Já musím říct, poté, co jsem na foru četl, že jsem z toho stáčení, po chmelovaru, měl docela obavu. Ale hned první várka mě naprosto uklidnila.
Mám 12 kusů 0,5L PET lahví naplněných vodou a zmražených "na kost". Chladím po třech lahvích (ochladí o cca 17°C na každé 3 lahve - než se rozpustí led uvnitř). Po dokončení chmelovaru hned vrhnu první 3 lahve, zchladím to na asi 80°C a prudce zatočím, nechám tak 1/4 hoďky a stáčím přímo výp. ventilem do fermentační kádě přes plátno. Hrnec po skončení ještě na 5 minut naklopím, čímž z kužele chmelu vycedím poslední kapky. Téměř nulový odpad

Pak postupně použiji zbylé "zmrzlíky", takže za cca 75 minut mám krásně čistou mladinu o teplotě 25-30°C.


