VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 26. črc 2017 17:31:34
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hrubost šrotovaného sladu
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 7:20:49 
Offline

Registrován: pon 03. dub 2017 7:11:52
Příspěvky: 5
Jsem úplný začátečník bez praktických zkušeností a zkoušel jsem poprvé vařit. Bohužel jsem po vyslazení musel vše vylít. Koupil jsem 5 kg šrotovaného plzeňského sladu, který jsem za stálého míchání pomalu sypal do 17 litrů vody 40 stupňů teplé. Poté jsem zapnul oběhové čerpadlo, které běželo asi 5 minut, ale pak nemělo co čerpat, protože veškerá voda se držela ve vnitřním koši se sítem a skrze síto voda propadávala zoufale pomalu. Byl jsem nucen čerpadlo zapínat jen na chvíli a když jsem takto hrozně došel až do fáze vyslazování, zvedl jsem koš a chtěl prolít mláto (přes vrchní síto), neprotékalo to už prakticky vůbec. Po půl hodině "zcezování" byly na dně nádoby asi tak 2 litry "sladiny". No, nenapadlo mě nic moudřejšího, než mláto trochu zamíchat, čímž jsem to celé zkazil, protože se to celé zakalilo, sladina obsahovala jakoby kousky mouky, prostě hrůza. Tak jsem to celé vyhodil. Chtěl bych se zeptat zkušených odborníků, co bylo špatně a jak se podobným problémů vyvarovat? Myslím, že slad byl moc jemně šrotovaný, ale tím, že jsem nikdy neviděl jiný, tak to nedovedu posoudit. Z tohoto důvodu jsem kupoval již našrotovaný, abych se podobným problémům vyhnul. Vařil jsem v pivovárku Bulldog. Díky moc za rady.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrubost šrotovaného sladu
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 8:33:28 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 40
Bydliště: Budějce
Našrotovaný slad by měl mít neporušený obal (pluchu) a porušený vnitřek (endosperm). Asi vždy to bude obsahovat trochu jemnějších částí. Vylívat si to určitě nemusel. Během procesu vaření piva je ještě dost příležitostí ten kal odfiltrovat, i když nejlepší je to samozřejmě při scezování.

Jinak nevím, co přesně jsi vařil za pivo a jakou metodou, ale 17l na 5kg sladu dává docela hustý nálev.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrubost šrotovaného sladu
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 9:36:38 
Offline

Registrován: pon 03. dub 2017 7:11:52
Příspěvky: 5
Děkuji za odpověď. Tedy těch 17 litrů bylo na vystírku, pak se ještě 7 litrů vyslazovalo a mělo to být 20 litrů. Ale asi je to vážně moc. Pravdou je, že to bylo docela "suché". Základ receptu byl z návodu k Bulldog pivovaru. Chtěl jsem poprvé použít doporučený postup výrobcem a ten tam uvádí pro vystírku 17 litrů vody na 5 kg sladu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrubost šrotovaného sladu
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 10:44:40 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 40
Bydliště: Budějce
Z 24 litrů vody celkem nebude zdaleka ani 20 litrů mladiny. Jen cca 5 litrů ti zůstane v mlátu a cca 2 se vypaří při chmelovaru. Takže si na 17 litrech a to máš ještě cca 1 litr v chmelovém blátu a cca 1 l ztráta při rmutování. Takže z toho bude max okolo 15 l čisté mladiny.

Bulldoga neznám ani jeho recepty. Ale receptů tady na foru pár je. Doporučuji se řídit jimi. Osobně bych třeba začal 15 l vody a 4 kg sladu vystírka a dalších 15 l na vyslazování. Tak by to mělo dát těch cca 20 litrů mladiny. Podle účinnosti varny ti pak vyjde cca 11° - 12° pivko.

Nicméně prvořadě doporučuji to tu pořádně prolézt a pročíst. Plno věcí ti bude hned jasnějších.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hrubost šrotovaného sladu
PříspěvekNapsal: pon 03. dub 2017 14:32:36 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 15
Já dělám vše na klasickém bubnovém starém šrotovníku a nastavím hrubost zrna cca 1/7 zrna podle toho jak s mi to povede a úspěch je vždy i když je hrubost pokaždé trochu jiná , jak tu někdo psal , důležité je aby se moc neporušily pluchy .Srotuju když začnu hřát vodu na vystírku aby aroma zůstalo co nejsilnější .Dej bůh štěstí .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz