VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. dub 2017 22:43:12
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 15:41:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Pokud by měl někdo zájem, tak si může přečíst, jak se u Grádyšů praktikuje nucené sycení.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 19:07:41 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
Fuj


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 19:19:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Blafoza píše:
Fuj


Předpokládám, že jsi ochutnal padesát+ "přirozeně" nasycených várek a padesát+ "nuceně" nasycených a dokážeš je od sebe rozeznat? Gratuluji, já bych to určitě nedokázal.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 20:16:25 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Hezké a poučné :D Domnívám se správně?
1) nepřítomnost kvasnic při zrání piva v sekundáru kompenzuješ delším pobytem na spilce po skončení hlavního kvašení při studeném chmelení
2) tato absence kvasnic má naopak tu výhodu, že již nemetabolizují chmelové aroma ( které se alespoň u mě delším ležením pro mě z neznámého důvodu vytrácí )


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: úte 26. kvě 2015 20:28:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
fotozapisnik.eu píše:
Blafoza píše:
Fuj


Předpokládám, že jsi ochutnal padesát+ "přirozeně" nasycených várek a padesát+ "nuceně" nasycených a dokážeš je od sebe rozeznat? Gratuluji, já bych to určitě nedokázal.


Promiň, to mi ujelo, blbej den...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:21:20 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Nemáš sa za čo ospravedlňovať. Niektoré zhubné dogmy sú u nás tak zažité, že ich budeme vykoreňovať ešte veľmi dlho. To však neznamená, že to netreba robiť.

Jedna vec je, keď niekto pivu robí zle a ospravedlňuje to tým, že "nepostrehol som žiadnu zmenu". Ale proti veciam ako je toto čo píšeš stoja úplne neopodstatnené predsudky, najviac u ľudí, čo tomu hovno rozumejú.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:28:12 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Ináč iba jedna poznámka - bežné odstraňovanie vzduchu vyzerá tak, že proste a normálne jednoducho fúkneš CO2 obyčajnou hadičkou tesne nad hladinu piva. Príde mi to jednoduchšie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:35:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Takhle to dělá spousta minipivovarů, např. u svrchňáků. Často vlastně ani technologicky jinak nemůžou, když mají otevřené spilky a prostorově chlazené tanky (ne duplexní) - po přetáhnutí ze spilky stočí svrchňák do tanků, kde je ale 1-4°C, a svrchním už se moc nechce dokvašovat a tedy pivo nasytit.

Samozřejmě ty tanky nekoulí po zemi...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 8:46:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 325
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
provazek píše:
Hezké a poučné :D Domnívám se správně?
1) nepřítomnost kvasnic při zrání piva v sekundáru kompenzuješ delším pobytem na spilce po skončení hlavního kvašení při studeném chmelení
2) tato absence kvasnic má naopak tu výhodu, že již nemetabolizují chmelové aroma ( které se alespoň u mě delším ležením pro mě z neznámého důvodu vytrácí )


Ahoj,
myslím, že se v tom až zvytečně snažíš hledat nějaké „kouzlo". Já to tak dělám prostě proto (tj 14 dnů ve spilce bez přečerpávání do sekundáru + případný dry hopping během druhého týdne + záverečné zchlazení a přidání želatiny), že tímto způsobem:
- minimalizuji manipulaci s pivem
- do kegu stáčím úplně prokvašené pivo bez kvasnic, takže se kvasnice neusazují na dně a nasycení si přesně určím sám tlakem v kyvetě

Použití želatiny neznamená, že se z piva odstraní všechny kvasnice - vždycky tam nějaké zůstanou. Jenom jich je méně a v kyvetě nesedí ve vrstvě na dně (takže se například při převozu nemůžou rozvířit a pivo zakalit).

A s tím chmelem tedy vůbec netuším - mám jen za to, že suché chmelení se pouze neprovádí během aktivní fáze kvašení (v této fázi dochází k metabolizování chmele - nicméně to taky nutně nemusí být špatná věc, ale pivo prostě jen bude chutnat jinak. Jestli lépe nebo hůře, to už je na individuálním posouzení).

To, že chmelové aroma z piva během času vyprchává, to se prostě děje a nemyslím (i když vyloučit to nemůžu), že to nějak ovlivňuje přítomnost/nepřítomnost (nebo přesněji řečeno "větší či menší množství") kvasnic v kegu.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nucené sycení
PříspěvekNapsal: stř 27. kvě 2015 9:41:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Chmelové aroma vyprchává i bez kvasnic. I když děláme ve větším, a pivo kvasí v CKT, pak jde do tanku na dry hop, a pak do dalšího tanku na dry hop, a pak do dalšího tanku, tak má kvasinky opravdu dost sedlý, a přesto se chmelová chuť i aroma s postupem času vytrácí. Do protitlaku stáčené lahve jsou po půl roce ještě pořád dobré a čisté, ale ten chmel se prostě mění.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz