VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

stáčení
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=3447
Stránka 1 z 1

Autor:  jura126 [ ned 05. kvě 2019 19:22:58 ]
Předmět příspěvku:  stáčení

Zdravím všechny,
jakožto úplný začátečník chci poprosit o názor a radu ohledně stáčení piva bez použití CO2, nebo fermentačních dropsů . (Uvařená várka 11st. spodně kvašená). Jde mi o to jestli nejde nějakou přirozenou cestou oddělit kvasinky, ale přesto pivo dostatečně nasytit....

Postup:
Po vykvašení na 5,5% stočím do lahví a schladím na 3st.C . Po 2-3 dnech kdy většina kvasinek chladem hibernuje a sedne na dno přeliju do čistých lahví a nechám týden v teplotě kvašení 10st.C pro nasycení a následně zpět do 3st. C k ležení. Je tento postup totální blbost, kdy prokysličením pivo znehodnotím a minimum kvasinek už pivo nenasytí, nebo s tím má někdo zkušenost?....

Díky moc za radu...

Autor:  nacturo [ pon 06. kvě 2019 18:41:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: stáčení

ahoj,
já teda nejsem žádnej expert, mám za sebou pár várek z koncentrátu a výtažku, ale ten postup, jak jsi napsal, mi přijde teda špatně. podle všeho, co jsem o stáčení přečetl.
1) pokud jsi začátečník (záleží teda, co myslíš tím začátečníkem ;) ), tak bych se nepouštěl do žádnejch experimentů, ale doporučoval bych sytit klasicky s cukrem/dropsem do lahve
2) určitě bych pico po zalahvování už nikam nepřelejval, podle mě to akorát zoxiduje a bude z toho větrák
3) ty kvasinky tam prostě budeš mít, to se při lahvování do flašek nedá nic dělat

když už, tak se používá, že po primárním kvašení to celý přetočíš do sekundární nádoby a potom až to normálně nalahvuješ s cukrem do lahve.
ale jak jsem psal výše, když jsi začátečník, tak bych se ze začátku držel klsickýho postupu

Autor:  provazek [ pon 06. kvě 2019 20:33:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: stáčení

Souhlasím s nacturo, je to blbost. Ze začátku sice je člověk ochotný vyvinout značné úsilí aby to svoje pivo dokázal vyrobit. Ale časem si to budeš chtít co nejvíce usnadnit protože je s tím už tak spousta práce a vymývat dvojnásob lahví a přelévat je nesmysl. Při tom přelévání by se stejně kvasinky ze dna zase rozvířily. Plus ztráty, oxidace, riziko kontaminace ap.
Tady na fóru se dost píše, že jakmile pivo zchladím, kvasinky si sednou na dno. Ono to ale vůbec tak rychlé není, trvá to spíš týdny než dny, než se pivo skutečně vyčeří a někdy vůbec. S tím sedimentem na dně lahve se u domácího piva musíme smířit, je skoro nemožné dosáhnout toho aby tam nebyl. Snad jedině třeba pivo z kyvety nebo kegu když se ze dna odtočí prvních pár piv tak potom už to může být jako křišťál.

Autor:  myskin [ čtv 09. kvě 2019 16:44:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: stáčení

Ahoj, prosím o radu nechci začínat nové vlákno.

Kvasí mi patnáctka se Safale US-05 11,5g. Bohužel ve chvíli, kdy očekávám dokvašení (stáčím pak s dexterozou) budu mimo a ještě cca. 5 dnů po tom. Budou 5 dnů po dokvašení ještě kvasnice ready, aby se postarali v lahvích o dexterozu, či chudinky pomřou hlady =) a mám radši stáčet před odjetím (4. den kvašení) se zbytkovým cukrem?

Díky

Autor:  Mattias [ pát 10. kvě 2019 6:41:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: stáčení

Ja mam s US-05 iba 2 skusenosti, ale osvedcilo sa mi stacat neskor. Ked som stacal skoro, dlhsie sa cistilo. Co sa prezitia kvasiniek tyka, urcite vydrzia ovela viac, nie len 5 dalsich dni. Neboj sa :) Urcite stacaj neskor, ako prilis skoro. Ked sa vratis, odmeraj hustotu a po par dnoch znova a podla toho stoc.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/