VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. úno 2017 1:56:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 9:28:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Pumpu mám ještě z časů akvárií a filtr předpokládám koupím i v ČR v laboratorních potřebách

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 9:52:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Když už jsi nakousnul ty Číňany - http://www.aliexpress.com/item/Aeration ... 65915.html

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 10:20:56 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 201
Bydliště: Ohrobec
Super odkazy, pujdu asi do cinanu, používám keramický kámen a nedá se vyvařit.
Ma nekdo zkušenosti s 0.5mikronovým nerez kamenem? Profoukne ho běžná membránová akvarijní pumpička? Není to spíš na kompresorek.
Proc 0.5 a ne 2mikrony?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: stř 10. čer 2015 11:36:40 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 48
Jimram píše:
Ma nekdo zkušenosti s 0.5mikronovým nerez kamenem? Profoukne ho běžná membránová akvarijní pumpička? Není to spíš na kompresorek.
Proc 0.5 a ne 2mikrony?


Už jsem to tady kdysi psal, že podle mých zkušeností je účinnost téhle sestavy sporná. Ve sklenici vody z nerez kamene s většími otvory nějaké bublinky jdou, ale ve velkém objemu mladiny se na pohled vůbec nic neděje, žádné bublání a pěna, jako když jsem použil keramický kámen. S 0.5mikronovým kamenem se nic neděje ani při pokusu ve vodě, pumpa to asi neprofoukne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 11:10:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Nakonec mi to nedalo a sepsal jsem o tom kratší povídání (než mi ty informace z internetů a literatur vypadnou z hlavy).

Jestli chcete, mrkněte na to a klidně kritizujte, milerád článek (a moje „znalosti") na základě konstruktivní kritiky poopravím.

http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... mladiny-ii

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 15:08:07 
Offline

Registrován: čtv 16. zář 2010 17:36:02
Příspěvky: 75
Bydliště: Brno
provzdušnění mladiny


Přílohy:
provzdušnění mladiny.jpg
provzdušnění mladiny.jpg [ 106.73 KiB | Zobrazeno 1281 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 15:22:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Možná bys tam mohl zmínit, že příliš mnoho kyslíku taky není žádoucí, všeho s mírou. Ve starší literatuře jsem našel kdysi dokonce zmínku o nevhodnosti použití čistého kyslíku vůbec, protože je jeho obsah v mladině často překročen a to prý nemělo dobrý vliv na chuť ležáků. U silných piv bych raději volil přidání nových kvasnic nebo kroužkování, ale je pravda, že i WLP doporučují/doporučovali podobný psotup u svých 99. Já míchám ručně a stačí mi to, v pivovaru bych si to asi bez sycení kompresorem nebo čistým O z lahve nedokázal představit, zvlášť pokud se mají kvasnice točit vícekrát.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 15:36:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Blafoza píše:
provzdušnění mladiny



Díky, upřesnil jsem formulaci:

"Varování: opakované provzdušňování během kvašení způsobuje tvorbu diacetylu. Proto je druhé provzdušnění akceptovatelné pouze u silných piv a to ještě jen na počátku kvašení. Za těchto podmínek lze totiž předpokládat, že pivo bude obsahovat dostatek aktivních kvasnic, které později během delší fáze ležení (silná piva se nechávají zrát déle) přebytečný diacetyl zpracují."

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: čtv 11. čer 2015 16:28:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
PIvo píše:
Možná bys tam mohl zmínit, že příliš mnoho kyslíku taky není žádoucí, všeho s mírou. Ve starší literatuře jsem našel kdysi dokonce zmínku o nevhodnosti použití čistého kyslíku vůbec, protože je jeho obsah v mladině často překročen a to prý nemělo dobrý vliv na chuť ležáků. U silných piv bych raději volil přidání nových kvasnic nebo kroužkování, ale je pravda, že i WLP doporučují/doporučovali podobný psotup u svých 99. Já míchám ručně a stačí mi to, v pivovaru bych si to asi bez sycení kompresorem nebo čistým O z lahve nedokázal představit, zvlášť pokud se mají kvasnice točit vícekrát.



Děkuji, přidal jsem druhou aktualizaci:

"Pokud se pro okysličování používá čistý kyslík, mělo by se provzdušňovat ještě před přidáním kvasnic. Existuje totiž (byť jen malá) šance, že by se kvasinky mohly čistým kyslíkem otrávit. Setkal jsem se také s názory, že příliš vysoký obsah kyslíku v mladině by mohl být kontraproduktivní. Sám se spíš kloním k opačnému názorovému proudu (tj. kvasnice si vezmou tolik kyslíku, kolik potřebují a přebytečný kyslík z mladiny během pár hodin - 3 až 9 - stejně vyprchá. Zdroj: Wyeast Laboratories), ale žádné důkazy ani zkušenosti s tímto problémem přirozeně nemám. Až budete příště půl hodiny pouštět do mladiny kyslík z bomby, aspoň tuto informaci mějte na zřeteli."

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: provzdušnění mladiny-provzdušňovač
PříspěvekNapsal: pát 12. čer 2015 14:25:50 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 78
Este jsem to nezkousel, teprve mi dorazi, ale v obchode, kde jsem ted kamen objednaval, upozornujou: "Please note, the 0.5 micron has too tight of pores to function with an aeration pump." http://www.brewuk.co.uk/barbed-air-stone.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz