VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 23. říj 2017 1:30:08
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 9:15:40 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
fotozapisnik.eu píše:
mircous píše:
Jak je to prosím u této metody s plností těla piva? Pokud je to pivko vykvašené do "sucha" řešíte to nějak? Zvlášť u ležáků nebo tmavých piv kde je dobré nechat trochu extraktu je metoda kvašení nadoraz asi nepříliš vhodná. Nebo je tam nějaké kouzlo?




1) Stáčení do kegů se zbytkovým obsahem cukru, který činí plus mínus 4%. V tom kegu to „dojede", nasytí a nakonec se dosáhne stejného výsledku, jako při nuceném sycení (tj. v tom kegu to také prokvasí "až na doraz").

?


http://blafoza.rajce.idnes.cz/w34-70/#PC310001.jpg Stáčím pří zbytkovém cukru 4-4,5.Nemyslím si že to v kegu při klesající teplotě až na 1°c a zvyšujícím se tlaku dojede stejně jako při hlavním kvašení.Při nuceném sycení je CO2 nevázaný.
Bojím se tohoto "Rychle unikající velké (nevázané) bublinky CO2, řezání (štípání) v krku a po pár doušcích okamžité vyvolání říhání. "


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 9:49:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 347
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Blafoza píše:
Bojím se tohoto "Rychle unikající velké (nevázané) bublinky CO2, řezání (štípání) v krku a po pár doušcích okamžité vyvolání říhání. "



... by mě zajímalo, jak jsi na to přišel?

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 10:07:04 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
Když do vody fouknu co2, tak mám sifon.Když do nevyzrálého piva fouknu co2, tak mám co?Taky můžu pivo uvařit silnější a
fouknout tam rovnou ten sifon.Ale to už je skoro HGB.Nezlob se na mě, nemyslím to zle, ale mě osobně to přijde nechutné.
Již několikrát se mi stalo, že jsem si k pivu objednával vidličku k vyhnání co2 ven.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 10:12:15 
Offline

Registrován: čtv 14. srp 2014 22:18:32
Příspěvky: 25
Bydliště: Vysočina
4 Grádyš

1) Stáčení do kegů se zbytkovým obsahem cukru, který činí plus mínus 4%. V tom kegu to „dojede", nasytí a nakonec se dosáhne stejného výsledku, jako při nuceném sycení (tj. v tom kegu to také prokvasí "až na doraz").


AD1) tady si myslím, že už nemá co dojet. Za relevantní zbytkovou hodnotu zkvasitelného cukru považuji tak 4,8% pro optimální dosycení.

2) Stáčení s větším obsahem zbytkového cukru. V okamžiku, kdy se dosáhne požadovaného nasycení, musí se nějak uměle zastavit kvasný proces (ochlazením?). A v tomto případě se samozřejmě získá plnější pivo, než při nuceném sycení (čím dříve se kvasný proces zastaví, tím plnější pivo bude).

AD2) ano proces kvašení se dá zpomalit ochlazením. U svrchních piv to nebude takový problém jako u ležáků. Tato metoda je spíše specifická pro výrobu sladkých vín-zastavuje se kvasný proces=zbytková sladkost. Netvrdil bych však, že získáš plnější pivo NEŽ při nuceném sycení, to je nerelevantní srovnávání jablek a hrušek protože tělo piva nemá co dočinění se stáčením se zbytkovým cukrem či nuceném sycení ať už surogací nebo CO2. Problém by u tvého postupu "zastavení kvašení" nastal, kdybychom nemohli pivo skladovat při takto nízké teplotě po celou dobu. Jakmile by se dostalo do vyšších teplot na delší dobu, opět by začal probíhat kvasný proces a zkvasitelný cukr by se logicky přeměnil na alkohol. Já mám pivo tělnaté, plné díky rmutovacím postupům, tedy díky nezkvasitelným cukrům.

u piva bych skutečně viděl jako řešení získání těla nezkvasitelnými cukry.

4 blafoza

http://blafoza.rajce.idnes.cz/w34-70/#PC310001.jpg Stáčím pří zbytkovém cukru 4-4,5.Nemyslím si že to v kegu při klesající teplotě až na 1°c a zvyšujícím se tlaku dojede stejně jako při hlavním kvašení.Při nuceném sycení je CO2 nevázaný.
Bojím se tohoto "Rychle unikající velké (nevázané) bublinky CO2, řezání (štípání) v krku a po pár doušcích okamžité vyvolání říhání. "

Čím nižší teplota, tím méně potřebuješ tlaku k prosycení. V každém případě se bavíme o velmi nízkém tlaku. U mě při teplotě 3°C tlakuji na 0,8 BAR. Tvoje obava z rychle unikajících nevázaných bublinek a jejich štípání a řezání je neopodstatněná. Pokud necháš pivo poležet standardní dobu, CO2 se naváže a nerozeznáš jej při pití od přirozeně vytvořeného. Samozřejmě pokud bys vzal soda stream a fouknul tam bubliny a hned bys to pil, tak to bude řezat. To samé, když hospodský nechápe základní principy, vytáhne sud, který je "rozvířený" protože cestoval přes celou republiku po rozkodrcané silnici (CO2 se uvolnilo z piva na povrch a je třeba jej nechat pár dní odpočinout) a potom tam ještě foukne CO2 z bomby aby mu to teklo, tak pak není divu, že je to pivo hnus. Způsob, který používám je šetrný a pivo je jak má být. Snad to tvé obavy rozplyne.. :)


Naposledy upravil jerseyjericho dne pon 01. čer 2015 10:16:22, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 10:14:19 
Offline

Registrován: čtv 14. srp 2014 22:18:32
Příspěvky: 25
Bydliště: Vysočina
zjednodušeně řečeno jak píšeš, když vezmeš CO2 a foukneš to do jakékoli kapaliny tak máš sifon. Když ale počkáš CO2 se naváže a chuť nápoje je potom naprosto přirozená.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 10:19:54 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
Možná rozplyne ale dělat to nebudu. :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 10:22:33 
Offline

Registrován: čtv 14. srp 2014 22:18:32
Příspěvky: 25
Bydliště: Vysočina
teď jsi mě dostal :D Tak dej Bůh štěstí pánové! ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 14:26:25 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 210
Bydliště: Ohrobec
Myslím si, že rozdíl mezi přirozeně a uměle syceným pivem je. Ležák se přirozeně sytí nejméně měsíc a během té doby se ropouštěný CO2 dále navazuje na různé látky v pivu. Takový CO2 se pak teoreticky uvolnuje pomaleji. Věřím, že pokud po nasycení ještě pivo týdny leží, tak rozdíl není znát, ale pokud jsou to dny, tak z vlastní zkušenosti vím, že rozdíl existuje velký.

Vždycky se snažím trefit správně chvíli pro stočení, občas samozřejmě zaspím a pak trochu z bomby dofouknu. Je mi to skoro milejší než upouštět, tak stáčím spíš později. Nedávno se mi ale stalo, že jsem ochutnával a po odražení zůstala netěsná jehla u sudu. Tlak kompletně ušel a zjistil jsem to, až když jsem pivo potřeboval nalahvovat. Tak jsem sud nechal dva dny na bombě a pak lahvoval. Přestože jsem měl správný tlak, tak výsledné pivo mělo velké nepříjemné bublinky a hlavně lahve i zastudena při otevření přepěnovaly. To se mi nikdy nestávalo. CO2 se zkrátka uvolnoval z piva po otevření rychleji.
Bohužel nebyla příležitost zkoumat, jak dlouho trvá, než tyto nežádoucí jevy zmizí - byla totiž příležitost ho vypít :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 15:40:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 347
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Aha, už to možná chápu. Většina z „odpůrců" nuceného sycení asi ve své argumentaci tiše předpokládá, že se pivo vypije hned druhý den po nasycení.

Stejně jako já jsem tiše předpokládal, že pivo mám v ledničce pod tlakem minimálně 1-2 týdny a potom dalších 1-x týdnů zraje (to, že ze zvědavosti upíjím i během zrání, to už je věc jiná), než jej pustím „mezi lidi".


Takže kdybychom argumentaci rozšířili o časové údaje, mohla by znít například takto?
Odpůrce metody: „Nuceně sycené pivo má druhý den rychle unikající velké bubliny CO2, atd. atd."
Zastánce metody: „Přirozeně sycené pivo je druhý den úplně zvětralé a bez pěny."
Soudce: „... a co kdybyste se tu sešli za měsíc, dva a ochutnali znovu?"

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: pon 01. čer 2015 16:01:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já se nepotřebuju nikde scházet, už snad dva roky sytím jen z flašky. Mně to vyhovuje, lidi si to chválí, takže to nehodlám dělat jinak.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz