VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 17:17:20
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 21:01:57 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
no ja prave cetl> http://pivnirecenze.cz/7565-domaci-vare ... i-a-lezeni
a tam si imho trochu protireci: "Po uplynutí času varu celý objem – teraz už mladiny – roztočíme pomocou varechy (whirpool) a necháme minimálne 20-25 minút stáť. Toto sa volá tzv. vypadnutie lomu – t.z. prebiehajú tam ešte nejaké procesy, které jsou dobře vidět na shlucích bílkovin, které se v mladině objeví.
Po vypadnutí lomu je nutné mladinu scediť a čo najrýchlejšie schladiť — čím rýchlejšie to je — tým viac eliminujeme riziko kontaminácie. Pokiaľ ste dôkladne celý objem roztočili — tak po spomínaných 20 minutách sa vám chmelové kaly usadili v strede — takže môžete opatrne pomocou naberačky číru mladinu z vrchu zobrať, pre istou ešte prefiltrovať cez plienku."


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 21:56:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
V mladině vzniká při chmelovaru hrubý kal (lom-vločky), ten by neměl do kvasné nádoby vůbec přijít. Dále vzniká při ochlazení mladiny jemný (chladový) kal, ten by naopak do spilky přijít měl, ale nesmí ho být moc. Malé množství jemného kalu znamená horší výživu pro kvasinky, velké množství zase jejich aktivitu utlumuje. Jak jsem psal, běžný postup v pivovaru je, že provedou víření hned po konci chmelovaru. Nádoba je izolovaná, aby nedocházelo ke ztrátám a mohlo se teplo potom dále využít. Takže má mladina při kroužení pořád okolo 98 °C. Prodleva musí být co nejkratší, kvůli důvodům, co jsem už uvedl. Pak se začne chladit a jde to většinou rovnou na spilku. Existují však dva základní postupy, jak se jemného kalu částečně zbavit (sedimentace nebo flotace) a do spilky jde pak jen třeba 50 % kalů. U nás a v USA se to třeba ale moc neřeší, takže to dělej klidně tak, jak popisuješ. Já vířím studenou mladinu, protože se pak částečně zbavím i toho jemného kalu a navíc nemusím řešit sanitaci chladicí věci, prostě ji ponořím, 30 minut vyvařím na varně a už s ní nemanipuluju, dokud nevychladím dílo.

Edit: Ještě k tomu kuželu chmelového mláta. Ten se mi tvoří, ale není pravda většinou moc stabilní, přisuzoval jsem to velké rychlosti spílaní, ale možná za to může právě teplota. Nebo právě usazené studené kaly v mlátě. Stáčím ale přes dva "čajové" pytle, takže většinu zla odfiltruju. Pokud se kužel netvoří, je dost možné, že je to zvýšenou vizkozitou studené mladiny a nedostatečnou úhlovou rychlostí. Vaření dobrého piva není žel vůbec jednoduché.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: stř 11. lis 2015 6:54:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
K té vířivce (fuj to je ale ošklivá hrubka v nadpisu) bych jen dodal, že zatímco my doma často mladinu roztočíme a necháme pomalu dotočit, v pivovarech se točí podstatně déle - ať už nuceně míchadlem, nebo nuceně čerpadlem napouštějícím do vířivé kádě, což může nějakých 10-20 minut trvat, dle výkonu čerpadla.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 9:54:04 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
hrubka opravena :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 9:56:37 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Já teď používám v pivovaru pro co nejlepší odstranění bordelu to, že roztočíme míchadlem na varně, necháme tak pět minut sednout, přetáhnem do whirpoolky, což je tak do pěti minut tam, tam to necháme cca deset minut sednout a jdeme na spílání. Nejdřív taháme bokem a potom až spodním odtokem. S výsledky jsem spokojen.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 15:08:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Jak circa vysoko mají ve Wywaru ten boční nátrubek a jak vysoko mají hladinu?

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: čtv 12. lis 2015 18:22:29 
Offline

Registrován: čtv 04. čer 2015 20:57:36
Příspěvky: 9
Ovlivní ten chladinový kal výslednou chuť piva?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: pát 13. lis 2015 10:28:55 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
PIvo píše:
Jak circa vysoko mají ve Wywaru ten boční nátrubek a jak vysoko mají hladinu?

Musím se na to příště líp podívat, ať neplácám blbosti.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: pon 23. lis 2015 10:33:18 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
tak sem varil psenku a poprve zkusil postup zchladit hned po chmelovaru ve varne, pak virivka, 20 min odlezeni a nasledne staceni.
v mladine se udelaly solidni dlouhe chuchvalce, ktere plavaly vsude mozne, to sem este nevidel. stejne jako popisoval Roddenberry zbyl dole misto pekneho kuzele jak se mi darilo drive pouze vrstva chmele a chuchvalcu, takze sem stocil mnohem mene (z 31l na zacatku chmelovaru slo do spilky 24l po 60min varu) tak uvidime jak se bude rovnat drivejsim kouskum, esi bude naky rozdil v chuti/cistosti piva. u psenky asi moc ne ale i tak sem zvedav.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: pon 23. lis 2015 18:33:08 
Offline

Registrován: čtv 11. čer 2015 18:31:48
Příspěvky: 22
Do teď jsem vířil až po zchlazení (chmelové mláto bylo rozplácnutý po celém dně), po konzultaci s kolegou Piňonem (tímto mu děkuji), jsem to teď udělal obráceně a roztočil to horké a po 20 minutách to stočil na spilku a ouplně jsem čučel jakej krásnej - pevnej koláč byl uprostřed - nádhera a vyždímal jsem z toho všechnu mladinu do poslední kapky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz