VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 18:15:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: ned 17. zář 2017 17:15:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
Zdravím vás, dnes jsem zadělal na svou první várku. Jako začátečník jsem zvolil vaření z výtažku. Použil jsem klasický, světlý od Ogara 1,7Kg 2 kusy do dvaceti litrů vody, provedl jsem chmelovar, částečné rychlé zchlazení, vířivku, a úplně excelentní scezení. Až mě to překvapilo. Varníci tady s tím docela strašili, že je to všeucpávající blátíčko, ale poslal jsem to přes plátěnou utěrku (vyžehlenou) a po stočení a vymačkání mi zbylo akorát suché chmelové tornádo v hrnci a celistvý puk v utěrce, takže žádný tekutý odpad. Mám 19,5 litru krásně čisté mladiny.
Chtěl jsem se ale zeptat. Natočil jsem si do válce (42 stupňů C) a změřil hustotu (1054). Provedl převod, při této teplotě, na cukr v tom angl. kalkulátoru (14.97 P) a následně převedl na hustotu při 20 stupních C, a vyšla mi hustota 1061. Je to možné, dosáhnout takové cukernatosti při použití dvou piksel výtažku na 20 litrů?

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: ned 17. zář 2017 21:26:40 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
a kolk plato jsi chtěl vařit?já myslím,že to lze

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: ned 17. zář 2017 21:32:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
No moc se v tom zatím neorientuji, ale na nějakých stránkách je tabulka, kde se píše, že ze dvou dóz výtažku je cca 18L dvanáctky. Nalil jsem 20 litrů vody + ty dva výtažky, a když jsem skončil s chmelovarem, zůstalo mi něco málo přes 19 litrů. Měl jsem za to, že počáteční hustota se bude pohybovat tak kolem 1045. 1061 jsou už nějaká docela silná piva, ne?

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: pon 18. zář 2017 8:39:14 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 44
Bydliště: Budějce
Na webu opravdu píšou, že dvě balení jsou na 19 l dvanáctky viz: http://www.domovarnik.cz/Sladovy-vytazek-svetly-d61.htm

Ty jsi uvařil poctivnou patnáctku.I dle selského výpočtu mi vychází, že když do 18 kg vody (odečetl jsem 2 l odpar a do chmelu po chmelovaru) dám 3,4 kg cukru, tak výsledná směs je 15,5% hmotnostní roztok cukru. Takže tvé výpočty a měření jsou správné ;)

A ještě jedna drobnost. Scezování se označuje oddělení sladu od zbytku díla.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: pon 18. zář 2017 18:34:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
Držel jsem se tabulky na této stránce:
http://www.jaknapivo.cz/?p=90
Přidal jsem 20 litrů vody, odpar tak 2 litry, nevařilo se to klokotem (zavařovací hrnec). Tj 18 litrů přidané vody, což je podle tabulky 12-ka. Nicméně to bude, proti všem předpokladům, poctivá 15-ka. To samozřejmě nevadí, jenom mě to trochu zaskočilo.
Co se toho "scezování" týče, už když jsem to psal, jsem si říkal, jak rychle se najde rýpal, který si pospíší mě na to upozornit. :lol: Dobře, takže nejde o scezování ale o cezení chmele, nebo filtrace, nebo odstranění chmelových zbytků z mladiny, nebo zbavení chmelového odpadu za použití plátna atd... Určitě se ale všichni dovtípí, co jsem měl na mysli.

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dotaz na hustotu - první várka z výtažku.
PříspěvekNapsal: stř 20. zář 2017 20:20:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 48
Tak dnes (středa) je třetí den kvašení. Deka slušná s fujtajbliky na vrchu. Trochu jsem to posbíral. Změřil hustotu, což mi dalo docela práci. Pění to jako šlak. Ochutnal jsem to. A je to dobrý, trochu nasládlý a ta brutální hořkost už je taky pryč. Sice bych to teď přirovnal spíš k pivnímu burčáku, ale mile mě to překvapilo. Hustotu jsem naměřil na 1038 (9,67 P), takže počítám, že v pátek nebo sobotu budu stáčet. Čekal jsem, že to bude trvat déle.
Kvasnice jsem si zkusil namnožit (W34/70), moc se nečinili, spíš jsem vyrobil takovej luxusní starter, a protože jsem měl strach, že toho bude málo, rehydroval jsem i zbytek pytlíku (použit tedy jen jeden sáček - a bohatě stačí). Myslím, že při počáteční hustotě 1061 (14,97P) a dvaceti litrech mladiny je 5 dní docela slušnej výkon. Tak doufám, žs už se nic nepokazí
P.S. - Jo a nemohl jsem si pomoct a musel jsem to vyzkoušet, přidal jsem do chmelovaru jedno víčko tekutého kouře z bílého ořešáku

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz