VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Sanitace
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=302
Stránka 14 z 14

Autor:  nameless_one [ čtv 05. kvě 2016 8:14:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

my pouzivame starsan (odporuca ho aj palmer v knizke how to brew), je to v zasade kyselina fosforenca. netreba ho oplachovat, nepridava ziadne vedlajsie chute do piva a po rozriedeni sa da pouzivat takmer donekonecna ( az kym PH roztoku nepresiahne urcitu hodnotu). pre sanitaciu staci cca 1 - 2 min. kontakt s povrchom. mozem len odporucat.

Autor:  Stene [ pon 23. kvě 2016 18:36:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Dostal se mi do ruky nezředěný oxonia active -> http://www.ecolabcz.cz/index.php?b1=pot ... ive&sh=101
Ředím ho na 0,3% roztok. Jak dlouho ho můžu skladovat zředěný? Je potřeba po zředění spotřebovat? Nebo ho můžu použít až třeba za měsíc?

Autor:  Miro84 [ stř 29. čer 2016 13:13:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Ospravedlňujem sa za OT ale nechcem kvôli jednej otázke zakladať tému. Mam doma jednu kvasnu nádobu ktorú so. Cca 5 rokov nepoužíval môžem tesnenia nastiekat silikonovim olejom alebo mám použiť niečo iné? Inak na dezinfekciu používam savo bez problémov skúšal som aj sanytol ale vadil my ten eukalyptovy pach ktorý som cítil ako pri x nasobnom oplachnuti.

Autor:  provazek [ pát 01. črc 2016 22:25:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Na těsnění se používá potravinářská vazelína, něco jako toto:
http://www.domacimikropivovary.cz/zariz ... -70ml.html
siłikonový olej raději ne

Autor:  restart [ stř 31. srp 2016 7:27:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Nebo tahle:
http://www.gastroserver.cz/sanitace-cis ... 69%29.html

Autor:  homer [ sob 08. říj 2016 14:59:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Este by som sa rad vratil k tej potencialnej infekcii cez vypustny ventil. Mam plastovu nadobu s plastovym ventilom, v ktorej pivo kvasim. Cez ten vypustny ventil beriem cca 3-4 vzorky pocas kvasenia, na to aby som zistil, kedy uz je kvasenie. Je toto bezna praktika? Nemozem si pomoct, ale stale mi napada, ze to malicke mnozstvo piva, ktore zostane na ventile potencialne zacneplesniet a nasledne pri stacani si pivo kontaminujem. Este sa mi to sice realne nestalo (vzdy ten ventil z vnutra aspon vatovoj tycinkou ocistim, ale to nie je dezinfekcia a to pivo moze byt aj v castiach, kde sa nedostanem), ale nejako si nemozem pomoct, pride mi to, ze by som to takto nemal robit.
Co vy na to?

Autor:  urbis82 [ pon 15. kvě 2017 6:49:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

homer píše:
Este by som sa rad vratil k tej potencialnej infekcii cez vypustny ventil. Mam plastovu nadobu s plastovym ventilom, v ktorej pivo kvasim. Cez ten vypustny ventil beriem cca 3-4 vzorky pocas kvasenia, na to aby som zistil, kedy uz je kvasenie. Je toto bezna praktika? Nemozem si pomoct, ale stale mi napada, ze to malicke mnozstvo piva, ktore zostane na ventile potencialne zacneplesniet a nasledne pri stacani si pivo kontaminujem. Este sa mi to sice realne nestalo (vzdy ten ventil z vnutra aspon vatovoj tycinkou ocistim, ale to nie je dezinfekcia a to pivo moze byt aj v castiach, kde sa nedostanem), ale nejako si nemozem pomoct, pride mi to, ze by som to takto nemal robit.
Co vy na to?


premejslim naprosto shodne jako ty a proto na kvasny nadobe ventil nemam...nicmene rada/vetsina lidi ho ma a produkuje dobry pivo...

v pivovaru mi to prijde v pohode-malej vzorkovaci ventil vs. nekolik (desitek) hekto...ale doma pri tech par desitkach litru mi ta expozice uz subjektivne prijde riskantni...

jinak z rady zkusenosti s pokusnejma mini-varkama bokem vim, ze pivo (zvlast silnejsi) snese fakt hodne*), nicmene i tak jsem u svejch hlavnich varek radsi co se tyka sanitace papeztejsi nez papez...

Autor:  provazek [ pon 15. kvě 2017 19:06:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sanitace

Ten ventil u plastové kvasné nádoby, kterou většina z nás používá jako spilku, je pořádně rizikové místo. Největší zlo se skrývá v závitu. Před každým kvašením to chce sundat, rozebrat a vydesinfikovat. Po odtočení zkušebního vzorku se dá zvenčí opláchnout třeba lihem, aby tam nezůstaly zbytky piva, na kterém by začaly hodovat breberky.
Obrázek

Stránka 14 z 14 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/