VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 20. lis 2017 8:33:05
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: úte 05. zář 2017 17:08:11 
Offline

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 7
Chtěl bych se zeptat, co mám dělat s přesyceným Bockem. 8 dní kvasil na spilce, kde se zastavil na 5,3. Abych rozjel sekundární kvašení, tak jsem várku 23,5L docukřil 150g cukru a nalahvoval. Po dalším týdnu sek. kvašení jsem snížil teplotu a zahájil ležení. Samozřejmě, že jsem vydržel jen do druhého dne a už jsem otevíral první testovací třetinku. Pivo je silně přesycené, po otevření pění již v lahvi a uvnitř moku se to vaří tak, že to zvíří i sedlé kvasinky u dna. Chuťově se nezdá žádný problém... Napadlo mě, že bych všechny lahve odzátkoval, nechal vyprchat trochu CO2 a znovu zazátkoval. Co si o tom myslíte?

Díky za vaše rady...:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: stř 06. zář 2017 10:57:56 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
ja som toto skusil tiez u jednej presytenej varky, bud sa to da spravit tak, ze ich vzdy otvoris a hned zavries naspat - toto treba ale opakovat viackrat aby si upustil dostocne mnozstvo CO2.

Ja som to robil tak ze som piva schladil na co najnizsiu moznu teplotu a potom som ich nechal otvorene cez noc, rano som ich zazatkoval naspat. Pomoct to pomohlo, ale treba ratat s miernou oxidaciou piva... u mna sa to prejavilo hlavne vytvorenim sladkastej az medovej chute.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: stř 06. zář 2017 13:44:03 
Offline

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 7
U jedné lahve jsem to už zkusil. Otevřel jsem ji a v podstatě hned (cca 2 min.) znovu zazátkoval. Výsledek jsem ještě nezkoušel, chci ji nechat pár dní opět dotlakovat... Je pravda, že mne hlavně zajímalo, jak dlouho nechat láhev otevřenou. Jsem začátečník, takže se ještě ptám: jak se projeví případná oxidace? Nebude to mít vliv na trvanlivost piva? K čemu se váže tvoje poznámka o sladší až medové chuti - k té oxidaci, nebo k příčině přesycení?

Ještě mne napadlo - možná blbost :) Co kdybych udělal do víčka jen drobnou dírku, třeba jen velikosti špendlíku a láhev nechal jako ty třeba celou noc. Teoreticky by se tím mohl udržet mírný přetlak a k oxidaci by nemuselo dojít...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: stř 06. zář 2017 14:57:36 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 193
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
myslím si,že není nutné čekat 2 min.a podobně,prostě otevři a zavři,oxidace bych se nebál,tak jsem to dělal já,za dva dny to zkus znova a třeba i nalít.Jinak si myslím,že ten cukr jsi tam vůbec nemusel dávat. ;)

_________________
polotmavý ležák-na čep
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- na spilce


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: stř 06. zář 2017 18:12:09 
Offline

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 7
narab píše:
myslím si,že není nutné čekat 2 min.a podobně,prostě otevři a zavři,oxidace bych se nebál,tak jsem to dělal já,za dva dny to zkus znova a třeba i nalít.Jinak si myslím,že ten cukr jsi tam vůbec nemusel dávat. ;)


Cukr jsem dával skutečně nerad, ale nemám zatím takové zkušenosti, abych odhadl, jak se dosytí. Hlavní kvašení se zastavilo na 5,3 (čekal jsem nižší hodnotu) a já měl na výběr buď docukřit nebo doufat, že se při ležení ještě něco dokvasí. Je pravda, že některé ležáky (pokud je vydržím nevypít) mám při dlouhém ležení (2-3 měsíce) víc nasycené než na začátku a sem tam nějaká láhev mi takto také vypění... Klasický ležák stáčím na hodnotě kolem 4,1. Pokud tuto hodnotu nechytím, tak ho nechám prokvasit úplně a to se pak zastaví tak na 3,5, pak docukřuju nebo zahušťuju odebranou původní mladinou o 0,6 (pokud jsem si dal nějakou stranou) a není problém s přesycením. Použil jsem infúzní rmutovací schéma, které mělo podle mého názoru zajistit sladovější chuť, neboli jsem se snažil o sladinu s vyšším obsahem nezkvasitelných cukrů, nicméně mě konec na 5,3 překvapil...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: čtv 07. zář 2017 10:01:56 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 116
ta sladova az medova chut sa tykala oxidacie, oxidacia piva sa moze prejavit aj takymto sposobom. casto popisovana je aj vona a chut ako zvlhnuty karton, ale tak sa mi to neprejavilo.

ak len otvoris flasku a hned zavries (tie 2 minuty beriem ze to je v podstate hned) tak sa ti odpusti tlak len z priestoru nad pivom, samotne pivo zostane v podstate nasytene rovnako (tych par bubliniek si nemyslim ze spravi velky rozdiel). Tym padom by si toto musel opakovat viackrat aby si dosiahol nejake realne znizenie nasytenia (ze kolkokrat to netusim)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přesycený Bock
PříspěvekNapsal: pát 08. zář 2017 9:01:28 
Offline

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 7
nameless_one píše:
ta sladova az medova chut sa tykala oxidacie, oxidacia piva sa moze prejavit aj takymto sposobom. casto popisovana je aj vona a chut ako zvlhnuty karton, ale tak sa mi to neprejavilo.

ak len otvoris flasku a hned zavries (tie 2 minuty beriem ze to je v podstate hned) tak sa ti odpusti tlak len z priestoru nad pivom, samotne pivo zostane v podstate nasytene rovnako (tych par bubliniek si nemyslim ze spravi velky rozdiel). Tym padom by si toto musel opakovat viackrat aby si dosiahol nejake realne znizenie nasytenia (ze kolkokrat to netusim)


Měl jsi pravdu...:) Pokus s 2 min. odzátkováním dopadl tak, že pivo se po 3 dnech chová naprosto stejně! Přistoupil jsem tedy na pokus č.2 - do víčka jsem udělal asi 1mm dírku a nechal přes noc (cca 8h) odpouštět. Ráno se zdálo, že sem tam nějaká bublinka tam ještě zbyla... Nechám tu láhev tak 14 dní uležet, možná měsíc, když to vydržím :) a jsem zvědav na výsledek... Přiznám se, že mám trochu strach, aby nebylo pro změnu bez řízu...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz