VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. dub 2018 12:54:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 17. bře 2009 6:54:55 
Offline

Registrován: ned 15. bře 2009 17:43:28
Příspěvky: 3
Zdravim pivare.
Chtel bych si udelat vlastni slad,tak bych byl rad kdyby mi nekdo popsal vyrobu v domacich podmynkach.
Svagr je sokromy zemedelec a lonska uroda jecmene po ruznych testech dopadla supper a prodava jecmen jako sladovnicky te nejvyssi kvality. Tak proc to nezkusit. :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 17. bře 2009 9:58:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
No já bych to nezkoušel, je v tom dost rizik, ale popis je třeba tady: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/sladarstvi.htm#1
Napiš jak se to povedlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 04. kvě 2011 21:52:16 
Offline

Registrován: stř 04. kvě 2011 21:11:01
Příspěvky: 4
myslím že sa nieje čoho báť.u nás tiež pestujú kvalitný jačmen,tak som to pred rokom skúsil s 5kilami. v chladnejšej pivnici som ho nechal klíčiť asi v 10-15cm vrstve.občas som ho prevzdušnil a prevrátil.klíčok som nechal vyrásť do 3/4 zrna.potom som to všetko prepláchol nasypal na 3 plechy na pečenie a zapol šporák na 80°C.dobré je ked ma rúra teplovzdušnú špirálu z ventilátorom.šporák treba nechať otvorený.žena ma skoro zabila lebo celý byt vonal sladom. ..nj moc citlivá na vúne.občas treba promíchat.proschlo to tak za 2 hodky.kedže som chcel robiť pivo tmavšej farby/medenej/tak som si asi 0,5kg opražil.nasledovalo odstránenie klíčkov a korienkov......neskôr....

mletie som previedol na mlynčeku na mak. šlo to dost pomalu ale dalo se.kedže som si nebol istý či som vyrobil kvalitný slad,tak som rátal o 1kg sladu viac na varenie.varil som jednormutovo dekokčne.farba sa mi podarila dokonale.meral som sacharometrom obsah cukru,kedže som kúpil blbý hustomer zo stupnicou 1500-1600.cukor vychádzal vynikajúco a mladina bola fajn sladká a kedže to vychádzalo až velmi dobre tak som to radšej neriešil.
kvasenie7 dní
po mesiaci ležania obsah alkoholu 7,3%(2 pollitre a už se to v hlave točilo :-) ) len som musel flaše pomaly otvárať,lebo to reagovalo jak šampanské.chuť sladko kyslastá z jemnou chuťou praženého sladu.čo mi vadilo že pena bola do 30sekund v čudu.pri varení som pridal aj 20dkg ovsených vločiek vraj zlepšujú stabilitu a hustotu peny ,ale asi to nefunguje :-) poslednú 2litrovku som otváral asi po polroku.chuť nezmenená pena držala trochu lepšie i ked bola nízka.

takže záver-slad sa dá doma pripraviť celkom jednoducho a výsledok ma prekvapil. slad by som porovnal zo sladom čo som kúpil zo stránky--vašepivo-český slad
človek sa pri tom nenarobí a bavilo ma urobiť to od nuly


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: sob 02. bře 2013 23:46:12 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Dal jsem si chvilku práce, tak snad to někomu helfne, nebo si to někdo zkusí.:-)
http://ulozto.cz/xRyJSmS/sladovani-ppt


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: ned 03. bře 2013 20:42:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
caco píše:
a zapol šporák na 80°C.

Není ta teplota moc velká? Myslím že to enzymy nedají.
V odkazu od Sidela je tuším 37°C.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: pon 04. bře 2013 10:18:21 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Suchý slad vydrží i víc jak 100° C. Tmavé slady se praží za ještě vyšší teploty. Jaká je ale kritická teplota kdy to enzymy zničí to nevím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 8:20:45 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Tak včera jsem si zkusil, že i v ryze domácích podmínkách lze s úspěchem vyrobit dosti slušné množství sladu. Po zvážení je toho víc jak 30 kg na jeden zátah, ale moje sušárna toho už bohužel více neutáhne. Ještě teď krásně voní barák. :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 09. dub 2013 20:46:23 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
čím a jak to sušíš? dělal jsem si jen pšeničný takže jsem zatím využíval topné sezony a potom troubu ale zajímalo by mne jak naráz 30 kg ? dík


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 14:11:49 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Suším ve staré skříni na roštech ve skříni mám přímotop a na skříni nahoře mám ventilátor. Dosušení provádím v trobě na plechách 100°C 1h 15min asi 6 várek to vychází.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 18:04:24 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
to není špatný nápad , teplotu udržuješ asi manuálně odhadem dle teploměru? já zkoušel už cca před rokem karamel a ted jsem si napražil tak cca 3 kg viz fotohttp://prntscr.com/101cya no a zítra chci zkusit jantarový ležák co jsem našel recept s caraaroma sladem tak jsem si ho zkusil taky udělat, jsem zvědavý jaké to bude http://prntscr.com/101d6u


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz