VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 18:37:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: čtv 26. led 2017 7:41:34 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 162
ak to chces mat vonavejsie stale tam mozes supnut chmel na suche chmelenie... inak tie S-04rky su fakt rychle bestie, ked som ich pouzival tak som mal tiez do 3 dni hlavne kvasenie hotove. Nechaj pivo vo fermentacke aspon 10 - 12 dni (mozes tam pridat aj to suche chmelenie ako som spominal, idealne do pancuchy alebo do sacku na to urceneho), kaly aj kvasnice ti za ten cas pekne sadnu na spodok. Potom to stiahni opatrne rovno do flasiek s tymi dropsami (dextrozove tabletky) alebo ja to robim tak, ze pivo opatrne stiahnem do druhej (vysanitovanej) nadoby a tam primiesam dextrozovy sirup (prevarena voda s dextrozou, mnozstvo dextrozy si vyratas podla toho kolko mas piva a ako velmi to chces mat nasytene) a nasledne to flaskujem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: čtv 26. led 2017 8:02:16 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Podle mě má celý proces od zakvašení až po dozrání, kde už je pivo běžně čiré i bez želatiny, proběhnout přirozeně. Kvasnice nechat pracovat, nakonec si sednou samy. Když se v určité fázi strhnou ke dnu želatinou, je to narušení. Samozřejmě u hodně chmelených piv spousta lidí nic nepozná, ale třeba klasický světlý ležák je extrémně citlivý na to když něco proběhne jinak než má.
To jen můj názor.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: čtv 26. led 2017 8:48:43 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Bez dry hopu to není IPA.
Taky mi v receptu přijde zbytečně moc karamelových sladů, ale to je asi věc vkusu.
Želatinu používám k plné spokojenosti a změnu chuti jsem nezaznamenal. Ale možná je to tím, že nevařím ležáky.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: pát 27. led 2017 0:32:48 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Tak jsem to dneska ještě zastudena nachmelil, tak uvidíme co z toho vznikne. Nechám to ještě tak a pak naočkuju dextrozou při stáčení. Nějaký tip kde seženu ty ,,dropsy"? Moc nevím co si pod tím představit..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: pát 27. led 2017 13:22:40 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 94
Bydliště: Žamberk
https://www.pivoteka.cz/fermentacni-drops-110110

Je to předražené, ale pohodlné řešení.

_________________
Litomyšlský korbel 2016 - 3.místo Pale Ale
MHM 2016 1. místo British Golden Ale
Trnavský Hrncova 2017 2.místo Pale Ale
BIELA VRANA 2018 2.místo PajLe White IPA 15°
Litomyšlský korbel 2018 1.místo Pale Ale
London Competition 2018 - 1.misto special IPA.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: pát 27. led 2017 14:47:05 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
isghi má pravdu,ale nevěřím,že je jich tam 60 ks.Taky jsem je používal,ale přešel jsem na sypanou dext.za cca 55 kč /kg.trochu práce a výsl.stejný za míň peněz.odměrky na 3 gr. maj taky ;)

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: sob 28. led 2017 0:27:42 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Tak jsem to dneska ochutnal po prvním dnu dry hopu, docela rozdíl tam už je, jsem zvědav co to udělá do zítra. Jediné, co mi pořád dělá starosti je zakalení, nejde tak ani o celkové, ale o ten ,,bordel" co lítá v pivu a pořád se nechce usadit. Asi se nevyhnu té želatině..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: sob 28. led 2017 15:31:41 
Offline

Registrován: sob 25. čer 2016 8:45:36
Příspěvky: 44
Bydliště: Budějce
isgi píše:
https://www.pivoteka.cz/fermentacni-drops-110110

Je to předražené, ale pohodlné řešení.

A nejpohodlnější a nejlevnější řešení je nasypat prášek do kvasné nádoby těsně před stočením :twisted:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: úte 31. led 2017 0:18:47 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Tak jsem to dneska stocil, do 1,5 l PET, do každé jsem přidal po 9 g dextrozy. Musím říct, že se to docela vyčistilo, jen první dvě lahve byly lehce kalné, pak už v pohodě. Studené chmelení tomu taky docela pomohlo, tak teď už jen zbývá počkat..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: ned 05. úno 2017 15:57:45 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Dneska jsem ochutnal první vzorek a nejsem úplně spokojený s nasycením - při stáčení jsem dával 9 g glukózy na lahev (1,5l PET) a nasycení není tak silné jak jsem si představoval. Sekundární fermentace proběhla při cca 18 C, na spodku lahví je vidět sedlý kal takže kvasinky asi něco udělaly, ale chtěl bych to mít víc nasycené..

Má smysl láhve otevřít a přidat ještě glukózu? A nebo se smířit s tím, že tahle várka nebude ideální?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz