VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 25. kvě 2018 2:10:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 15:41:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 356
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Pokud by měl někdo zájem, tak si může přečíst, jak se u Grádyšů praktikuje nucené sycení.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 19:07:41 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
Fuj


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 19:19:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 356
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Blafoza píše:
Fuj


Předpokládám, že jsi ochutnal padesát+ "přirozeně" nasycených várek a padesát+ "nuceně" nasycených a dokážeš je od sebe rozeznat? Gratuluji, já bych to určitě nedokázal.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 20:16:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 265
Hezké a poučné :D Domnívám se správně?
1) nepřítomnost kvasnic při zrání piva v sekundáru kompenzuješ delším pobytem na spilce po skončení hlavního kvašení při studeném chmelení
2) tato absence kvasnic má naopak tu výhodu, že již nemetabolizují chmelové aroma ( které se alespoň u mě delším ležením pro mě z neznámého důvodu vytrácí )


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 20:28:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 356
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
fotozapisnik.eu píše:
Blafoza píše:
Fuj


Předpokládám, že jsi ochutnal padesát+ "přirozeně" nasycených várek a padesát+ "nuceně" nasycených a dokážeš je od sebe rozeznat? Gratuluji, já bych to určitě nedokázal.


Promiň, to mi ujelo, blbej den...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:21:20 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Nemáš sa za čo ospravedlňovať. Niektoré zhubné dogmy sú u nás tak zažité, že ich budeme vykoreňovať ešte veľmi dlho. To však neznamená, že to netreba robiť.

Jedna vec je, keď niekto pivu robí zle a ospravedlňuje to tým, že "nepostrehol som žiadnu zmenu". Ale proti veciam ako je toto čo píšeš stoja úplne neopodstatnené predsudky, najviac u ľudí, čo tomu hovno rozumejú.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:28:12 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Ináč iba jedna poznámka - bežné odstraňovanie vzduchu vyzerá tak, že proste a normálne jednoducho fúkneš CO2 obyčajnou hadičkou tesne nad hladinu piva. Príde mi to jednoduchšie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:35:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Takhle to dělá spousta minipivovarů, např. u svrchňáků. Často vlastně ani technologicky jinak nemůžou, když mají otevřené spilky a prostorově chlazené tanky (ne duplexní) - po přetáhnutí ze spilky stočí svrchňák do tanků, kde je ale 1-4°C, a svrchním už se moc nechce dokvašovat a tedy pivo nasytit.

Samozřejmě ty tanky nekoulí po zemi...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:46:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 356
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
provazek píše:
Hezké a poučné :D Domnívám se správně?
1) nepřítomnost kvasnic při zrání piva v sekundáru kompenzuješ delším pobytem na spilce po skončení hlavního kvašení při studeném chmelení
2) tato absence kvasnic má naopak tu výhodu, že již nemetabolizují chmelové aroma ( které se alespoň u mě delším ležením pro mě z neznámého důvodu vytrácí )


Ahoj,
myslím, že se v tom až zvytečně snažíš hledat nějaké „kouzlo". Já to tak dělám prostě proto (tj 14 dnů ve spilce bez přečerpávání do sekundáru + případný dry hopping během druhého týdne + záverečné zchlazení a přidání želatiny), že tímto způsobem:
- minimalizuji manipulaci s pivem
- do kegu stáčím úplně prokvašené pivo bez kvasnic, takže se kvasnice neusazují na dně a nasycení si přesně určím sám tlakem v kyvetě

Použití želatiny neznamená, že se z piva odstraní všechny kvasnice - vždycky tam nějaké zůstanou. Jenom jich je méně a v kyvetě nesedí ve vrstvě na dně (takže se například při převozu nemůžou rozvířit a pivo zakalit).

A s tím chmelem tedy vůbec netuším - mám jen za to, že suché chmelení se pouze neprovádí během aktivní fáze kvašení (v této fázi dochází k metabolizování chmele - nicméně to taky nutně nemusí být špatná věc, ale pivo prostě jen bude chutnat jinak. Jestli lépe nebo hůře, to už je na individuálním posouzení).

To, že chmelové aroma z piva během času vyprchává, to se prostě děje a nemyslím (i když vyloučit to nemůžu), že to nějak ovlivňuje přítomnost/nepřítomnost (nebo přesněji řečeno "větší či menší množství") kvasnic v kegu.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 9:41:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2834
Bydliště: Zeleneč
Chmelové aroma vyprchává i bez kvasnic. I když děláme ve větším, a pivo kvasí v CKT, pak jde do tanku na dry hop, a pak do dalšího tanku na dry hop, a pak do dalšího tanku, tak má kvasinky opravdu dost sedlý, a přesto se chmelová chuť i aroma s postupem času vytrácí. Do protitlaku stáčené lahve jsou po půl roce ještě pořád dobré a čisté, ale ten chmel se prostě mění.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 52 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz