VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Rmutovani a vyslad objemy
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=3269
Stránka 2 z 2

Autor:  nameless_one [ pát 25. kvě 2018 19:37:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rmutovani a vyslad objemy

ja osobne pouzivam webovu aplikaciu "brewersfriend" na vytvaranie receptov, po zadani istych parametrov ( velkost odparu, atd) to vie pekne zratat potrebne objemy vody.

Napr. pre vzorovy recept kde chcem ziskat 25l mladiny (vo fermentacke) mi to vyratalo nasl. objemy (v recepte som pouzil 5kg sladu):

Total mash water needed 37
Strike water volume at mash thickness of 3.5 L/kg 17.5
Remaining sparge water volume 19.5
Grain absorption losses -5
Mash Lauter Tun dead space -1
Amount going into kettle 31
Boil off losses -4
Kettle dead space -2
Amount going into fermentor 25

Autor:  HJanda [ ned 04. lis 2018 23:06:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rmutovani a vyslad objemy

Borci, teď mám obavy, že jsem celou dobu špatně vařil (rmutoval) :-D Která varianta je správně, co se teplot týče, když chci začít rmutovat 30min ve vodě 38C??

1. Ohřát vodu na 38C a do ní nasypat 5kg sladu a neřešit, jaká bude pak teplota tak jako tak?

2. Ohřát vodu na 38C, nasypat 5kg sladu, čímž klesne teplota o pár stupňů a dohřát ji zpět na 38C?

3. Vypočítat v programu předem, kolik má voda mít teplotu (o něco vyšší), abych po nasypání dosáhl právě těch 38C??

Autor:  nameless_one [ pon 05. lis 2018 15:41:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Rmutovani a vyslad objemy

2. alebo 3. podla toho co je ti lahsie

Stránka 2 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/