VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 17. srp 2017 12:49:44
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 17. bře 2009 6:54:55 
Offline

Registrován: ned 15. bře 2009 17:43:28
Příspěvky: 3
Zdravim pivare.
Chtel bych si udelat vlastni slad,tak bych byl rad kdyby mi nekdo popsal vyrobu v domacich podmynkach.
Svagr je sokromy zemedelec a lonska uroda jecmene po ruznych testech dopadla supper a prodava jecmen jako sladovnicky te nejvyssi kvality. Tak proc to nezkusit. :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 17. bře 2009 9:58:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
No já bych to nezkoušel, je v tom dost rizik, ale popis je třeba tady: http://gorvin.mysteria.cz/pivo/sladarstvi.htm#1
Napiš jak se to povedlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 04. kvě 2011 21:52:16 
Offline

Registrován: stř 04. kvě 2011 21:11:01
Příspěvky: 4
myslím že sa nieje čoho báť.u nás tiež pestujú kvalitný jačmen,tak som to pred rokom skúsil s 5kilami. v chladnejšej pivnici som ho nechal klíčiť asi v 10-15cm vrstve.občas som ho prevzdušnil a prevrátil.klíčok som nechal vyrásť do 3/4 zrna.potom som to všetko prepláchol nasypal na 3 plechy na pečenie a zapol šporák na 80°C.dobré je ked ma rúra teplovzdušnú špirálu z ventilátorom.šporák treba nechať otvorený.žena ma skoro zabila lebo celý byt vonal sladom. ..nj moc citlivá na vúne.občas treba promíchat.proschlo to tak za 2 hodky.kedže som chcel robiť pivo tmavšej farby/medenej/tak som si asi 0,5kg opražil.nasledovalo odstránenie klíčkov a korienkov......neskôr....

mletie som previedol na mlynčeku na mak. šlo to dost pomalu ale dalo se.kedže som si nebol istý či som vyrobil kvalitný slad,tak som rátal o 1kg sladu viac na varenie.varil som jednormutovo dekokčne.farba sa mi podarila dokonale.meral som sacharometrom obsah cukru,kedže som kúpil blbý hustomer zo stupnicou 1500-1600.cukor vychádzal vynikajúco a mladina bola fajn sladká a kedže to vychádzalo až velmi dobre tak som to radšej neriešil.
kvasenie7 dní
po mesiaci ležania obsah alkoholu 7,3%(2 pollitre a už se to v hlave točilo :-) ) len som musel flaše pomaly otvárať,lebo to reagovalo jak šampanské.chuť sladko kyslastá z jemnou chuťou praženého sladu.čo mi vadilo že pena bola do 30sekund v čudu.pri varení som pridal aj 20dkg ovsených vločiek vraj zlepšujú stabilitu a hustotu peny ,ale asi to nefunguje :-) poslednú 2litrovku som otváral asi po polroku.chuť nezmenená pena držala trochu lepšie i ked bola nízka.

takže záver-slad sa dá doma pripraviť celkom jednoducho a výsledok ma prekvapil. slad by som porovnal zo sladom čo som kúpil zo stránky--vašepivo-český slad
človek sa pri tom nenarobí a bavilo ma urobiť to od nuly


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: sob 02. bře 2013 23:46:12 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Dal jsem si chvilku práce, tak snad to někomu helfne, nebo si to někdo zkusí.:-)
http://ulozto.cz/xRyJSmS/sladovani-ppt


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: ned 03. bře 2013 20:42:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
caco píše:
a zapol šporák na 80°C.

Není ta teplota moc velká? Myslím že to enzymy nedají.
V odkazu od Sidela je tuším 37°C.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: pon 04. bře 2013 10:18:21 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Suchý slad vydrží i víc jak 100° C. Tmavé slady se praží za ještě vyšší teploty. Jaká je ale kritická teplota kdy to enzymy zničí to nevím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: pon 08. dub 2013 8:20:45 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Tak včera jsem si zkusil, že i v ryze domácích podmínkách lze s úspěchem vyrobit dosti slušné množství sladu. Po zvážení je toho víc jak 30 kg na jeden zátah, ale moje sušárna toho už bohužel více neutáhne. Ještě teď krásně voní barák. :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: úte 09. dub 2013 20:46:23 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
čím a jak to sušíš? dělal jsem si jen pšeničný takže jsem zatím využíval topné sezony a potom troubu ale zajímalo by mne jak naráz 30 kg ? dík


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 14:11:49 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Suším ve staré skříni na roštech ve skříni mám přímotop a na skříni nahoře mám ventilátor. Dosušení provádím v trobě na plechách 100°C 1h 15min asi 6 várek to vychází.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak na vlastni slad.
PříspěvekNapsal: stř 10. dub 2013 18:04:24 
Offline

Registrován: sob 04. úno 2012 15:26:13
Příspěvky: 139
to není špatný nápad , teplotu udržuješ asi manuálně odhadem dle teploměru? já zkoušel už cca před rokem karamel a ted jsem si napražil tak cca 3 kg viz fotohttp://prntscr.com/101cya no a zítra chci zkusit jantarový ležák co jsem našel recept s caraaroma sladem tak jsem si ho zkusil taky udělat, jsem zvědavý jaké to bude http://prntscr.com/101d6u


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz