VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 11. pro 2019 7:18:19
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: stáčení
PříspěvekNapsal: ned 05. kvě 2019 19:22:58 
Offline

Registrován: ned 05. kvě 2019 18:19:06
Příspěvky: 1
Zdravím všechny,
jakožto úplný začátečník chci poprosit o názor a radu ohledně stáčení piva bez použití CO2, nebo fermentačních dropsů . (Uvařená várka 11st. spodně kvašená). Jde mi o to jestli nejde nějakou přirozenou cestou oddělit kvasinky, ale přesto pivo dostatečně nasytit....

Postup:
Po vykvašení na 5,5% stočím do lahví a schladím na 3st.C . Po 2-3 dnech kdy většina kvasinek chladem hibernuje a sedne na dno přeliju do čistých lahví a nechám týden v teplotě kvašení 10st.C pro nasycení a následně zpět do 3st. C k ležení. Je tento postup totální blbost, kdy prokysličením pivo znehodnotím a minimum kvasinek už pivo nenasytí, nebo s tím má někdo zkušenost?....

Díky moc za radu...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stáčení
PříspěvekNapsal: pon 06. kvě 2019 18:41:32 
Offline

Registrován: úte 15. led 2019 9:32:33
Příspěvky: 29
ahoj,
já teda nejsem žádnej expert, mám za sebou pár várek z koncentrátu a výtažku, ale ten postup, jak jsi napsal, mi přijde teda špatně. podle všeho, co jsem o stáčení přečetl.
1) pokud jsi začátečník (záleží teda, co myslíš tím začátečníkem ;) ), tak bych se nepouštěl do žádnejch experimentů, ale doporučoval bych sytit klasicky s cukrem/dropsem do lahve
2) určitě bych pico po zalahvování už nikam nepřelejval, podle mě to akorát zoxiduje a bude z toho větrák
3) ty kvasinky tam prostě budeš mít, to se při lahvování do flašek nedá nic dělat

když už, tak se používá, že po primárním kvašení to celý přetočíš do sekundární nádoby a potom až to normálně nalahvuješ s cukrem do lahve.
ale jak jsem psal výše, když jsi začátečník, tak bych se ze začátku držel klsickýho postupu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stáčení
PříspěvekNapsal: pon 06. kvě 2019 20:33:14 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 312
Souhlasím s nacturo, je to blbost. Ze začátku sice je člověk ochotný vyvinout značné úsilí aby to svoje pivo dokázal vyrobit. Ale časem si to budeš chtít co nejvíce usnadnit protože je s tím už tak spousta práce a vymývat dvojnásob lahví a přelévat je nesmysl. Při tom přelévání by se stejně kvasinky ze dna zase rozvířily. Plus ztráty, oxidace, riziko kontaminace ap.
Tady na fóru se dost píše, že jakmile pivo zchladím, kvasinky si sednou na dno. Ono to ale vůbec tak rychlé není, trvá to spíš týdny než dny, než se pivo skutečně vyčeří a někdy vůbec. S tím sedimentem na dně lahve se u domácího piva musíme smířit, je skoro nemožné dosáhnout toho aby tam nebyl. Snad jedině třeba pivo z kyvety nebo kegu když se ze dna odtočí prvních pár piv tak potom už to může být jako křišťál.


Naposledy upravil provazek dne sob 11. kvě 2019 12:10:51, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stáčení
PříspěvekNapsal: čtv 09. kvě 2019 16:44:52 
Offline

Registrován: sob 10. lis 2018 13:26:08
Příspěvky: 3
Ahoj, prosím o radu nechci začínat nové vlákno.

Kvasí mi patnáctka se Safale US-05 11,5g. Bohužel ve chvíli, kdy očekávám dokvašení (stáčím pak s dexterozou) budu mimo a ještě cca. 5 dnů po tom. Budou 5 dnů po dokvašení ještě kvasnice ready, aby se postarali v lahvích o dexterozu, či chudinky pomřou hlady =) a mám radši stáčet před odjetím (4. den kvašení) se zbytkovým cukrem?

Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: stáčení
PříspěvekNapsal: pát 10. kvě 2019 6:41:04 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 23
Ja mam s US-05 iba 2 skusenosti, ale osvedcilo sa mi stacat neskor. Ked som stacal skoro, dlhsie sa cistilo. Co sa prezitia kvasiniek tyka, urcite vydrzia ovela viac, nie len 5 dalsich dni. Neboj sa :) Urcite stacaj neskor, ako prilis skoro. Ked sa vratis, odmeraj hustotu a po par dnoch znova a podla toho stoc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz