VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 14:23:51
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 24. úno 2011 16:47:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
Podělíte se prosím někdo o osvědčený recept na Dry Stout ?
díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: čtv 24. úno 2011 17:39:20 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Dobrý stout mi vznikl z tohohle (30l):

Ingredience:

plzeňský slad 70%
mnichovský slad 15%
kyselý slad 1%
pražený ječmen nebo pražený slad 10%
pražené žito (žitovka) 4%
kvasnice: S - 04, nebo Premium gold, Danstar Notthingham, US - 05, T – 58...
Chmel: hodí se spíš duální odrůdy: Challenger, Perle, Chinook, Premiant, Cascade...

Rmutování:
• 68°C po 60 min, vystírka
• 75°C po 30 min
• 76°C odrmutování

Chmelovar: 90 minut, při 8% alfa dávám cca 70 gramů v jediné dávce po zavaření

Pokud ti vadí kávová příchuť, vynechej žitovku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pát 25. úno 2011 10:04:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
super, díky Vláďo


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pát 25. úno 2011 10:10:06 
Offline

Registrován: pát 06. srp 2010 13:36:17
Příspěvky: 115
Bydliště: Nymburk
Pri kolika jsi to zacal lahvovat? Je to pri jine hodnote (4%) nez u beznych svetlych piv?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pát 25. úno 2011 10:25:04 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Jirka píše:
Pri kolika jsi to zacal lahvovat? Je to pri jine hodnote (4%) nez u beznych svetlych piv?


Při použití T - 58 jsem to stočil při 5,5% cukru a ještě jsem musel dodat cukr. Obecně u stoutů je třeba stáčet při vyšším procentu, možná to dělá ten vysoký obsah pražených sladů, ale asi i způsob rmutování, kdy vznikají více cukry nezkvasitelné na alkohol.
Snad bych ještě připomenul, že pražený slad je enzymaticky inaktivní a nedodá žádný cukr = je třeba s tím počítat při výpočtu sypání jinak bude pivo slabší než je předpoklad.
Stout je vhodné archivní pivo, včera jsem ochutnal Irish Extra Stout 16% po 9 měsících. Zajímavý vývoj - napřed byl vynikající (do 4 týdnů), pak nepitelný pro hořkosladkokyselou příchuť a nyní je zas vynikající s nádechem rozinkové a vinné chuti. Máme krásný koníček:-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: pát 25. úno 2011 23:49:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
me to zatim lezi, ale uz pri staceni to bylo fantasticky... :-)

ale tezko rict, jestli je to osvedceny nebo to byl prvni pokus o stout

http://hopville.com/recipe/495792/forei ... es/grizzly

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: stř 02. bře 2011 17:45:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 11. úno 2011 18:05:30
Příspěvky: 118
Bydliště: Praha
temnor píše:
me to zatim lezi, ale uz pri staceni to bylo fantasticky... :-)

ale tezko rict, jestli je to osvedceny nebo to byl prvni pokus o stout

http://hopville.com/recipe/495792/forei ... es/grizzly

Recept zní hodně zajímavě, hlavně ta Citra ve chmelení.
Tak pak napiš, jak to celé dopadlo...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 22. bře 2011 13:37:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Rozhodl jsem se, že uvařím taky nějaký ten stout. Moc se mi nechce pídit po informacích na zahraničních webech, tak se zeptám zde. V receptech nevidím pale ale slady, bude velký zločin, když ho použiju? Inaktivní slady a nesladované zrno sypete do vyslazovací vody už od začátku jejího náhřevu nebo navrch na usazené mláto těsně před vyslazováním? Nesladované zrno šrotovat nebo nechat vcelku? Rmutovací schéma použít obyčejnou jednoduchou infuzi nebo vícestupeň. S jak dlouhou dobou primárního kvašení mám počítat při og cca 1080? Máte zkušenost, jak dlouho hotové pivo vydrží v archivu, než se stane úplně nepitelným? Plánuju použít slady pale ale, plzeňský, kyselý, melanoidní, caramunch, čokoládu, možná špetku pšenice, pražený ječmen, nugget, cascade, US-05 a nastrouhané nehty staré čarodějnice do sekundáru. Dík za odpovědi, nápady a připomínky. :-)

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 22. bře 2011 13:56:33 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Použití nesladovaného zrna je popsáno zde: viewtopic.php?f=20&t=768&start=10. Je třeba ho šrotovat najemno. Pražené slady či ječmen přidávám do vyslazovací vody když jí ohřívám. Použití Pale Ale sladu lze doporučit, to je originál, i když není nutný (zejm. když přidáváš nastrouhané nehty staré čarodějnice). Pivo ti v archivu vydrží klidně 5 let, jen při desinfekci nespoléhej pouze na horkou vodu. Délka primární fermentace je dána taky kvasnicemi - při S - 04 to bude za dva dny, jinak velmi různě.
Rmutovací schéma viz odkaz na nesladované zrno. Pokud bys dělal jen ze sladu, stačí jednoduchá infuze (tak to dělají v krajinách původu) i když i do ní můžeš dát vločky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dry Stout
PříspěvekNapsal: úte 22. bře 2011 14:16:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Vida, díky.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz