VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 7:28:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pát 27. říj 2017 12:59:51 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 6
Ahojte, začínam s pivom a trápi ma jedná otázka.
Chápem teórii chmelovar, ale jedna vec ma stále trápi. Niekedy je v receptom "chmelovar 0 min". To znamená že prestanem variť (prestane vrieť) a na nejakú dobu (napr. 10 min) dám chmeľ už do nevriacej mladiny?
Vopred ďakujem za odpoveď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: sob 28. říj 2017 8:40:52 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, ty recepty jsou většinou napsaný tak jak se zadávají do kalkulaček a ty minuty uvádějí čas, jak dlouho tu dávku chmele vařím. Např.
Citra 5g 60 min.,
Citra 15 g 30 min.
Citra 80g 0 min.
Znamená to, že těch 5 g tam hodím na začátku jakmile to přivedu do varu, po 30 minutách přidám 15g a na konci po 60 minutách nasypu 80g, vypnu ohřev a začnu chladit.
Záměrem toho posledního chmelení je přidat hodně aroma a co nejméně hořkosti, proto se nevaří.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 14:13:35 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 6
S dobou varenia chmeľu to viem, išlo mi len o ten čas "0 min". A pri tej poslednej dávke chmeľu, napr. v tvojom prípade "Citra 80g 0 min" tam ten chmeľ nechávaš až po schladenie na zakvasnú teplotu, alebo ho vyberieš skôr?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 15:05:36 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
ČAS 0 je konec chmelovaru vsypeš a uděláš wirp. a hned chladíš,toť můj názor a tak to dělám.nic nevytahuji dříve,protože sypu chmel rovnou do hrnce :)

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 02. lis 2017 22:33:56 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Já osobně 0 minut nepoužívám, raději tu poslední dávku povařím 5 minut. Pak začnu chladit a tem chmel tam zůstane až do doby kdy to vychlazené stáhnu na spilku. Podle mě je bezpodmínečně nutné zchladit to co nejrychleji, takže u ejlů to spirálovým chladičem ochladím na 18°C asi za 20 minut.
Jinak to výše uvedené chmelení (jen místo 0 min. 5 min) jsem teď použil na (21l) 12° APA a je to fantastický, už asi nikdy nebudu dělat dry hop.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 9:43:43 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 27
Je to tak, vypneš vařič a nasypeš chmel. Jakmile přestane mladina probublávat, nevytěká Ti tolik vonných látek a zůstane jich více v pivu. Takže ano, lze tím nahradit studené chmelení, pokud na něj nemáš čas, nebo prostředky. Oproti rozšířeným představám se ale i po ukončení stostupňového varu uvolňuje z chmele docela hodně hořkých látek. Takže je třeba s tím počítat při odhadu hořkosti (oproti studenému chmelení, kde se neuvolňují téměř žádné hořké látky). Více viz. výzkum Petra Novotného http://diversity-pivo.blogspot.cz/2016/ ... e-ibu.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 9:48:05 
Offline

Registrován: ned 13. pro 2015 21:22:33
Příspěvky: 27
provazek píše:
Podle mě je bezpodmínečně nutné zchladit to co nejrychleji...


To není úplně přesné, je třeba rychle chladit cca od 80st. níže. Mezi 100-80 je čas právě na další chmelení, nebo whirpool (vířivkou káď), chladit stačí samovolně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: pon 06. lis 2017 19:19:09 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Já preferuji čistou chuť a nechci tam DMS ani nic takového, takže chladím co nejrychleji.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: stř 08. lis 2017 20:38:35 
Offline

Registrován: pát 27. říj 2017 12:55:26
Příspěvky: 6
OK, ďakujem všetkým za odpovede. Ešte jedna otázka ohľadne Dry Hoppingu... Pri studenom chmelení dávate chmeľ samostatne alebo vo vrecku na chmeľ? Môže byť rozdiel v sile vylúhovania vonných látok s a bez vrecka?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Cas chmelovaru
PříspěvekNapsal: čtv 09. lis 2017 13:59:42 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
každý to dělá posvojem,můžeš to dělat tak i tak,já třeba dávám do pytlíku

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz