VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 15:15:46
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: čtv 12. říj 2017 21:50:18 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
Zdravim vás, mám v pláne si postaviť varňu (cca 65l) na základe:
- 2x bergland hrniec 100l + nejaký hrniec na ohriatie vysladzovacej vody
- varič MEVA Mega Zeus
- scedzovanie: manifold z medených rúrok
- chladenie: nerezová špirála + voda zo studne
- Kvasenie a dozrievanie: chladnička + termostat STC-1000

Chcel by som sa opýtať na:
1. Zateplenie hrncov:
Oplatí dať okolo hrncov minerálnu vatu (Rockwool) obtiahnutu hlinikovou fóliou alebo to nie je až také podstatné?
2. Nádoba na kvasenie:
Prvotne som chcel kvasiť priamo v hrnci ale kedže je problém zohnať chladničku do ktorej by sa zmestil tak by som sa chcel opýtať či by bolo možné kvasiť v plastovom sude z HDPE?
https://image.prntscr.com/image/W4U9rHMCRYC3j11F6op-0w.png
po prípade niečo iné, čo by ste mi odporučili ?

___________________________________________
Prvý recept na pivo: ležiak 12° na 2 rmuty - 50l
Slady:
8kg - plzenský
2kg - bavorský
0,5kg - karamelový

Vystieranie 40l:
37°C - 20min
52°C - 20min

1. rmutovanie:
62°C - 25min
72°C - 25min
100°C - 10min

2. rmutovanie
72°C - 25min
100°C - 10min

Vysladzovanie: 33l - 80°C

Chmelovar:
Sládek 75g - 90min
SAAZ 50g - 45min
SAAZ 50g - 10min

Otázka k receptu:
Nebude to náhodou veľmi horké ?? kedže to bude prvé varenie a ešte sa v tom neorientujem, skúšal som to nahodiť do brewersfriends.com IBU kalkulačky a tam mi to vyhodilo 58 IBU čo sa mi zdá blbosť :D

Ďakujem za všetky odpovede a rady :P

DAJ BOH ŠŤASTIA ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: čtv 12. říj 2017 22:34:11 
Offline

Registrován: čtv 15. pro 2016 9:34:31
Příspěvky: 14
Ahoj,
pokud nemáš zkušenosti s vařením piva, tak nedoporučuju začínat s takto velkým objemem. Záleží jestli se ti jedná o kvantitu, nebo kvalitu. Ideál pro začátek je cca 20-30 L. Ošaháš si technologii, navaříš víc várek.
Na otázku č. 1. odpovím: Ano, vyplatí se zaizolovat nádoby, ale pokud máš výkonný zdroj ohřevu a promyšlené měření teplot v nádobách, tak to není nutné.
Č.2 Pokud ta nádoba není z potravinářského plastu (myslím si že není) tak nedoporučuju. Lepší je klasická světle hnědá potravinářská bedna na maso, viz http://www.webareal.cz/plastimex/eshop/ ... 0-P56-nest
Tuhle nádobu s víkem mám vloženou do starého mražáku jako spilku s regulací přes externí čidlo.
3.Vykašli se na bavorský a karamelový slad a uvař krásnej českej ležák z plzeňskýho, ubral bych trochu Sládka do prvního chmelení, (neznám hodnotu alfa).
Tak to vidím já, každopádně si do toho nenechej kecat a hlavně vař a vař....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 0:38:08 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
Dik za skorú odpoveď.
S varením piva nemám praktické skúsenosti, no zato som prakticky toho prečítal kade tade až cez hlavu :)
50l som zvolil preto, lebo pri minimálnych odberoch surovín a poštovnom sa mi prakticky menšiu dávku ani neoplatí variť.

To zateplenie bude asi tak či tak, len som nevedel či hneď alebo až neskôr .... ale tak prakticky ak ho budem dávať tak prečo už nie hneď :P

Veľmi pekne ďakujem za ten tip na tu potravinársku prepravku, vyzerá to tak, že asi použijem ju,
a aj ktomu receptu. Ak uberiem slad tak asi len ten karamelový(nahradím plzenským), bavorský tam nechám :P a ten sládek má vraj 5,8% alfa.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 6:54:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Jinak taková lednička sice není, ale lze pro kvašení použít třeba pultový mrazák, zapojený s externím termostatem, a dávat kvasnou nádobu do něj.

https://mraznicky.heureka.cz/beko-hsa-29530/

jen je třeba dát pozor na vnitřní rozměry, aby se tam požadovaná nádoba vešla. A je nutný počítat s horší manipulací

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 9:19:32 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 169
HDPE do potravinarstvi je ok ale neni hdpe jako hdpe :) treba polske konve na vodu smrdi jak psi ksiry a vhodne to neni. naopak cesky vyrobce je ok a snad se da sehnat i atest.

ja si (nez jsem si koupil fermentosaura) udelal kvasnou nadoby z 30L techhle klasickych konvi
http://www.bema-la.cz/bema-vyroba/eshop ... ohrdla-50L

ale 50 litru piva v 50 litrover konvy neodkvasis. ve dvou uz pak bez problemu a mozna by ses vesel do mrazaku lip nez s hrncem. a rozhodne bys mel jednodusi manipulaci a jeste bys tam dokazal dat kvasnou zatku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 9:46:01 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
martin2612 píše:
Zdravim vás, mám v pláne si postaviť varňu (cca 65l) na základe:....


Ahoj, ja zdielam tiez Ladináčove odporucanie nezacinat varit taketo velke objemy. Je vela veci, ktore ta budu prekvapovat az srat pri vareni pokial nebudes pod dohladom nejakeho skuseneho varica, ktory uz ma vychytane muchy. Jedna vec je mat nastudovanu teoriu, druha vec je finalne pivo. Na mensich varkach usetris surovinami, energiami a rychlejsie skonzumujes "nepodarene pivo". Moja rada: najprv zmakni technologicke postupy do tej miery, ze budes spokojny s finalnym vysledkom, potom zacni uvazovat o vareni 50 L.

PS: pokial ides do leziakov (vseobecne do akehokolvek piva) urcite si nastuduj vodu (pH diela, RA, tvrdost, alkalinitu), pitching rates, fermentacne profily, teploty fermentacie. Neveril by si kolko sa da nezvladnutim/neovladanim tychto parametrov pokazit.

vela zdaru


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 16:22:36 
Offline

Registrován: čtv 12. říj 2017 21:13:43
Příspěvky: 8
Tak ďakujem za rady, ešte sa rozhodnem aký objem bude mať prvá várka ale asi to nechám na tých 50l a ak z toho bude "nepodarene pivo" a bude to strašne nepiteľné tak prinajhoršom z toho bude "nepodarená pivovica", ktorá sa aspoň vypije skôr :D ale tak ja verím tomu, že to bude chuťovka :P :P no ale tak uvidíme.

A na tých 98% bude spilka z tej potravinárskej plastovej bedne, ktorá bude v tej pultovej mrazničke + externý termostat .... táto varianta sa mi páči najviac :P

Ináč ešte taka jedná mala otázka:
Ako varičovi prvého piva by som vás rád poprosil o radu ohľadom toho, že ak budem stáčať do fliaš po kvasení, tak ktorá možnosť je asi najlepšia?
1. prekvasiť celú mladinu a pri stáčaní pridať dextrózu
2. Pred pridaním kvasníc do mladiny si odložím trošku neprekvasenej mladiny(cca 3.5l na 50l :?: ) a pred stáčaním primiešam do spilky
3. Alebo sa to posnažím ustriehnuť a stočím to pri 4% zbytkovom cukre ak by sa to nepodarilo tak zase ešte možnosť 1.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: pát 13. říj 2017 20:36:35 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdar,tak jak chceš začínat Ty tak jsem začínal já,když už tak už anebo "kdo se bojí sere v síni".Chceš vařit 50 lt dávku tak ji vař a nedej se odradit,co se týká kvašení a dextrozy používám oba způsoby podle toho jestli chytím prokvašení anebo né.Ten zbytkový bych trochu zvedl,ale to záleží jak máš rád nasycené pivko,to s tou mladinou jsem ještě nepožil,ale je to taky možné.A co se týče chmele tak jsem to přepočítal podle Diversity a doplnil jsem 57 lt mladiny po chmel.a teploty jsem dal 97° stupň.12 a vyšlo mi IBU 31 moc bych neměnil.
A co se tyče tohoto "PS: pokial ides do leziakov (vseobecne do akehokolvek piva) urcite si nastuduj vodu (pH diela, RA, tvrdost, alkalinitu), pitching rates, fermentacne profily, teploty fermentacie. Neveril by si kolko sa da nezvladnutim/neovladanim tychto parametrov pokazit."tak prozatím se tím nezabývej a vař,i bez těchto kritérii se dá uvařit slušný ležák. Tak ať se dílo podaří
:lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: sob 14. říj 2017 9:05:41 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 169
presne :) nejake hrani s vodou, profilama fermentace a teplotama je zajimave ale pokud varku nerozdelis na dva kusy aby jsi kazdou pulku odkvasil jinak a pak poznal rozdil je to takove slepe hrani. treba by to bez upravy vody dopadlo lip a nebo by to nemelo lokalni charakter :) pitching rate bych ale nepodcenoval ale je to jednoducha kalkulacka :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada: varňa cca 65l, prvý ležiak
PříspěvekNapsal: sob 14. říj 2017 16:23:28 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
@martin2612:

zober to tak, ze sme tu na fore su dva typy varicov: 1. s akademickym pristupom 2. s pristupom po hlave (nic proti, rad by som tiez sem tam bol ten typ). Oba typy vsak usilujeme o rovnaky vysledok: Skvele pivo. Niekomu sa to podari hned, niekto musi bojovat. Niekto ma nizke poziadavky (a je spokojny s "homemade" produktom, ktory stoji za prd), niekto bude jeden recept piplat roky.

Moja skromna rada, (ked chces robit lezaky) je, ze si zisti mineralny profil svojej vody (kup si aspon GH/KH test pre akvaristov 7-10 Eur - zistis tvrdost a alkalinitu vody).

svetly leziak nikdy neuvaris s vodou ktora ma obsah hydrogenuhlicinatov (HCO3) = 250 mg/L (ppm). Mne ide taka voda z kohutika. Neviem aku vodu mas ty (ak s podobnym parametrom, tak si tam, kde ja). Tiez som daval na rady borcov tu na fore typu "vodu neres" a varil som s touto vodou dalej a vysledok rovnaky (tiez som lezackar) = na chuja. To su mozno ti stastni (ktori maju vhodnu vodu na svetle piva, alebo ti, ktori maju nizke poziadavky na svoje piva), ktori nepotrebovali riesit vodu, aby uvarili dobre pivo.

PS: Vypit sa tie "lezaky" dali, ale bola to zvierava az mydlova pachut (islo ma jebnut, preco to stale chuti tak naprd...co ma priviedlo k skumaniu/ badaniu/ citaniu az som zistil, ze za to mohla Voda. Nechcem byt pateticky, ale som za to vdacny).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz