VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Archivace teplota 15-18 C
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=18&t=242
Stránka 2 z 2

Autor:  pavel [ čtv 05. lis 2009 6:43:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

chci také zkusit něco spodně vykvasit. Zatím množím kvasinky od Bernarda, ale jde to pomalu. Při posledním nákupu jsem zapomněl spodní kvasinky objednat. Jsem trubka. Tak uvidíme co z toho bude.

Autor:  rosta.k2 [ pon 09. lis 2009 6:55:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Poraďte, pivo už mám ve sklepě uložené k archivaci v petkách. Včera jsem ale získal několik lahví od Bernarda s porcelán.uzávěrem. Rád bych si pár lahví přelil do nich. Co s stane, když to přeliju z petek? Nejspíš CO2 uteče a pivo už v těch skleněných nenatlakuje a bude pak bez pěny jako větrák? Máte někdo zkušenost s přeléváním již archivovaného piva? Něměl bych pak do piva ještě přidat dextrozu a nechat v teple, aby se znovu zaoxidovalo...? :shock:

Autor:  Lukas [ pon 09. lis 2009 7:42:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Podle me by to nedopadlo dobre. Nech si lahve na dalsi varku.

Autor:  hroch [ pon 09. lis 2009 9:11:43 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Ty lahve bych taky nechal na příští várku.
Sám jsem několikrát pivo přeléval z PET do PET. Vždy to bylo kvuli tomu, že pivo jsem vezl na nějakou sportovní akci a při opakovaném pití z PET lahve by se zvýřily kvasinky ze dna. Přelití bylo nutné provést při nízké teplotě. Já kvasím spodně pivovarskýma kvasinkama, takže ležím při třech stupních. Takto studené pivo téměř nepění. Pro konzumaci je nutné pivo nechat teplotně srovnat na 8-10st. C. Pro přelévání pivo nechám při těch třech stupních a pomalu opatrně přeleju z lahve do lahve po stěně aby se pivo nerozpěnilo. Většinou jsem to ten samý nebo druhý den konzumoval. Vždy jsem přeléval s 2litrové PET do 1,5l a zbytek vypil. Lahev jsem naplnil až po vrch aby tam nebyl žádný vzduch. Ta trocha uniklého CO2 vytlačí vzduch a pivo nemůže oxidovat.

Autor:  Goljan [ pon 21. lis 2016 11:34:10 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Ahoj, chtěl bych poprosit vás zkušenější jak je to s teplotou pro ležení svrchně kvašených piv. Někde čtu, že teploty 15-20°C nevadí, někde se píše, že jo. Jde mi o to, že mi vypověděla službu jedna lednice a mám k dispozici pouze jednu pro ležáky s teplotou cca 2°C, bohužel ta je plná... Poraďte co s tím prosím. Zítra budu stáčet pšenici, která teď kvasí při 18°C. Co by se stalo s pivem, kdyby leželo při cca stejné teplotě? Samozřejmě bez přístupu světla. Použité kvasnice WB-06(pšenice) a gold star.

Ještě mě napadlo, že bych mohl udělat nějaké místo v lednici s 2°C tím, že bych piva co tam leží položil na ležato. Je to velký problém, nebo takhle skladujete piva normálně?

Předem mnohokrát děkuji za odpovědi.

Autor:  glottis [ pon 21. lis 2016 14:02:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

muj nazor ze by to nebylo na vyliti ani kdyby si to nehal pri pokojove teplote. Vetsinou to nechavam ve sklepe ale nemuzu rict ze by treba kuzelka mesice zapomenuta pod linkou a pres leto chutnala extra jinak nez to co bylo ve sklepe. Bude zalezet jak jsi dodrzel cistotu :) klidne bych to dal k te psenici do 18C. 2C mi na ALE mi prijde uz dost malo ael zas budes mit jistotu ze ti to dlouho neprokvasi vic jak jsi to stocil :)

Autor:  isgi [ stř 30. lis 2016 14:01:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Položit to můžeš.

Autor:  urbis82 [ stř 30. lis 2016 15:00:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Goljan píše:
jak je to s teplotou pro ležení svrchně kvašených piv


...nedavno jsem se dozvedel, ze teplota zrani svrchnaku by plus minus mela odpovidat konzumacni teplote danyho pivniho stylu...

kazdopadne, jestli dodrzujes nejaky asepticky zasady, tak se ty psenici v nejakym horizontu tejdnů zcela jiste nestane nic ani pri tech 18....tim ale nechci rict, ze bude chutnat stejne jako kdybys ji mel v chladu...

ja v lete cast varky hefeweizenu skladoval v lednicce a cast ve sklepe, kde bylo tak 16stC - a vic mi chutnala ta ze sklepa (prisla mi takova komplexnejsi) - to je ale asi ciste subjektivni.... (pred konzumaci jsem ji samozrejme dochlazoval v lednici)

Autor:  Mosquit [ stř 30. lis 2016 15:42:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Archivace teplota 15-18 C

Pšenice je zrovna extrémně choulostivá - není to jen o teplotě, ale i o průběhu teploty, tlaku, kvasnicích atd. Jak při kvašení, tak při skladování..

Stránka 2 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/