VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 17. led 2018 11:42:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: školácká chyba
PříspěvekNapsal: pát 04. lis 2016 15:11:27 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 200
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
zdravím,právě vařím 2 rmutově a udělal jsem školáckou chybu.Po vyhřátí na 72 /rmut/ a provedení jod. zkoužky jsem to smíchal s odloženým dílem /omylem/.Okamžitě jsem to zjistil a tak jsem opět odložil část a rmut jsem opět vyhřál na 72 a udělal prodlevu a jod.zk..Pak jsem jel jako obvykle.Chtěl jsem se zeptat zda tato chyba bude mít nějaký vliv na konečné dílo.To je tak když vařím sám. :? díky za odpovědě.

_________________
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- pijem
Vánoční medová 15-pijem
Zlaťák 12- pijem
Bock 16-leží
Černá svině-na spilce


MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: školácká chyba
PříspěvekNapsal: pát 04. lis 2016 15:56:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
neuvadis kolik stupnu melo to odlozene dilo pred tim nez jsi tam omylem vratil ten 1.?(nebo 2.?) rmut....

1) pokud uvazuju, ze se ti to stalo u 1.rmutu a odlozene dilo melo treba 50st, tak ti teplota odlozeneho dila vzrostla dejme tomu na nejakych 57stC - omezeni ucinku peptidasy (to bude spis k uzitku věci) + zasahnuti do funkcni oblasti Beta amylasy (tj. v odlozeny casti uz se ti zacinaji tvorit zkvasitelny cukry)
-> pivo bude to mozna trosicku sussi/vic prokvaseny, nez kdybys tu chybu neudelal

2) pokud uvazuju, ze se ti to stalo u 2.rmutu a odlozene dilo melo treba 62st, tak ti teplota odlozeneho dila vzrostla dejme tomu na nejakych 65stC - mensi (ale porad dost velka) aktivita Beta-amylazy + zasahnuti do funkcni oblasti Alfa amylasy (tj. v odlozeny casti uz se ti zacinaji tvorit i nezkvasitelny cukry)
-> bude to mozna nepatrne plnejsi, nez kdybys tu chybu neudelal

no a to vlastne jeste neuvazuju ty teploty po vraceni povarenyho rmutu a to zes dohromady 3x vyhrejval oddelenej rmut na 72....ale nad tim uz se mi nechce teoretizovat:-)...

proste jestli jsi ve finale zcukril, tak asi neocekavej na finalnim pivu zadny radikalni zmeny!:-)

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: školácká chyba
PříspěvekNapsal: pát 04. lis 2016 18:27:48 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 200
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
díky za odpověď,stalo se to u 1 rmutu a tepl.byla 47 po smích. 56.Potvrdil jsi mi to co jsem si myslel,ale odborn.výkladem,díky. :D

_________________
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- pijem
Vánoční medová 15-pijem
Zlaťák 12- pijem
Bock 16-leží
Černá svině-na spilce


MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz