VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 25. úno 2017 5:36:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 27. čer 2016 5:12:58 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 52
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Tak jen pro pořádek:
asi to nekvasilo jak má, ale dokvasilo. ( kvašeno v garáži při 20st) Po hlavním kvašení jsem stočil do demižônu, (taky s kalem ale bez hlavního) udělal DH ale bohužel né v punčoše, takže jsem si zase zadělal. Nevešla se mi totiž punčocha i se šutrem do hrdla.
Ani po 5 dnech si nic nechtělo sedat ke dnu. Už to nevypadalo jako čaj s mlíkem ale takový "kafe bronz do zelena" tak jsem celý demižo dal do lednice (asi 4st) a ani po 3 dnech se kalům ke dnu moc nechtělo.
Použil jsem návod od Grádiše se želatinou a ta zafungovala skvěle. Za 2 dny bylo pivo jako křištál.

Chuťově: pivo chutná, sousedům a známým taky, ale znalec by na tom asi mouchu našel.

Dá se říct, že jsem 19L piva zachránil ;)

Dík Jelene za podporu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 27. čer 2016 7:37:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
Janek píše:
Tak jen pro pořádek:
asi to nekvasilo jak má, ale dokvasilo. ( kvašeno v garáži při 20st) Po hlavním kvašení jsem stočil do demižônu, (taky s kalem ale bez hlavního) udělal DH ale bohužel né v punčoše, takže jsem si zase zadělal. Nevešla se mi totiž punčocha i se šutrem do hrdla.
Ani po 5 dnech si nic nechtělo sedat ke dnu. Už to nevypadalo jako čaj s mlíkem ale takový "kafe bronz do zelena" tak jsem celý demižo dal do lednice (asi 4st) a ani po 3 dnech se kalům ke dnu moc nechtělo.
Použil jsem návod od Grádiše se želatinou a ta zafungovala skvěle. Za 2 dny bylo pivo jako křištál.

Chuťově: pivo chutná, sousedům a známým taky, ale znalec by na tom asi mouchu našel.

Dá se říct, že jsem 19L piva zachránil ;)

Dík Jelene za podporu


Tak super, hlavně že chutnalo - o tom to je:-)...a do příště víš co v procesu vaření zlepšit...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 9:21:39 
Offline

Registrován: stř 19. říj 2016 9:01:38
Příspěvky: 5
Ahoj,
v utery jsem uvaril prvni varku podle http://hobby.framax.cz/pivrecepty/trpaslik5.htm.
Mam z Ogara 30l kvasnou nadobu z vypustnym ventilem. http://www.domovarnik.cz/Kvasna-nadoba-30l-d48.htm a do neho jsem dal dalsi nadobu s cednikem http://www.domovarnik.cz/Scezovaci-nadoba-d49.htm. Z nadoby vyteklo max 100ml obsahu.
Pouzivate nekdo takove scezeni? Anebo k cemu je dobry odkalovac? http://www.domovarnik.cz/Odkalovac-d98.htm
ten nepomohl taky.
Nakonec jsem neco stahl hadickou. Po chmelovaru mi toho zustalo uz docela malo. Na vystirku jsem mel 15l, a vyslazoval jsem asi 10litry. Priste vezmu asi hadru at mam mene odpadu. Jak je na tom manifold? Kolik toho "pozere"?

Na kvaseni jsem pouzil Saflager S-23. Po jednom dni to vypada takto:
Na zacatku jsem kvasnice nasypal na hladinu (mela asi 24C) a po 30minutach promichal, predtim jsem jeste hodne zamichal, abych provzdusnil. A nechal 2 hodky v teple rozjet. Pak jsem nadobu dal do mistnosti kde je 15C.
Rano jsem zjistil, ze v mistnosti je uz 17C.
Bude to mit nejaky vliv na kvalitu piva?
Jak dlouho bych mel jeste kvasit? Podle navodu by to melo byt 7-10 dnu.
Jak by mely vypadat hnede fleky?

Dekuji za rady.

Fotku asi nepridam.
....Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 13:38:46 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 144
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
ahoj,nevím zdali můžu radit jsem ještě pivovarský mlaďoch,ale u zcezování- nalil jsi mezi dno a druhé dno horkou vodu,aby byly zakryty dirky,kvasnice s 23 by měly mít ideální pracovní teplotu cca 11-15 st.ikdyž já dávám na spodní kolem 10,takže teplota mladiny 24 byla podle mě příliž,okolní teptota jak uvádíš ti může být jedno,důležitá je teplota mladiny.Co se týče kvasnic tak já je nikdy nesypu,ale rozdělám si je mladině 1 lt/
zchlazené na cca 18 st tam se mi rozjednou a po zchlazení celého díla je tam šoupnu a provdušním.Délka kvašení je různá.Spíše hlídej pěnu,tmavou posbírej cca po 3-4 dnech no potom jen měř na danou hodnotu.
S manifoldem nemám zkušenost.Co se týká kvality piva podle mě by to nemělo mít zásadní vliv.Hlavně když to bude chutnat tobě.No a fleky pěny si zkus nají zde na tomto foru je tu toho dost.Těžko se to popisuje/Asi tmavě hnědé až do černa,ale to si myslím,že by bylo pozdě/Jinak ať se daří :)

_________________
Vánoční 15-pijem
Vánoční 16 s medem-pijem
Imramův Bock-Light 13,5-leží


Po pivu se teprve člověk cítí, jak by se měl cítit před pivem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 15:16:01 
Offline

Registrován: stř 19. říj 2016 9:01:38
Příspěvky: 5
narab píše:
ahoj,nevím zdali můžu radit jsem ještě pivovarský mlaďoch,ale u zcezování- nalil jsi mezi dno a druhé dno horkou vodu,aby byly zakryty dirky,kvasnice s 23 by měly mít ideální pracovní teplotu cca 11-15 st.ikdyž já dávám na spodní kolem 10,takže teplota mladiny 24 byla podle mě příliž,okolní teptota jak uvádíš ti může být jedno,důležitá je teplota mladiny.Co se týče kvasnic tak já je nikdy nesypu,ale rozdělám si je mladině 1 lt/
zchlazené na cca 18 st tam se mi rozjednou a po zchlazení celého díla je tam šoupnu a provdušním.Délka kvašení je různá.Spíše hlídej pěnu,tmavou posbírej cca po 3-4 dnech no potom jen měř na danou hodnotu.
S manifoldem nemám zkušenost.Co se týká kvality piva podle mě by to nemělo mít zásadní vliv.Hlavně když to bude chutnat tobě.No a fleky pěny si zkus nají zde na tomto foru je tu toho dost.Těžko se to popisuje/Asi tmavě hnědé až do černa,ale to si myslím,že by bylo pozdě/Jinak ať se daří :)



Vodu jsem nenalil. Priste zkusim dolit. Zkouknu na foru penu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 16:50:26 
Offline

Registrován: stř 19. říj 2016 9:01:38
Příspěvky: 5
Mam jste jeden dotaz.:) Je mozne, ze pri mnozstvi v nadobe by uz bylo prokvaseno? Nadoba ma nafouknute viko, kvasim s kvasnou zatkou. A kdyz viko otevru, tak se hladiny srovnaji, ale po nejake dobe pretece voda jenom do jedne banky. V nadobe je max 10 cm mladiny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 17:35:22 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 144
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
s kvasnou zátkou nemám zkušenosti,protože ji nepoužívám.kvasím s otevřenou spilkou/zakryté volně položený víko.Nádoba by neměla být vydutá.zkontroluj zdali nemáš zátku ucpanou.Co se týče prokvašení ani já nejsem takový machr,abych to poznal podle mladiny.K vaření a následnému zjišťování prokvašení potřebuješ Hustoměr,nebo cukroměr anebo refraktometr,ten je nejdražší.Změřil jsi hustotu nebo cukr před kvašením,abys věděl cos uvařil? A toho piva máš opravdu málo na spilce. :cry:

_________________
Vánoční 15-pijem
Vánoční 16 s medem-pijem
Imramův Bock-Light 13,5-leží


Po pivu se teprve člověk cítí, jak by se měl cítit před pivem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 19:02:27 
Offline

Registrován: stř 19. říj 2016 9:01:38
Příspěvky: 5
narab píše:
s kvasnou zátkou nemám zkušenosti,protože ji nepoužívám.kvasím s otevřenou spilkou/zakryté volně položený víko.Nádoba by neměla být vydutá.zkontroluj zdali nemáš zátku ucpanou.Co se týče prokvašení ani já nejsem takový machr,abych to poznal podle mladiny.K vaření a následnému zjišťování prokvašení potřebuješ Hustoměr,nebo cukroměr anebo refraktometr,ten je nejdražší.Změřil jsi hustotu nebo cukr před kvašením,abys věděl cos uvařil? A toho piva máš opravdu málo na spilce. :cry:


Kdyz zatlacim na viko, tak voda probubla. Na kvasne zatce je cerveny spunt. Hustomerem jsem zmeril na zacatku asi 040.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 20:07:54 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 144
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
asi je v nádobě velký prostor na to,aby to se protlacilo přes vodu /malý objem mladiny na kvašení v poměru s obsahem velikosti nádoby/.No u hustoty ti chybí asi jednička /1040/ a myslím,že jsi uvařil 10.Nech to uplně prokvasit a pak přidej dextrozu /3gr.na 1/2 piva.Toť můj návrh,doufám,že ne špatný.

_________________
Vánoční 15-pijem
Vánoční 16 s medem-pijem
Imramův Bock-Light 13,5-leží


Po pivu se teprve člověk cítí, jak by se měl cítit před pivem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 19. říj 2016 21:12:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 307
Bydliště: Hodonín
Už to tady bylo mockrat probíráno. Vykašli se na kvasnou zátku.podle té stejně nezjistíš nic. Je potřeba měřit.nic jinyho .

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz