VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 30. bře 2017 1:45:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 16:21:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 322
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Uff, zcela určitě jsem neměl v úmyslu nikoho kovertovat.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 16:40:30 
Offline

Registrován: čtv 14. srp 2014 22:18:32
Příspěvky: 25
Bydliště: Vysočina
Pivo samozřejmě leží standardně dlouhou dobu, tzn. u ležáků klidně 7 týdnů. Nemá cenu to asi hrotit, kdo chce ať vyzkouší. Kdo nechce nemusí, nicméně to šetří práci i čas se 100% výsledkem a žádný opoziční argument, který se tady objevil nebyl opodstatněný, jen doměnky a spekulace. Já jsem zkoušel všechny metody sycení a tahle mi prostě vyhovuje nejvíc, oproti ostatním metodám mám zcela jasnou kontrolu nad tím, jak bude pivo nasycené. Žádné velké pálivé bubliny se nekonají, to je jen bubák, který se vzal nevím kde. Tohle vlákno založil Grádyš z konkrétního důvodu: "Kdyby měl někdo zájem" (naučit se něco nového). Pokud o to zájem někdo nemá, tak je to v pořádku nicméně konverzace by měla spíš přispět lidem, které to zajímá, takže komentáře zapřísáhlých odpůrců typu: já to dělat nebudu, protože mi to vyhovuje dozrávat ve flaškách, tak ty asi moc pro ostatní podnětné nejsou..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 02. čer 2015 8:12:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Jasně, já zpátky do pravěku korvetovat nehodlám. Jediné, co by pro mě mohlo mít doma smysl, je kroužkování (to jsem dřív úspšně používal, když jsem neměl ještě flašky s COčkem), ale asi i tam bych nakonec pivo dosytil dnes "uměle". Jinak na tohle téma už se tady diskutovalo, http://1url.cz/zOIE , Gum tenkrát zmínil i to třepání a dnes to dělá v pivovaru podobně, pokud vím.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 04. říj 2016 15:01:25 
Offline

Registrován: čtv 20. srp 2015 22:36:49
Příspěvky: 9
Ahoj,
mohl bych zkušenější domovarníky poprosit o revizi tohoto postupu u nuceného sycení? Doposud vařím svrchně kvašená piva a stáčím do lahví s přidáním dextrózy. Chtěl bych to nyní posunout o kousek dál a proto zvažuji tento postup - stáhnout pivo po úplném dokvašení ze spilky do sudu/kyvety, natlakovat na necelý jeden bar podle tabulky (sycení 2,8 při cca 3 st. C). Nechat takto necelý týden nasytit (pod stálým tlakem) a následně stočit protitlakovou stáčečkou do lahví (konzumaci mám prozatím výhradně z lahví či PET). Takto stočené pivo pak nechat ležet v teplotě ideálně 3 st. C, max. do 10 stupňů alespoň měsíc (samozřejmě s průběžnou testovací konzumací). Dává toto smysl? Případně platí toto i pro ležáky (tam počítám spíše s těmi nižšími teplotami ležení).
Díky!
Petr


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 02. lis 2016 22:37:51 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Chtěl bych poprvé pivko zalahvovat se zbytkovým cukrem a nedávat žádnou dextrózu. Ale nerozumím tomi, jak se mí takové pivo stáčet se zbytkovým cukrem 4,5%, co přesně znamená to 4,5%? Když mám po schlazení hodnotu 1058, ve které fázi budu mít těch 4,5%??

Moc děkuju!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: čtv 03. lis 2016 8:17:48 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Pleteš dvě veličiny, nebo spíš způsoby měření........4,5% je obsah zbytkového cukru v mladém pivu, ten zbytkový cukr potřebuješ k tomu, aby se ti pivo dosytilo v lahvích. Pokud jsi měl na začátku 1058, je to 14,5°. Číslo nad tisíc vždy vydělíš 4 a dostaneš hodnotu EPM (extrakt původní mladiny).........to je těch 14,5 a ty potom kvasíš a kvasíš a kvasinky baští cukr. A ty to buď dle zkušeností stočíš se zbytkovým cukrem a nebo to necháš prokvasit zcela a dosladíš........doporučoval bych stáčet kolem 4,5. Potřebuješ na to klasický cukroměr, který koupíš v domácích potřebách. Taky záleží na tom, co jsi vařil........tmává stáčet dřív, světlá prokváší víc....

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: čtv 03. lis 2016 9:29:08 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
No a to je ono :-D Co je těch 4,5? :-D

Já mám tento cukro-hustoměr http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusens ... -Z479.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: čtv 03. lis 2016 10:19:49 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
No dyť ti to píšu obsah zbytkového cukru v mladém pivu......jsi natvrdlý? Máš i ten správný měřič a můžeš měřit buď cukr nebo hustotu, píšou to tam....tak nevím jak ti to ještě vysvětlit.....

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: čtv 03. lis 2016 10:28:57 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 104
HJanda píše:
No a to je ono :-D Co je těch 4,5? :-D

Já mám tento cukro-hustoměr http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusens ... -Z479.html


hodis ho do spilky a az ti to ukaze 4,5% cukru tak to stocis, ne? :) pripadne na druhe stupnici 4,5 * 4 + 1000

nebo co v tom hledas za tezkosti?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: čtv 03. lis 2016 11:36:48 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 10:53:01
Příspěvky: 45
Jo díky chlapi, hledal jsem v tom větší vědu :-D Myslel jsme, že se to nějak počítá :-D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz