VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 27. úno 2017 23:43:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 6:09:46 
Offline

Registrován: pát 17. čer 2016 7:05:57
Příspěvky: 3
Zdravím,
už jsem z toho na palici ... :-) Už dvakrát jsem mi ukázal refraktometr cca 15st Brix mladiny, rozběhlo se kvašení a to se zastaví na 8-9st.Brix a pak nic a nic a nic. Minule jsem i přidal znovu pivovarnické kvasnice a nehlo se to? Je špatný refraktometr nebo kde dělají soudruzi z NDR a já chybu???
Díky za radu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 6:14:35 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 102
8-9 brix meris taky refraktometrem? vis ze to refraktometrem nejde zmerit? :) musi se to prepocitat, protoze tam do hry vstoupi alkohol. kdyz jsem to rychle prepocetl tak ti vychazi zbytkovy cukr asi 3,6brixu kdyz jsem zadal ze jsi zmeril po kvaseni 8brixu. bez prepoctu meri spravne jen klasicky cukromer


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 6:31:49 
Offline

Registrován: pát 17. čer 2016 7:05:57
Příspěvky: 3
no to mě.. :-D můžeš mi ještě poradit ten přepočet? Já jsem se domníval, blbě zřejmě, že Brix/Refraktometr mi ukáže zbytkový cukr a tudíž už nemusím nic přepočítávat - proto jsem si jej pořídil, ať to nemusím měřit ve válci ponorným cukroměrem...všude píšou že R. měří zbytkový cukr, takže jako moula čekám na ty 3.6st abych to stočil...

http://www.refraktometr.cz/rbs2-atc-ref ... ane-nalevy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 6:38:19 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 102
bud na to jsou nastrojev ruznych pivovarnickych softech jako beersmith, nebo aplikace do telefonu (treba refractometr calc) nebo na webu treba tady - co jsme nasel jako prvni

https://www.northernbrewer.com/learn/re ... alculator/

kdyz je to jen sladina/mladina tak to meri primo ale jak v tom zacne byt alkohol, meni se index lomu a ovlivnuje mereni. vyhoda je ze pak z toho co nameris dokazes vypocitat i procento alkoholu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 8:47:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
A ještě jedna věc. °Brix nemá stejnou hodnotu jako °Plato.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 11:59:26 
Offline

Registrován: pát 17. čer 2016 7:05:57
Příspěvky: 3
no domníval jjsem se že Plato odpovídá našemu označení 10, 12 atd. a Brix - cukr v "roztoku"..a ale nějak jsem nikde nepostřehl nutnost přepočítání během kvašení...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 13:00:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
V podstatě obě jednotky měří to stejné,jenom s tím rozdílem,že 1°Brix se nerovná 1°Plato.
( http://www.refraktometr.cz/stupnice-pro-mereni-cukernatosti )

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 13:32:16 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 102
matasek2000 píše:
V podstatě obě jednotky měří to stejné,jenom s tím rozdílem,že 1°Brix se nerovná 1°Plato.
( http://www.refraktometr.cz/stupnice-pro-mereni-cukernatosti )


tak jiste, obe meri hustotu roztoku. ale myslim ze ot myslel tak ze kdyz si koupi 12ku plzen, ze to bylo 12 plato a ne 12 brixu :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 13:52:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
glottis píše:
matasek2000 píše:
V podstatě obě jednotky měří to stejné,jenom s tím rozdílem,že 1°Brix se nerovná 1°Plato.
( http://www.refraktometr.cz/stupnice-pro-mereni-cukernatosti )


tak jiste, obe meri hustotu roztoku. ale myslim ze ot myslel tak ze kdyz si koupi 12ku plzen, ze to bylo 12 plato a ne 12 brixu :)



Ano,samozřejmě,ale když on doma měří v Brixech,tak na stupňovitost (°P) si to musí převést. Jde o to,že když uvaří pivo,které má podle refraktometru např. 14,2°Brix tak je to ve skutečnosti 13,6°Plato resp. hustotu 1055.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: zastavení kvašení
PříspěvekNapsal: úte 18. říj 2016 14:39:17 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 64
celkom dobry clanok o tom ako sa pouziva refraktomer pri vareni piva je tu:

http://www.brewersfriend.com/2013/04/24 ... e-brewing/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz