VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 6:42:18
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: ned 29. kvě 2011 20:39:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Tak jsem na degustaci otevřel jednu třetinku imperial stoutu Cremator. Byl jsem doslova v šoku. 3 týdny po stočení a bylo to hodně pitelné. Neuvěřitelně hutné, alkohol, který jsem při stáčení dost cítil (nejsilnější pivo, co jsem uvařil) se krásně schoval a jen lehce hřeje, chmelový buket byl dost intensivní, chuť lehce suchá a kávovo čokoládově nahořklá od tmavých sladů. Asi to vypiju vše hned, než se to proleží k jinému stádiu. :-) Použité kvasnice US-05, alkohol 10-11%, pražený slady a ječmen jsem přidal až do scezovačky při vyslazování, použil jsem i oves. Pivo jsem otevřel jen abych zjistil, jestli není úplně mimo, ale po první lahvi jsem otevřel i druhou. Zbytek mi naštěstí leží na hůře dostupném místě.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2011 15:16:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
PIvo píše:
Tak jsem na degustaci otevřel jednu třetinku imperial stoutu Cremator. Byl jsem doslova v šoku. 3 týdny po stočení a bylo to hodně pitelné. Neuvěřitelně hutné, alkohol, který jsem při stáčení dost cítil (nejsilnější pivo, co jsem uvařil) se krásně schoval a jen lehce hřeje, chmelový buket byl dost intensivní, chuť lehce suchá a kávovo čokoládově nahořklá od tmavých sladů. Asi to vypiju vše hned, než se to proleží k jinému stádiu. :-) Použité kvasnice US-05, alkohol 10-11%, pražený slady a ječmen jsem přidal až do scezovačky při vyslazování, použil jsem i oves. Pivo jsem otevřel jen abych zjistil, jestli není úplně mimo, ale po první lahvi jsem otevřel i druhou. Zbytek mi naštěstí leží na hůře dostupném místě.


dobre to bylo... min kavove nez jsem u stoutu zvykly, hodne chmelovy. stylove mi to pripomnelo brewdog riptide

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: ned 19. čer 2011 15:25:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Ano, já praženou kávu nerad. :-) Docela se to mění, měl jsem ho včera, pražené slady mírně ještě ustoupily, chmelový charakter se trochu změnil, je to víc sladké. Jsem zvědav, co to duělá za pár měsíců.
Jinak ta chmelensot mě překvapila, dost jsem tentokrát šetřil, chmelil jen 3x a dryhopping byl jen 4-5 dní.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 09. srp 2011 11:30:13 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Rád bych se zeptal na dry hopping u stoutu. Je poznat a stojí to za to? Naposled jsem dělal american stout 14% bez DH a v chuti skoro nebyl amer. chmel cítit (Chinook + Columbus). Chuť byla překvapivě prázdná (a to jsem dělal výjimečně dekokcí). Použil jsem Danstar Notthingham. Z toho plynou další dotazy:
1. s jakým výsledkem u stoutu používáte Danstar Notthingham?
2. nemají náhodou amer. chmely "plochou" hořkost? Vždycky jsem je používal ještě s nějakými německými, ale mám pocit, že jinak dávají málo plnou hořkost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: stř 10. srp 2011 17:37:02 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
ja som robil export stout 16%, chmelil premiantom (nie DH, klasika chmelovar), kvasil danstar nottingham a kvasnice tomu dali zvlastnu chut, v urcitej faze zrenia mi to pivo smrdelo ako kanal :)
danstar nottingham na stout uz len v stave nudze...

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 11. srp 2011 7:18:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Chystám se na svůj první Stout a stále nejsem rozhodnutý jaký chmel použít.
Mám Premiant,ŽPČ,Challenger.Cascade.
Dají se i zkombinovat? Jak dlouhý chmelovar 60 nebo 90min?
Co by jste doporučili?

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 11. srp 2011 7:29:04 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Já bych dal v jediné dávce po zavaření premiant + Challenger + Cascade a vařil tak 70 min. Ale můžeš udělat jakoukoli kombinaci.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 11. srp 2011 9:30:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Dryhopping poznat rozhodně je, mě potěšil.
Co se týče chmele, tak bych použil Premiant a Challenger. Minulý týden jsem si z Norska přivezl mimo jiné i vynikající dánský plzeňský ležák, prý newyorského typu, chmelený právě pouze Cascadou a navíc jsem ji používal často i u svých piv i u stoutu. Takže jí mám plný zuby a nejsem si jist, jak by se shodla s dry stoutem. Osobně bych rád uvařil něco podobného jako toto http://www.homebrewtalk.com/f68/ode-art ... one-28239/ ale asi na to nezbyde čas a síla.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 11. srp 2011 10:25:34 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
PIvo píše:
Osobně bych rád uvařil něco podobného jako toto http://www.homebrewtalk.com/f68/ode-art ... one-28239/ ale asi na to nezbyde čas a síla.


Mně to přijde docela jednoduchý, proč by neměl zbýt čas a síla?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: ned 14. srp 2011 9:49:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Otázka je, jestli to dělat jen prostou infuzí, pak bych musel ještě dokoupit ječmen a chtělo by to nějaký pořádný kvasnice. Navíc je v tomhle receptu nahrazena zkyslá (?) mladina (případně přímo stout od Guiness) kyselým sladem. Dále je trochu problém vytvořit krémovou pěnu z obyč. lahve, viz foto s plničkou krocanů. :-) Ale ono je jedno, jestli je recept jednoduchej nebo komplikovanej. Vaření je časově náročné a zmáhající, tudíž přednost budou mít jiné pivní styly příapdně trochu míň brut stouty.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz