VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 20. črc 2018 15:43:25
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: úte 24. dub 2018 12:32:48 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha
Chtěl bych se zeptat zda je nějaký rozdíl pokud provedu
Rmutovani s 20 litry vody a pak provedu vyslad z 15 litry abych dostal 30 litrů před chmelovarem
Nebo
Můžu rmutovat s 18 litry a pak vysladit se 17 litry abych dostal stejný objem 30 litrů před chmelovarem?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: úte 24. dub 2018 19:21:50 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 267
Není v tom žádný rozdíl a na těch 2 litrech už vůbec ne.
Používal jsem i metodu, kde se všechna voda dává hned do vystírky. Hlavní výhodu to pro mě mělo v tom, že se to nepřipalovalo. Taky jsem mohl rychle zcezovat, protože vše už bylo ve sladině rozpuštěné, kdežto při vyslazování se musí pomalu, aby se stihl extrakt vyplavit a rozpustit.
Z důvodu lepšího využití kapacity už teď vyslazovací vodu přidávám.
V chuti, efektivitě nebo něčem jiném jsem rozdíl nezaznamenal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: stř 25. dub 2018 8:12:58 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha
Diky za odpoved
provazek píše:
Používal jsem i metodu, kde se všechna voda dává hned do vystírky. Hlavní výhodu to pro mě mělo v tom, že se to nepřipalovalo.

Nechtel jsem byt za diletanta a napsat to takhle rovnou - ale presne k tomuhle smeruji.
Nepripaluje se to.
Jediny problem co mam je ze mam 40L varny hrnec - takze proste budu varit v 25 L vody a pak to dovyslazuju do potrebneho objemu (nejak my to vychazi 31-33 L sladiny).

Na druhou stranu filozoficky - ono to vyslazovani asi ma nejaky vyznam jinak by se to historicky nedelalo....
provazek píše:
Taky jsem mohl rychle zcezovat, protože vše už bylo ve sladině rozpuštěné, kdežto při vyslazování se musí pomalu, aby se stihl extrakt vyplavit a rozpustit.

Ted jsem dovaril svoji 6 varku a zjistil jsem ze nejdulezitejsi je rychlost (pomalost!) vyslazovani protoze 6te pivo jsem jel vyslad na plne otevreny kohout (spechal jsem) ale sladina nemela silu
Dotaz: Doted jsem meril OG az po chmelovaru - nestalo by za to merit OG uz po vysladu abych vedel co mi jde do chmelovaru?

provazek píše:
Z důvodu lepšího využití kapacity už teď vyslazovací vodu přidávám.
V chuti, efektivitě nebo něčem jiném jsem rozdíl nezaznamenal.

Dotaz: Co myslis vyuziti kapacity? Vetsi objem vody se pomaleji ohriva a potrebuju vic plynu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: stř 25. dub 2018 12:55:16 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 155
vysladzovanie ma v podstate jediny vyznam - zvysenie efektivity.

vysladzovanim dostanes z mlata dalsi extrakt o ktory by si inak prisiel. mozes to ale kompenzovat tym ze proste pouzijes o tolko viacej sladu na zaciatku. Nemam to sice overene ale niektori tvrdia ze metoda "no sparge" produkuje bohatsi a plnsi sladovy profil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: stř 25. dub 2018 18:54:49 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 267
K té kapacitě - dříve jsem dělal menší várky třeba 15l, takže mi "no sparge" vyhovovalo. Teď dělám trošku větší 20-25 l a při 33l hrnci potřebuji cca 30l před chmelovarem, což bez vyslazování není možné.
K tomu měření hustoty- abych se přiznal, některé várky už jsem dělal i bez hustoměru :) Samozřejmě ze začátku jsem měřil hustotu hodně ve všech možných fázích. Teď mi to vychází vždycky přesně podle kalkulačky brewersfriend, takže měřím čím dál méně. Je to obyčejná lenost (na druhou stranu zároveň snižuje riziko kontaminace)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: pát 18. kvě 2018 21:29:29 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha
porad mi to nejak n nbefunguje
V receptech se udava
Rmutovaci objem 17 L
Vyslazovaci objem 17 L
Mladina ke zkvaseni 25 L
Potrboval bych jeste udat
Objem sladiny pred chmelovarem - to nikdo neuvadi

Takze varim:
Rmutuju ze 17 L, vysladim se 17 L - mam podomacky sestrojeny manifold tak se dostavam nekam ke 31-32 L sladiny po vyslazovani
ted nastane chmelovar ktery nekontrlovatelne odprauje objem

jelikoz nedokazu behem chmelovaru merit menici se objem tak jenom doufam ze se trefim abych po zchlazeni mel 25 L mladinyjak se uvai v receptu?

co delam spatne?

Muzu po chmelovaru kdyz mi vyjde jen 22 L mladiny (merim objem az kdyz to zchladim na 30c) do toho proste 3 litry vody pridat a zredit to a zakvasit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: sob 19. kvě 2018 5:30:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 33
Bydliště: Iglov
Objem sladiny pred chmelovarom sa neuvadza, pretoze by to aj tak nemalo zmysel, nakolko kazdy ma iny odpar pocas chmelovaru. Ten zalezi od priemeru varnej nadoby a vykonu ktorym to ohrievas (jak zbesile to nechas vriet :)). Odpoved na tvoje otazky ti presne nik neda, das si ich sam po niekolkych vareniach rovnakym sposobom. Ja to mam napriklad takto: Pouzivam 33l hrniec bergland, rmutovacia voda 15 litrov, vysladzovacia 20 litrov. Ano, v sucte je to 35 co by do hrnca nemalo vojst ale cuduj sa svete vojde :). Cast vody totiz ostane v mokrom mlate a cast sa ti odpari pocas rmutovania. Pred chmelovarom mam hrniec plny fakt nadoraz, cca 30 - 31 litrov. Pocas chmelovaru (90minut) odparim cca 3 - 4 litre vody (vykon horaku 4kw), tj 27 litrov pred precerpanim do spilky, cca 1,5 az 2 litre ti ostanu chmeloveho mlata, vysledok 25 litrov cisteho v spilke na zakvasenie.Mam to tak pri kazdom vareni tak mi nieje jasne ako to tebe moze tak lietat hore dole. Vodu doliat mozes, ale pred koncom chmelovaru nech ti este prevrie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: pon 21. kvě 2018 9:57:17 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 64
Bydliště: TN
presne ako pise kolega nado mnou. Je to individualne, podla toho aky mas odpar. To si musis oskusat na svojej aparature.

Ja robim 30l varky, a na zaciatku chmelovaru mam 36-38l sladiny. Nieco samozrejme ostava v chmelovom mlate. Zakvasam tak 30-31l a cosi ostane este v kaloch a kvasniciach, ale vo vyslednku mam z toho tych 29-30l vysledneho piva. Ci uz je to o 1-2l viac/menej nie je to ziadna tragedia, hlavne ze to chuti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: pon 21. kvě 2018 12:56:12 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 13
Bydliště: Praha
Dekuju - empiricky jsem si to ted o vikendu meril a mam nasledujici vysledky - snad to nekomu v budoucnu pozmuze kdyz bude tapat stejne jako ja:

Hrnec 40 L, prumer hrnce 35 cm
Varic nevim vykon mam k tomu PropanButan bombu - nejakej velkej varic venkovni :)


Sladina 31 L
70 minutovy chmelovar v otevrenem hrnci na plne koule - skoncil jsem na 25 L (odpar 6L !!)
Takze jsem z toho nakonec vyzdimal 23 L mladiny - ale ted uz vim pro priste.

PS: Mimochodem kdyz jsem pri obdobnem mnozstvi 31 L mel cely 60 min chmelovar poklicku na hrnci tak jsem skoncil na 29 L (odpar jen 3 L)

Dej buh stesti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rmutovani a vyslad objemy
PříspěvekNapsal: úte 22. kvě 2018 7:32:49 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 64
Bydliště: TN
neviem aky styl si varil a ake slady si pouzival, ale co som cital tak sa uvadza:

- pri pouziti plzenskeho sladu chmelovar 90min.
- chmelovar pri odkrytej nadobe, aby bol ten odpar.

Ja sa to snazim dodrziavat, ak robim z Pale Ale, tak chmelovar 60min, ak davam aj Plzen, tak 90minut. Rozvarim to na var zatvorene, potom pocas chmelovaru mam odokryte.

PS. tiez som mal z toho jedy, ked som male len 30l hrniec a chcel som cim vacsiu varku robit, teraz som kupoval novy a zobral som radsej 50l, aj ked vysledna varka je len 30l, ale pekne sa mi to zmesti, a netrpnem pri chmelovare aby to nevykypelo :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz