VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 12. pro 2018 21:09:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 7:15:13 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
cau,

jelikoz nemam srotovacku, premyslel jsem o porizeni sladu jiz nasrotovaneho, ale bojim se, ze se mi "zkazi".
otazka zni: je nutne srotovat primo pred varenim? pokud ne, jak dlouho to vydrzi nasrotovane?

dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 7:45:35 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Odpovím otázkou. Je nutné vařit kávu z čerctvě namleté kávy? Není, ale zkus ochutnat a ucítíš rozdíl. Šrotovaný slad by měl určitě vydržet týdny, ne-li měsíce, je-li dobře zabalený. Pokud nebudeš potřebovat víc jak 10 kg a ne každý den, tak se ozvi a já ti to našrotuju. Ale mele mi to jen cca 7-8 kg/ hod.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 8:05:06 
Offline

Registrován: úte 01. úno 2011 10:47:55
Příspěvky: 100
Bydliště: Kynice
Měl jsem jej asi 2 měsíce - v igelitu a utěsněné nádobě, bez potíží. I přesto že čtvrtinu dávky si troufám dávat obyčejnou našrotovanou přenici či ječmen tak výtěžnost po přepočtu odovídá pomyslnému 20kg slad = 100l dvanáctky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 8:18:23 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
vladybir píše:
Odpovím otázkou. Je nutné vařit kávu z čerctvě namleté kávy? Není, ale zkus ochutnat a ucítíš rozdíl. Šrotovaný slad by měl určitě vydržet týdny, ne-li měsíce, je-li dobře zabalený. Pokud nebudeš potřebovat víc jak 10 kg a ne každý den, tak se ozvi a já ti to našrotuju. Ale mele mi to jen cca 7-8 kg/ hod.


to je super, diky za nabidku, rad ji nekdy vyuziju.
minule jsem varil ten stout a skoro to neslo michat a sypal jsem 7 kg do 14l vody ve 25l hrnci, takze se chystam udelat neco lehciho. v pivni rozmanitosti maj srotovacku, ale nevim jestli mi tam nasrotujou i doneseny slad a vyber tam obrovskej nemaj. kamarad mi slibil nejaky Pale Ale slad, tak bych z toho neco rad stvoril.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 9:37:57 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
šemík píše:
I přesto že čtvrtinu dávky si troufám dávat obyčejnou našrotovanou přenici či ječmen ..

Jaká vaříš piva, ejly? Zaujal mě tak vysoký podíl nesladovaného zrna..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: čtv 22. zář 2011 11:25:11 
Offline

Registrován: úte 01. úno 2011 10:47:55
Příspěvky: 100
Bydliště: Kynice
No, ono to tedy bude mimo téma , ale ejlům a jiným svrchně kvašeným pivům moc nerozumím - konkrétně v rámci přidávání různých nesladovaných složek. Resp. ani jsem je nikdy jako originál nepil, tudíž posoudit kvalitu nedokáži. Svrchne jsem začínal s výtažkem a jen jednou ze surovin.
Jinak tento pokus s normálním zrnem - jednou pšenice a jednou ječmen - je klasicky spodně kvašené. Chuťově mezi várkou jenom ze sladu jsem rozdíl neviděl - ale je otázkou , zdali to není i základním složením sladů - dominantně plzeňský, menší podíly mnichov a karamel, - zdá se mi že ten karamel prostě dodá "víc". Stran chuti - nekdy se mi vyskytně obilná příchuť , jenže byla i u piva které bylo jen ze sladu. Zkušenosti jsou omezeny, protože jsem začal vařit až letos a pokusů ze surovin bylo asi šest. (Nicméně je možné , že obilnou příchuť mám všude , ale potlačím ji přídavkem černého bezu (na konci chmelovaru), nebo posledně ji zcela jistě potlačilo dochmelení za studena). Bohužel na víc experimentování nemám čas a závidím těm co je to baví víc.....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2011 21:21:58 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Ohledně šrotování - používám plzeňskej slad, který mám asi od února (našrotovaný) a dílo se daří. Jestli je kvůli tomu menší výtěžnost nedokážu posoudit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: stř 28. zář 2011 18:25:17 
Offline

Registrován: sob 23. črc 2011 21:06:39
Příspěvky: 61
Bydliště: Vsetín
Já bych řekl, že nejdůležitější věcí aby našrotovaný slad vydržel je aby se zabalil do pytlů s co možná nejméně vzduchem. Osobně si slad nechávám ve sladovně našrotovat a pak si jej doma po kilách napytluju. A zatím mi to tak vyhovuje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: pon 10. dub 2017 15:44:06 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 213
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,chtěl bych se zeptat zda našrotovaný slad /plzeň- dárek/mám ho již možná 4 měsíce.je v uzavřené modré bečce v pytli,teplota přes zimu kolem O může mít vliv na sycení piva spodně kvaš.lahvovaného se zbytk.cukrem 4,2-4,5.Dvě nebo tři várky a stále se to nechce nasytit a to nemluvím o pěně.Leží to už i 3 týdny
Jedná se o piva 12-13 st. dík :(

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: trvanlivost nasrotovaneho sladu
PříspěvekNapsal: úte 11. dub 2017 6:56:54 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 169
podle me jen malo zbylich zkvasitelnych cukru. ze byl slad stary ... bych spis cekal ze se projevi na vuni nebo chuti. pokud vubec.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz