VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Ořechová chuť - čím může být způsobeno?
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=3445
Stránka 1 z 1

Autor:  Palan [ ned 28. dub 2019 12:22:28 ]
Předmět příspěvku:  Ořechová chuť - čím může být způsobeno?

Ahoj.
Uvařil jsem 1. várku ze surovin. Cílil jsem na tradiční český ležák, suroviny pouze: ŽPČ granulovaný, světlý slad (doma namletý v novém mlýnku), Želivecká voda a živé pivovarské kvasnice z nedalekého pivovaru.

Po 6 týdnech ležení jsem načal první flašku.

Chuťově je pivo téměř výborné, leč všechny ochutnané kousky mají lehce lísko-ořechový "ocásek". Tuto chuť bych rád v další várce odstranil.

Před stáčením do flašek (tj. po hlavní kvašení) jsem tam tuhle chuť necítil. Pivo leželo ve skleněných flaškách s keramickým patentním uzávěrem, takže z flašky určitě chuť nepřešla.

Kdesi jsem četl, že by Ořechová chuť mohla vzniknout oxidací při stáčení nebo vysokou teplotou ležení/kvašení (kvasilo mi při teplotě 8-10 stupnu, lezelo ve 2 stupnich), ale teplota to v mém případě určitě nebude.
Mám podezření buď na dlouhou dobu chlazení po chmelovaru (ca 8h) na zákvasnou teplotu - vyřeším chladícím šnekem nebo na oxidaci při scezování. Používám "tradiční" dvoukýblovou metodu a mezi oběma dny je ca 10 cm mezera. Při "prokapávání" do spodní nádoby může sladina oxidovat. Ale nevím, jak se toho zbavit - dát tam nějakou bavlněnou plínu, aby to po ní steklo dolů? Nebo takovou drobnost řešit nemám?
Napadá vás, čím jiným by mohla být chuť způsobena?

Autor:  HvW [ ned 28. dub 2019 14:12:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechová chuť - čím může být způsobeno?

po scezení jde sladina do chmelovaru, tam bych problém nehledal

každopádně u dvoukýblové scezovačky (kde mám sotva 4cm mezeru), napřed mezeru zatopím vyslazovací vodou až po dirky, pak až tam jde rmut

Autor:  Pook [ pon 29. dub 2019 8:57:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ořechová chuť - čím může být způsobeno?

Pod jalovým dnem ve scezovačce je vhodné mít co nejmenší výšku, třeba cca 1 cm. Pokud máš hodně válcové kýble, tak asi takovou malou mezeru neuděláš.
Každopádně tento prostor je nutné mít zaplaven tekutinou, nesmí tam vzniknout vzduch mezera, třeba tím že máš rychlý odtok sladiny, pak se mláto ucpe.

Oxidace při scezování ti přidá tak barvu, ale jinak by vadit neměla.

Chlazení mladiny - co nejrychlejší, abys mj. rychle překonal teploty mezi 30-60°C (riziko kontaminace termofilními bakteriemi a kvasinkami).

A stáčení do lahví trubičkou až na dno, jinak se ti to opravdu dost provzdušní.

Osobně bych si tipl na nějakou chybu při kvašení, malé provzdušnění mladiny a nebo oxidace po kvašení.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/