VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 6:36:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rychle zchlazeni mladiny a virivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 10:49:37 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
Ahoj,
mam dotaz ohledne dokonceni chmelovaru a staceni do primarni kvasici nadoby.
V podstate sem se docetl dva rozporne postupy. Jeden tvrdi po 90 min chmelovaru roztocit whirpool a co nejrychleji zchladit druhy rika po konci chmelovaru nechad minimalne 20 min odstat pac tam probihaji jeste nake chemicke procesy (a nejsem si jisty jestli s poklickou nebo bez) pak whirpool a rychle zchlazeni. Jak to delate vy?


Naposledy upravil l4ci dne čtv 12. lis 2015 9:53:10, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 13:22:39 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 214
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
já to dělám tak,že po chmelovaru udělám virp. a nechám ho 20 min ustat,aby se shromáždil uprostřed nádoby,mírně odkrytý a pak chladím.Zatím jsem neměl jediný problém :D

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 13:59:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
V horké mladině po odstavení ohřevu dochází pořád k izomerizaci hořkých kyselin a k tvorbě DMS, proto je dobré ochladit mladinu co nejdříve po chmelovaru. Doma mladinu po vypnutí ohřevu hned chladím ponorným chladičem a vířivku dělám až potom. V pivovaru se horká mladina nažene z varny na vířivou káď, nechá se usadit a pak jde co nejdřív na chladič.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 14:29:13 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
No ja to delam po precteni skveleho how to na pivnirecenze stejne jako narab (doporucuji pred virivkou minimalne 20 min pauzu) ale u gradyse a na jinych mistech sem zas cetl postup jak pises ty, PIvo. Takze vlastne nevim :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 16:30:57 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 57
Zkoušel jsem opakovaně obě cesty a při whirlpoolu provedeném až po chlazení se mi nikdy nevytvořil koláč, ale usazený chmel se rozpliznul po celém dně hrnce, což silně komplikovalo filtraci a hodně mladiny zůstalo v kalu :roll: Takže teď už jedině chmelovar → whirlpool → chlazení. S pokračující izomerací tak nějak počítám při dávkování chmelu.

Mátě někdo podobnou zkušenost s tím (ne)koláčem při roztočení za studena?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 17:30:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Roddenberry píše:
Takže teď už jedině chmelovar → whirlpool → chlazení.


Můžu se zeptat, jak chladíš? Já totiž chladím spirálou přímo ve varně, takže udělat whirlpool a potom teprve chladit mi přijde (v mém případě) hrozně nešikovné, protože při chlazení musím trošku míchat, jinak to chládne hrozně dlouho.

Jinak potvrzuji, že chmelovar → chlazení → whirlpool má u mě za následek vyšší ztráty (se kterýma ale zase při návrhu receptu počítám já :) )

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 18:09:26 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 57
Chladím taky spirálou, ale až v kvasné nádobě, kam přepustím mladinu z varny po whirlpoolu a 20 minutách odstátí. Mladina teče čistá, něco málo kalů zachytím přes filtr a ztráty jsou minimální. Netvrdím, že je to tak správně, prostě se mi to tak s mým vybavením osvědčilo. Po chlazení ve varně hned po chmelovaru jsem s přepouštěním mladiny hrozně bojoval, asi 10 centimetrů ode dna už to byla místo koláče jen zelená břečka.

Při chlazení taky míchám, plastovou vařečkou ve volném prostoru uvnitř spirály.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 18:24:30 
Offline

Registrován: čtv 03. zář 2015 12:56:42
Příspěvky: 32
Take chladim az v primarni nadobe. Mladinu navic necham stekat na poslednich par centimetru po chladive spirale, takze 25l piva zchladim za cca 10-15 min.
Gradys> ma to nakou podstatu, ze chladis hned po chmelovaru a bez odstani?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 18:41:54 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 57
l4ci píše:
Gradys> ma to nakou podstatu, ze chladis hned po chmelovaru a bez odstani?


PIvo už odpověděl: V horké mladině po odstavení ohřevu dochází pořád k izomerizaci hořkých kyselin a k tvorbě DMS, proto je dobré ochladit mladinu co nejdříve po chmelovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rychle zchlazeni mladiny a vyrivka
PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 20:48:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
l4ci píše:
Gradys> ma to nakou podstatu, ze chladis hned po chmelovaru a bez odstani?


No když už nic jiného, tak momentálně mám spilku s úzkým hrdlem, do které nestrčím spirálu. Ale dělám to tak od samého počátku vaření a nikdy mi nepřišlo, že bych to měl dělat jinak.

Ani už nevím, jak jsem na to přišel - možná z pivních recenzí (http://pivnirecenze.cz/5577-domaci-vare ... tup-vareni), možná od Palmera, možná od někud jinud, popřípadě kombinace všeho zmíněného.


P.S. Teď mě tak napadá, že "kalnější" pivo a více odpadu při chlazení hned ve varně může vzniknout tak, že chlazením vznikají ještě chladné kaly (nebo jak se tomu neřádu říká), které pak zůstávají na dně varny. Při chlazení ve spilce sice vzniknou taky, ale nevidíš je, jelikož už pivo nepřečerpáváš.

Ale kolik toho Cold Breaku (na objemové množství) může být, to nedokážu posoudit.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz