VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 12. pro 2018 1:53:05
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: ned 15. říj 2017 21:48:59 
Offline

Registrován: čtv 15. pro 2016 9:34:31
Příspěvky: 14
Martine, dej vědět jak dopadlo Tvoje první vaření. Já když jsem vařil první pivo (záměř byl ležák 100% PL- vyšla mi z toho čtrnáctka ), měl jsem největší strach z scezování, ale to byla brnkačka. Pivo jsem si podělal kvašením. Malá dávka nekvalitních kvasnic do spilky, kde bylo 7 °C. Pustili se do toho divočáci a výsledkem byl solidní ječný jabčák. Druhé pivo sužoval diacetyl díky tomu, že jsem neprovzdušnil mladinu. Třetí pivo už byla pecka.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pon 16. říj 2017 11:20:02 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
Ďakujem za rady ;) .
To stou vodou som si nemyslel, že môže byť až taky problém ale tak dobre vedieť. Určite kúpim aspoň ten test na alkalitu a tvrdosť, žeby som vedel aspoň ako na tom som :) a keď zle tak sa bude vymýšľať čo ďalej.
Ale keď to tak pôjde ďalej ako do teraz tak asi prvé pivko budem variť dajaký vianočný špeciál :D :D :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pon 16. říj 2017 22:03:46 
Offline

Registrován: čtv 15. pro 2016 9:34:31
Příspěvky: 14
Asi bych při úplně první várce neřešil tvrdost, pokus se všechno podaří, tak bych to zařadil do kategorie " prostor pro zlepšení" a začal se tím zabývat následně. Já beru vodu z lesní studánky, tvrdost 1,9 mmoll. Orientačně se tvrdost určit podle rychlosti zanášení rychlovarné konvice (pokud se rychle zasírá, tak je voda tvrdá).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pon 16. říj 2017 22:41:50 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
Tak voda aspoň podľa toho čo majú vodárne na webe zavesené tak vyzerá celkom fajn ..... či ???

http://prntscr.com/gy9b53 - dole sú hodnoty vody z kohútika u nás

No nič už ostáva len doriešiť varňu a ide sa nato .... ešte by to chcelo menej času tráviť v robote a viac času na záľuby :D :D

A ešte raz ďakujem všetkým za rady a podporu ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: úte 17. říj 2017 3:36:54 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Viac tam toho nebolo? zatial mas jeden parameter a to celkovu tvrdost = 120 mg/l [as CaCO3] alebo 6,74 [°dH] alebo 1,2 [mmol/l]
potrebujes este tu alkalinitu [mg/l as CaCO3], alebo obsah hydrogenuhlicitanov [mg/l HCO3].


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: úte 17. říj 2017 7:19:51 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 212
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
pro Riso 77-už ho prosím Tě nestraš,vždyť je to jeho první vaření-a tím tady končím :roll: :roll:

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: čtv 01. bře 2018 14:28:45 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
nooo ešte raz vám všetkým ďakujem za rady ;)
pivko navarené už aj vykvasené, akurát dnes alebo zajtra sa bude stáčať do fliaš s dextrózou.

Škoda, že sa to takto natiahlo ale s vybavením boli stále dajaké problémy. Termostat z číny nie a nie dojsť, potom som objednal druhý a ten si dával tiež načas :D zohnať nerezové matice na teplomery, ktoré som osádzal do hrncov tiež parádička nikde neboli s 1/2 col závitom .... ešte že mám super kamaráta sústružníka, ktorý všetko čo nevychádzalo tak poriešil, s mrazákom sa to tiež trošku natiahlo a ešte nakoniec keď sa už išlo cez víkend na varenie tak keď došli suroviny som zistil, že mi neposlali SAAZ :D :D takže ďalší týždeň.

výrobný postup mal tiež svoje muchy hlavne scedzovanie :D :D :D kedže som si myslel, že tú hadičku v pohode priškrtím a bude to tiecť pomalšie :D :D ... ale pri ďalšom varení už bude za manifoldom nerezový ventil ... potom som išiel do chmeľovaru s menším množstvom sladiny akoby som mal a následný odpar z chmeľovaru tomu ešte pomohol a z 55l piva bude max tak 40l cca 15° aj to takym optimistickým pohľadom.
A ešte čerešnička na torte bola keď som ponoril "hustomer" do odmerného valca s mladinou a zistil som, že to má "0°" .... následným ponorením do vodky som zistil, že mám alkoholmeter a nie hustomer ale čo už..... ďalšie varenie už bude tip top :twisted:
... ja viem, toto fórum tu je od toho aby sa človek mohol poučiť z chýb iných ale predsa len z vlastných sa učí najlepšie :D

a žeby som ešte nezabúdol s varičom bolo tiež srandy keď som ten pliešok na reguláciu kyslíku úplne zavrel "aby odtiaľ neunikal plyn" :D :D a potom že ... "kua to čo je za debilný plyn, že z toho ide taký dym!!!" :D :D :D

btw len tak pre info to vykvasené "surové" pivo je už teraz celkom dosť dobrá pecka .... vidím to tak, že si asi neodleží koľko by malo a padne asi predčasne :D .... a už sa neviem dočkať na ďalšie varenie :P :P :P


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 02. bře 2018 7:42:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
No vidis aky si sikula :) Kazdy mame za sebou nejake zaciatocnicke preslapy. Ja som napriklad pri svojej prvej varke nasadil kvasnice do 40°C teplej mladiny :) Nechal som sa oklamat teplomerom ktory lezal na dne a tam bolo 26°C. Bol to horne kvaseny HefeWeizen. Prisiel som na to po par minutach, dochladil. Kvasnice (WB06) prezili, pivo bolo pitne :).
Teraz poslednu dobu varim leziaky, zatial 3 varky, dnes ma caka dalsia. Otacam kvasnice Mangrove Jack M84 Bohemian lager. Vysledky su celkom dobre, prva varka so susenych bola trochu viac esterovejsia (kvoli underpitchingu a mozno aj zakvasnej teplote) dalsie 2 varky z generacie 1 a 2 sa ukazuju zatial dobre. Kvasim pri 9-9,5°C cidlo priamo v mladine. Prekvasi mi to za 6-7 dni na hodnotu okolo 4-4,5 °P. Jedna sa o klasicku svetlu 12tku s cisto plzenskeho sladu, 25 litrova varka z 5kg sladu. OG mi vychadza okolo 12,5 °P (na dva rmuty nieco nad, na jeden rmut nieco pod tuto hodnotu). Ake kvasnice si pouzil? Pri akej teplote si kvasil? Ako rychlo ti to prekvasilo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: sob 03. bře 2018 2:01:10 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
kvasnice boli S-23 .... ale ďalšie varenie asi pôjdu w34-70

kvasil som cca pri 10.5 a to tiež určite znížim asi na 9 ale som sa bál, že sa to nerozbehne tak som to teraz nastavil na viac :D

kvasilo to asi 10dni a používal som 4 baličky, ktoré som rehydroval ..... ale je to strašne silné, až som rád, že ani neviem koľko to má stupňov :D :D

no teraz už mi len ostáva zohnať ďalší mrazák alebo chladničku na ležanie aby sa dalo častejšie variť :D :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: sob 03. bře 2018 7:01:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. lis 2017 1:10:26
Příspěvky: 34
Bydliště: Iglov
Preco chces menit kvasnice? Pravy potencial kvasnic sa ukaze az v tekutej generacii 1 - 2 (susena sa rata ako nulta). Mohol si ich este otocit, pivo by bolo urcite lepsie ako z prvej susenej varky a zistil by si o tych kvasniciach viac. Stupnovitost sa da zhruba odhadnut. Vravis ze po chmelovare bolo cca 40 litrov. Varil si dekokcne? Kolko kil sladu si pouzil?

Inak paci sa mi tvoj pristup ze niesi priposrany a vrhol si sa do toho po hlave ;-). Ja som tiez zacal varit rovno zo surovin 25 litrove varky napriek obecnym radam ze zacat treba s vytazkami a podobne. Moj nazor je, ze je to strata casu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz