VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 6:21:26
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 13:54:39 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Zdravím všechny pivovarníky,

v neděli jsem vařil svoji první imperial IPA (celkově můj druhý pokus o pivo, první byl stout který momentálně odpočívá v lahvích). Vařil jsem podle receptu z knihy, idea byla udělat navoněnou silnou a hořkou ipu (mám rád opravdu silné a hořké piva)

postup byl následující:

Slad:

Weyerman Pale ale 5,8 kg
Mnichovký světlý 0,35 kg
Weyerman Carared 0,45 kg
Weyerman Caramunich 1 0,15 kg

Voda 17 l

Dle receptu jednotná infuze při 65 C 90 min. Po 75 min jsem dělal jodovou zkoušku a bylo hotovo, ale raději jsem to nechal těch 90.

Potom vycedit do druhého hrnce přes cedník, vyslazování 2 x 7 l při 78

Chmelovar:
(recept uvádí 28 g od každého chmele, ja to přepočítal na základě jiné hořkosti chmelů v receptu)

Magnum 31 g 60 min
Centenial 28 g 10 min
Simcoe 27 g 5 min
Amarillo 27 g na konci chmelovaru, už nevařit

Nechal jsem to odstát a vycedil, úplně jsem zapoměl na Whirpool a vycedil přes cedník včetně kalů (školácká chyba, hlavně že to mám v receptu napsané !)

Ochladil na zákvasnou teplotu, provzdušnil a zakvasil Safale S-4 (recept uvádí S-05 ale ty bohužel nebyly k dispozici), kvasnice jsem předtím rozjel ve vyvařené skleničce s převařenou a vychladlou vodou na 20,5 C)

Nalil do vydezinfikované kvasné nádoby, a dal kvasit (v neděli cca v 21 hod). Nemám zatím refkratometr ale pouze cukroměr, tak jsem alespoň změřil cukernatost, před zakvašením byla 18 (při teplotě 21 C, kalibrovaný cukroměr je údajně na 20C). Kvasím v místnosti kde je 20 C

V pondělí pivo lehce bublalo, včera už docela dost a dneska podle kvasné zátky už bylo dobublané, nicméně při otevření ještě lehce kvasí. Změřil jsem cukernatost a byla 4,5.

Pivo je dost kalné (moje blbost), tak teď přemýšlím co s tím dál. Jestli bude lepší to nechat dokvasit úplně, aby si kaly alespoň trochu sedly (zatím se to pořád díky kvašení mísí) a pak naočkovat dextrozou při lahvování a nebo stočit a nechat tak.

Co se chuti týče, pivo je krásně hořké a silné (tak nějak jsem si to představoval), bohužel zatím nemá moc tělo (ale to snad ještě ,,dojde" v lahvích) ale není zrovna moc navoněné, příště zkusím přidat ještě chmel Citra na dry hop

Tolik tedy o mém postupu, prosím tedy o případné rady co dál a ideálně jak se zbavit toho zakalení..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 16:36:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Zakalení zmizí samo ležením. Můžeš mu pomoci ochlazením apod... ale nechal bych tomu 2-3 týdny.

V postupu nevidím žádný zásadní problém. Jen kvasnice rehydratovat ve vyšší teplotě než 20°C.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 16:55:41 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Diky za odpoved!

Nejde jen o to, ze je kalne, ale lita v nem docela dost ,,bordelu", to mi vadi nejvic. Mam to nechat stat takhle v kvasne nadobe aby si to sedlo a nebo stocit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 17:51:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Pokud to z 18 kleslo na 4,5 (neni to jen chyba mereni? to je fakt hodne prokvaseny) tak uz bych to nechal dokvasit uplne, nechat sednout, opatrne nastacet a pridat dropsy (nebo cokoliv jineho na nasyceni).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 18:34:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 22. úno 2012 21:13:41
Příspěvky: 69
Bydliště: Bratislava
AK by si to chcel vycistit, este by si mohol pouzit zelatinu. Ale potom musis stacat s pridanim dextrozy.

http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/1152/zelatina


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 18:42:12 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Mosquit píše:
Pokud to z 18 kleslo na 4,5 (neni to jen chyba mereni? to je fakt hodne prokvaseny) tak uz bych to nechal dokvasit uplne, nechat sednout, opatrne nastacet a pridat dropsy (nebo cokoliv jineho na nasyceni).


Mě se to taky zdálo že to vykvasilo docela rychle a hodne, je pravda že po chmelovaru před kvasnicema jsem to měřil i s kalama, tak jedině jestli ty to nějak nenadnášely. Každopádně už to asi nechám dojet do konce. Když to ochutnám, tak to bublinky má, ale spiše jak polosycená minerálka, nic na co jsem zvyklý u piva. Co myslíš přidat dropsy? jako naočkovat dextrosou před stáčením?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 18:43:43 
Offline

Registrován: stř 25. led 2017 13:34:26
Příspěvky: 12
Merlin píše:
AK by si to chcel vycistit, este by si mohol pouzit zelatinu. Ale potom musis stacat s pridanim dextrozy.

http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/1152/zelatina


To vypadá zajímavě, nebude to pivu vadit když ho takhle zachladím ještě v kvasné nádobě? Aby se pak rozjelo druhotné kvašení v lahvi..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 20:26:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Zůstane jich tam dost, a až se oteplí, zase začnou pracovat.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: stř 25. led 2017 23:20:58 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 282
Za sebe experimenty s želatinou nedoporučuji. Dříve jsem si nebyl jistý, ale teď už skoro na 100% mohu říci, že to má negativní vliv na čistotu chuti piva. Každé narušení přirozeného procesu kvašení a dokvašování škodí.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Imperial IPA, rada u postupu
PříspěvekNapsal: čtv 26. led 2017 6:56:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 22. úno 2012 21:13:41
Příspěvky: 69
Bydliště: Bratislava
To by ma zaujimalo, aky vpliv na chut piva to ma podla teba? Ja som praveze rad pouzival zelatinu, lebo na 2 pokusoch (pol varky zelatina, pol varky bez zelatiny) som ani ja a ani nikto komu som to daval ochutnat nenasiel rozdiel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz