VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Jak na vlastni slad.
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=20&t=177
Stránka 2 z 2

Autor:  Sidel [ čtv 11. dub 2013 6:50:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na vlastni slad.

No pro mě je primární co nejvíc zdokonalit/zjednodušit výrobu plzeňskýho sladu, z něj se dá pak v troubě vyrobit skoro cokoliv. Navíc ječmen mám přislíbenej od kámoše za velmi přijatelnou cenu, takže do podzimu chci mít vychytanej postup tak, abych třeba 3-4 týdny sladoval a zbytek roku 2014 nemusel k sladování ani čichnout.

Autor:  Sidel [ stř 29. led 2014 10:22:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na vlastni slad.

Tak mám jednu připomínku k vlastnímu sladu. Je nutné neodfláknout odkličovací fázi a odstranit pokud možno všechen sladový květ. Pokud se vám to nepodaří v pivu se to projeví podivně kamenitou hořkou chutí. (ověřeno odvarem z čistého sladového květu a následného přidání do piva pozn. Vyškovský Džbán)

Autor:  Kájo [ stř 29. led 2014 22:41:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na vlastni slad.

Sidel píše:
Suším ve staré skříni na roštech ve skříni mám přímotop a na skříni nahoře mám ventilátor. Dosušení provádím v trobě na plechách 100°C 1h 15min asi 6 várek to vychází.

Tiež si robím slad doma,ale v menšom množstve a suším ho na site zo starého okna.Samozrejme v lete. Prikrytý je sklom,tak aby tam prefukovalo.Pod sklom býva teplota aj vyše 50stupňov.Dosúšam potom nad peterkami v garáži.Nad tymito kachlami mám na konšktrukcii ocelové sito a na tomto site je slad a vňom teplomer.Dosúšam asi 1 hod pri teplote 75-90 stupňov. Dosušoval som aj trúbe,ale to voňal celý dom.

Autor:  Kájo [ stř 05. úno 2014 23:14:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na vlastni slad.

Niekde som čítal,že slad má byť chrumkavý. :lol: V tomto mojom slade je len cca 75% chrumkavého a zbytok asi 25% zŕn je tvrdých.Ťažko sa dajú rozkúsnuť. :? Poraďte mi či je to chyba,resp.ako sa tejto chyby mám vyvarovať! :oops:

Autor:  Ondřej Šilha [ stř 09. lis 2016 8:57:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Jak na vlastni slad.

Ahoj, koupil jsem si pytel ječmene odrůdy Bojos (sladovnický), přímo z kombajnu. Včera jsem ho proplachoval asi hodinu abych z něj dostal nečistoty a zdá se mi že má lehce chemickou vůni, připomíná mi to naftu nebo tak něco. Stalo se to někomu? Má takhle mokrej ječmen vonět?

Stránka 2 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/