VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 20. lis 2017 10:16:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 7:46:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 14. zář 2009 5:53:45
Příspěvky: 55
Bydliště: Litoměřicko
Zdravím, mám dotaz ohledně filtrace pivka. Trošku mi vadí, že v každé lahvi se na dně po týdnech ležení usadí vrstva kalu(i když při stáčení je pivko pěkně čiré), takže když chci mít ve sklenici čiré pivko, musím ho nalévat velmi opatrně a jen asi 2/3obsahu lahve. Pak už se začně vířit kal a tak 2dcl pivka piju jako kalné. Mě osobně to nevadí, mám rád kalné kvasničáky. Ale když chci darovat nebo nalít návštěvě, rád bych, aby bylo pivko čiré v celém množství. Jak se dá provádět filtrace? Před stáčením do lahví to nechat prokapat přes nějaký filtrační papír či jemné plátno a pak teprve lahvovat? Dík a rady


Přílohy:
Coopers.Bitter.jpg
Coopers.Bitter.jpg [ 58.78 KiB | Zobrazeno 2647 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 8:10:01 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Já sice nepoužívám filtraci, ale mám jednoduchý postup.
Pivo musím stejně před návštěvou nebo konzumací den předem přednat z ležáckého "mražáku" kde je cca 1-3st.C do prostoru s normální konzumační teplotou-chodba, chladnička. A to uplně zchlazené pivo opatrně sleju do lahve s o stupeň menším objemem- 1.5litr do dvou sedmiček, litrovou do sedmičky. Když je pivo takto podchlazené téměř se z něj neuvolňuje CO2 i kaly jsou soudružnější. Pivo druhý den krásně pění a je bez kvasinek. Ten zbytek původní lahve si naleju do sklenice a dopiju. Jinak stejně to mám vyzkoušené i s pivem ze sudu. Když narazím zcela zchlazený sud party pípou s kulovým ventilem a tlak s bomby držím na minimu, tak dokážu stočit hotové pivo do lahví po stěně bez rozpěnění. Druhý den když teplota piva v lahvích stoupla z původního 1st.C na konzumačních cca 10st.C pivo při nalévání krásně pění. Takhle jsem si v zimě stočil sud tmavého i sud světlého a nosil v 0,7PET ssebou na lyže.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 10:52:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 03. lis 2009 13:07:45
Příspěvky: 28
Bydliště: praha 10
Rosto, nezapomínej, že ta troška kvasinek v lahvi je nutná pro druhotnou fermentaci. Ja vim někteří konzumenti našich piv na to koukají divně když pivo není úplně čiré, ale většinou tuhle daň rádi zaplatí a po dopití prvního si řeknou o další. :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 12:58:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 14. zář 2009 5:53:45
Příspěvky: 55
Bydliště: Litoměřicko
Jo to je zajímavé řešení, ale používám klasické skleněné lahve s korunkovým uzávěrem, takže se mi nechce to den předem otvírat, přelévat a zase zátkovat do nových... Jinak mě to nevadí, ba naopak. Ale pár lidí už na to zakalené pivo koukla hodně nedůvěřivě, tak proto jsem chtěl třeba jen pár lahví nějak "odfiltrovat" třeba přes plátno před tím lahvováním.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 14:37:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
rosta.k2 píše:
Jo to je zajímavé řešení, ale používám klasické skleněné lahve s korunkovým uzávěrem, takže se mi nechce to den předem otvírat, přelévat a zase zátkovat do nových... Jinak mě to nevadí, ba naopak. Ale pár lidí už na to zakalené pivo koukla hodně nedůvěřivě, tak proto jsem chtěl třeba jen pár lahví nějak "odfiltrovat" třeba přes plátno před tím lahvováním.


Kdyby se Ti to teoreticky podařilo dokonale odfiltrovat, pak se Ti nerozjede sekundární fermentace nemyslíš?
A stejně Ti při sekundární fermentaci kvasinky zase nabudou (namnoží se).
Myslím, že řešením by bylo používat kvasinky, která mají vysokou vazkost = drží krásně u dna a minimálně se víří a zde přítomní homebreweři by Ti jistě poradili, které to jsou.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pon 22. bře 2010 14:58:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 14. zář 2009 5:53:45
Příspěvky: 55
Bydliště: Litoměřicko
No to je fakt, bez kvasinek bych asi nedofermentoval :roll:
Takže na to kašlu, a návštěvy buď budou pít lehce zakalené a nebo nic! :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: úte 23. bře 2010 7:47:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 216
Rozšířená metoda je plnění lahví protitlakem Co2. Druhou fermentaci (ležení) uděláš v sudu, soudku a poté stočíš. Pro představu :

http://www.manfred-hoffmann.at/brauerei/

dále na geraete a poté na Mein gegendruckabfueler


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: pát 09. dub 2010 23:08:45 
Offline

Registrován: pon 08. bře 2010 21:41:35
Příspěvky: 27
bishi píše:
Rozšířená metoda je plnění lahví protitlakem Co2. Druhou fermentaci (ležení) uděláš v sudu, soudku a poté stočíš. Pro představu :

http://www.manfred-hoffmann.at/brauerei/

dále na geraete a poté na Mein gegendruckabfueler


protitlak CO2 samozřejmě nemám.. Pokud pivo leží v petkách, je nejjednodušší je stočit pomocí hadičky, tak dochází k nejmenšímu úbytku co2, zbytky pak nalít do jedné láhve, nechat znovu natlakovat a postup opakovat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: úte 11. říj 2016 13:50:46 
Offline

Registrován: úte 14. čer 2016 20:28:32
Příspěvky: 4
A co takto použiť nejaky filter na vodu, nieco ako v tomto videu:
https://m.youtube.com/watch?v=YOclJsjZnyY
Predávajú sa take vložky na filtraciu vody , odfiltruje nečistoty od 1 micro metra, to na kvasnicove bunky bohate staci. Po prvotnej fermentacii odfiltrovat a stocit priamo do fliaš.
Mate s tym niekto skúsenosť?
Ide to samospadom ci musí byt protitlak?
Ma to vplyv na chuť piva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrace piva
PříspěvekNapsal: úte 11. říj 2016 14:41:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 348
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
A co takhle kombinace želatiny, nuceného sycení a protitlakové stáčečky (ta není nezbytně nutná)?

Výsledkem je pak skutečně čisté pivo.
Obrázek

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz