VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 17:57:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: stř 31. srp 2011 11:06:21 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Asi bych měl na tomto místě trochu rehabilitovat kvasnice Danstar Notthingham, resp. jejich použití u stoutu - nyní když můj american stout trochu uzrál, musím říct, že to nejni špatný a chuť už taky začala být hutná. Dobrá varianta pro lidi co jim na černým pivu vadí sladkost a jsou zvyklí na ležáky. Možná to ještě zkusím s DH.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pát 27. črc 2012 10:17:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 15. pro 2010 20:56:40
Příspěvky: 524
Bydliště: Plzeň
ahoj,
jak to je s chmelenim ?
Nasel jsem par receptu a mnozstvi chmele na 20L mladiny je ruzne,(jednou 30g pak 40 a nekde i 60g na 20L) tak ted nevim, puvodne jsem chtel dat 60g (40g challenger + 20g Premiant), je to malo nebo hodne ?
Mam sice rad kdyz je to vide chmelene, ale nema se nic prehanet.
Diky :)

_________________
Plzeňský Jarovar od roku 2010


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 9:04:17 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Vláďa píše:
Dobrá varianta pro lidi co jim na černým pivu vadí sladkost a jsou zvyklí na ležáky.

Obávám se, že zrovna tohle si v případě 90 % českých konzumentů dost protiřečí. Bohužel. Naučit lidi pít suché tmavé pivo je děsně těžký úkol, o tom se přesvědčuji celkem často.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 10:10:58 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
gum píše:
Vláďa píše:
Dobrá varianta pro lidi co jim na černým pivu vadí sladkost a jsou zvyklí na ležáky.

Obávám se, že zrovna tohle si v případě 90 % českých konzumentů dost protiřečí. Bohužel. Naučit lidi pít suché tmavé pivo je děsně těžký úkol, o tom se přesvědčuji celkem často.

Vidíš, to já mám přesně opačnou zkušenost. Ale mezi Plzní a Brnem může být rozdíl.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pon 30. črc 2012 12:42:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Vláďa píše:
gum píše:
Vláďa píše:
Dobrá varianta pro lidi co jim na černým pivu vadí sladkost a jsou zvyklí na ležáky.

Obávám se, že zrovna tohle si v případě 90 % českých konzumentů dost protiřečí. Bohužel. Naučit lidi pít suché tmavé pivo je děsně těžký úkol, o tom se přesvědčuji celkem často.

Vidíš, to já mám přesně opačnou zkušenost. Ale mezi Plzní a Brnem může být rozdíl.


Tak když jsem dával několika lidem ochutnávat svůj stout (Černý pštros - v receptech),který je hořký od sladů i chmelů ažaž,
všem moc chutnal.
I když moje školení o svrchním kvašení a anglickém stylu většině moc neřeklo-prostě to "černé" je výborné :D

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 07. srp 2012 12:30:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Kolik procent pražených sladů a ječmene jste dávali do piva maximálně aniž byste registrovali nakyslost (nejlépe při použití krněnské vody)? Používáte někdo i dekokci, kromě Vládi u oatmeal stoutu? Zvažoval jsem povaření části rmutu kvůli ječným kroupám, ale tuším, že ke gelatinizci by mělo dojít narozdíl od rýže za podstatně nižších teplot, tak se mi to jeví jako zbytečnost.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 17. úno 2015 19:21:13 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Zvažoval tu vůbec někdo možnost sypání praženého ječmene a jiného praženého sladu (v mém případě Carafy II spešl) přímo do vystírky? Čím dál více mně láká právě ona kávová chuť, ale trošku se bojím nějakých vedlejších účinků (spálenost? nakyslost? whatever). Nedávno jsem vařil Cascadian Dark Ale a sypal pražený slad až při odrmutování, dosáhl jsem supr pražené chutě dle mého gusta, ale chtěl bych se ve stoutu nějak odlišit. BTW nedávno jsem několik domovarnických stoutů chutnal a většina na můj vkus byla až příliš nakyslá (já kyslost nerad). Máte nějaké osvědčené tipy, jak se této vlastnosti vyhnout a případně znáte míru sypání pražených sladů? Uvažoval jsem o poměru praženého ječmene 6% vs. Carafa II S 4% (chci to mít černé za každou cenu). Ještě by mě zajímalo, jestli vločky sypete zrovna do vystírky či je nějak před tím upravujete?

Díky za případné poskytnuté tipy/triky/omyly. V poslední době se mi nějak nedaří, příliš experimentuji, takže bych se protentokrát rád vyhnul školáckým chybám při debutu tolik specifického stylu piva.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 17. úno 2015 21:56:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Nezvažoval, ale rovnou jsem to udělal. Naposledy myslím kolem 10 % black patent v porteru. Tohle nebylo pivo na náhodu, čili bez problémů a bez kyselosti. Je potřeba znalost složení vody, měření pH, nebo to můžeš zkusit na tu náhodu a doufat, že máš vodu jako třeba v Dublinu nebo Londýně. Vločky nebo kroupy by měly být spařené, takže je nemusíš povařovat.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: stř 18. úno 2015 9:52:41 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Horst píše:
Zvažoval tu vůbec někdo možnost sypání praženého ječmene a jiného praženého sladu (v mém případě Carafy II spešl) přímo do vystírky? Čím dál více mně láká právě ona kávová chuť, ale trošku se bojím nějakých vedlejších účinků (spálenost? nakyslost? whatever). Nedávno jsem vařil Cascadian Dark Ale a sypal pražený slad až při odrmutování, dosáhl jsem supr pražené chutě dle mého gusta, ale chtěl bych se ve stoutu nějak odlišit. BTW nedávno jsem několik domovarnických stoutů chutnal a většina na můj vkus byla až příliš nakyslá (já kyslost nerad). Máte nějaké osvědčené tipy, jak se této vlastnosti vyhnout a případně znáte míru sypání pražených sladů? Uvažoval jsem o poměru praženého ječmene 6% vs. Carafa II S 4% (chci to mít černé za každou cenu). Ještě by mě zajímalo, jestli vločky sypete zrovna do vystírky či je nějak před tím upravujete?

Díky za případné poskytnuté tipy/triky/omyly. V poslední době se mi nějak nedaří, příliš experimentuji, takže bych se protentokrát rád vyhnul školáckým chybám při debutu tolik specifického stylu piva.

Dělal jsem to tak i tak a varianta přidání rovnou do vystírky se mi zdá asi lepší. Konkrétně pro dosažení větší praženosti do chuti či vůně.
Případnou kyselost u přidání pražených sladů řeším rovnou přídavkem jedlé sody do vystírky.
Vločky dávám taky do vystírky rovnou a bez problému. Akorát pokud s nimi takto pracuješ, nedají se zahrnout do výpočtu sypání, resp nedají žádný zkvasitelný cukr.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: stř 18. úno 2015 17:46:22 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
S vodou jsem na tom takhle:

Obrázek Dublin či Londýn to asi zrovna nebude.

tomino píše:
Akorát pokud s nimi takto pracuješ, nedají se zahrnout do výpočtu sypání, resp nedají žádný zkvasitelný cukr.

To mi je jasné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz