slad. Na základě mé oblíbené knihy "Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew" jsem s tím přestal. Teoreticky by pivo s Pale Ale sladem mělo být chlebnatější, silnější tělo než při použití Plzeňského. To je ale to co třeba u piva American Pale Ale já nechci (někdo to chtít může, je to věc chuti). Nepřidávám tam ani žádný mnichov nebo melanoidní, což má podle mne podobný důsledek.

U tmavších piv typu Amber, Brown Ale souhlasím, že je to jedno. Mnichov popř. melanoidní rozdíl mezi plzeňským a Pale Ale sladem spolehlivě setře.

A hlavní je, že plzeňský slad na rozdíl od Pale Ale mám doma vždycky, tak když v pátek večer vymýšlím, co v sobotu uvařím, není často na výběr...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 04. srp 2015 13:05:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
I s PaleAle (weyermanní, záhlinický) se dá udělat čistý a suchý APA, záleží na rmutování. Taky na konkrétní várce sladu - třeba Weyermanní rozsah barvy 5-7 je hodně.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: stř 05. srp 2015 21:35:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. lis 2010 0:50:55
Příspěvky: 143
Bydliště: Žatec
Bacha na to u těch Crystal malts, některé sladovny svoje Crystal označují číslem odpovídajícím EBC.
Co se týče pale ale sladů, záleží, jaký chcete výsledek. Zimní odrůdy nebo i jarní odrůdy některých dvouřadých ječmenů z UK ve spojení s vyšší dotahovací teplotou na sladovně dokážou vykouzlit charakter, který z Bojose aj. za boha nedostanete. Pokud ale vaříte suchý US ale, je zbytečné se takovými věcmi vůbec zaobírat...

_________________
https://www.facebook.com/PivoFalkon


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 11. srp 2015 11:21:21 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 110
fotozapisnik.eu píše:

A lehký nástin je třeba tady: http://byo.com/mead/item/710-grain-on-the-brain


Na zaklade toho clanku, ak chceme byt uple rigorozni je American 2 row slad klasicky nas svetly slad.

American two row = Pale slad (Pozor!!! : nie Pale Ale slad) = Svetly (cesky) slad
Plzensky slad tam typek odporuca vylucne len do Pilsner typov piva.

tolko clanok.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 11. srp 2015 13:27:31 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 211
Bydliště: Ohrobec
No, že by mi to bylo jasné se říct nedá.

Když přijdu do sladovny (Kounice, dříve jsem kupoval Raven), tak mají jeden světlý slad a buď ho nazývají světlý nebo český nebo plzeňský. Navíc ještě třeba taky humnový (chápu, že je to jiná technologie sladování, ale projeví se to nějak výrazně v chuti piva?) Takový slad podle barvy i druhu ječmene zdá se odpovídá americkému Pale sladu.

Kdybych měl hledat slad odpovídající dle článku "Pilsen malt", tak by to nejspíš byl "Plzeňský extra světlý" Weyermann.

Raději si tím nebudu motat hlavu, stejně rozdíl nepoznám :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 11. srp 2015 20:01:24 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 232
Není rozdíl mezi Pale Ale sladem a plzeňským sladem spíše v rozluštěnosti? Tzn. plzeňský se hodí spíše na dekokční rmutování a Pale Ale na infuzní?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 11. srp 2015 21:13:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2822
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ve zbytku sveta krome Bavorska nejspis nevedi, co to dekokce je.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Převodní tabulka názvů sladů na Weyermannovské
PříspěvekNapsal: úte 11. srp 2015 21:57:33 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 110
Podla toho clanku, co poslal Martin (fotozapisnik.eu) by som to zhrunul asi takto.

Svetly slad
95 % vsetkych piv ma ako zaklad sypania svetly slad = pale slad = 2 row american = cesky slad (opat: nemylit si s pale ale sladom.) Farba tohto sladu sa pohybuje od 3,3-4,1 EBC.

Plzensky slad = Pilsner malt ma farbu = 1,4-3,8 EBC, cize je suseny pri nizsej teplote ako Svetly slad
chutovo by mal byt jemnejsi a sviezejsi ako svetly slad. Prave tato vlastnost je na ukor sladovosti a aromy, ale to je prave to, cim sa odlisuje tradicny Pilsner (plzensky typ piva) od klasickeho lezaku.

Plzensky slad sa odporuca pouzivat len na Pilsnery (piva plzenskeho typu). Pri Pilsneroch je sypanie 100% plzenskeho sladu. Je to z toho dovodu, ze chut tohto sladu je tak jemna a "slaba", ze pridanim uz len maleho mnozstva specialnych sladov jeho chut zanika a prerazia ju specialne slady (mnichov, vieden, karamel atd). Preto je uplne jedno, ci pri nejakom tradicnom lezaku napr. s 10% mnichovskeho sladu pouzijeme svetly (cesky/pale) slad alebo plzensky. V oboch pripadoch sa specialne slady chutovo presadia, takze chut plzenskeho alebo svetleho nie je citit. Akurat plzensky slad je trochu drahsi.

Pale ale slad ma farbu = 6,5-9,5 EBC, cize je oproti svetlemu sladu aj plzenskemu o poznanie tmavsi (stale je to vsak svetly slad)
Je primarne urceny na vyrobu ejlov, specialne tradicnych anglickych ejlov a tiez belgickych amber (jantarovych) ejlov.



Zaver:
1. Na tradicny lezak ceskeho/nemeckeho typu pouzivat vylucne Svetly slad (Plzenskym nic nepokazime, len je to drahsie)
2. Plzensky slad je drahsi. Pouzivajte ho len pri vyrobe pilsnerov (100% sypanie), inak vam "tmavsie" slady prebiju jeho specificku chut, ktora vynikne len pri 100 % sypani
3. Britske ejly si pytaju najskor Pale ale slad, Americke ejly znesu oboje : svetly aj pale ale slad

Je to len teoreticky zhrnuty clanok, ak by bola potrebna oprava, dajte vediet


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz