VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 8:50:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Odrmutování
PříspěvekNapsal: sob 02. pro 2017 17:36:44 
Offline

Registrován: sob 02. pro 2017 17:22:06
Příspěvky: 2
Zdravím všechny vařiče,
ráda bych se zeptala, k čemu je dobrý proces odrmutování a co se stane v případě, že jsem na něj "zapomněla". Jde o to, že vaříme naše první pivko a jako mustr jsme použili video návod od Jerseyho a i když jsem zahlídla doplněnou poznámku o zvýšení teploty na 78°C, tak vzhledem k tomu, že jsem prostě ještě rychle vařila čočkovou, abych nasytila hladové krky, tak jsem po té 20min pauze po vrácení rmutu do díla a zahřátí na 73°C úplně zapomněla na těch 78°C a vzpomněla jsem si na to až při vyslazování. No a teď se snažím najít odpověď na to, co bude důsledkem této chybičky... Většinou se všude píše, že se má udělat odrmutování, ale žádné bližší rozebrání toho, co to vlastně má "způsobit". Díky moc za pomoc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odrmutování
PříspěvekNapsal: sob 02. pro 2017 19:11:21 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, každý recept má nějaké rmutovací schéma, kde probíhají za určených teplot reakce, hlavně rozklad složitých cukrů na jednoduché zkvasitelné pomocí enzymů. Jakmile to schéma proběhne, považujeme proces za ukončený a nechceme, aby enzymy dál (nekontrolovaně) pracovaly během zcezování. Proto je zničíme odrmutovací teplotou. Asi je to hlavně kvůli tomu, abychom byli schopní opakovaně uvařit stejné pivo.
A pokud jsi na to zapomněla, nic moc se neděje.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odrmutování
PříspěvekNapsal: ned 03. pro 2017 15:10:09 
Offline

Registrován: sob 02. pro 2017 17:22:06
Příspěvky: 2
provazek píše:
Ahoj, každý recept má nějaké rmutovací schéma, kde probíhají za určených teplot reakce, hlavně rozklad složitých cukrů na jednoduché zkvasitelné pomocí enzymů. Jakmile to schéma proběhne, považujeme proces za ukončený a nechceme, aby enzymy dál (nekontrolovaně) pracovaly během zcezování. Proto je zničíme odrmutovací teplotou. Asi je to hlavně kvůli tomu, abychom byli schopní opakovaně uvařit stejné pivo.
A pokud jsi na to zapomněla, nic moc se neděje.

OK, děkuji mockrát za vysvetleni. Ono napoprvé to asi dokonalý nebude.. ale ty chybicky se vychytaji.. Teď už nám to začíná kvasit, tak jsem zvědavá na konečný výsledek :)
Asi se budu muset zaměřit na detaily probíhajících procesů a vše pořádně studovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odrmutování
PříspěvekNapsal: čtv 07. čer 2018 14:37:23 
Offline

Registrován: úte 27. bře 2018 15:40:25
Příspěvky: 20
Bydliště: Praha
Maly hloupy dotaz z moji strany - kolik je minimalni cas nutny k odrmutovani?
ja to dycky hodim na 78C a pak cekam 10 minut - neni to zbytecne a nestaci to proste zahrat na 78C v tom okamziku se to ihned odrmutuje a muzu zcezovat?

(varim po nocich tak kazdych 10 minut usetrenych .. )


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odrmutování
PříspěvekNapsal: pon 11. čer 2018 14:54:03 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
rehakcz píše:
Maly hloupy dotaz z moji strany - kolik je minimalni cas nutny k odrmutovani?
ja to dycky hodim na 78C a pak cekam 10 minut - neni to zbytecne a nestaci to proste zahrat na 78C v tom okamziku se to ihned odrmutuje a muzu zcezovat?

(varim po nocich tak kazdych 10 minut usetrenych .. )


Všude se píše o 10 ti minutách. A ono to tak asi bude. Ta likvidace enzymů je postupná. Ale dejte na mou radu, když tak moc jde o čas, tak zkuste můj postup, když musím spěchat. Po vyšší cukrovarné pauze už rovnou zcezuji a to tak, že přilévám vařící vodu, čímž stoupne teplota nad odrmutovací teplotu. A protože scezování trvá klidně i půl hodiny, nebo déle, když je tam oves nebo pšenice, tak zatím nemám žádný problém s výsledným pivem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz