VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 26. črc 2017 9:48:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pát 10. říj 2014 10:13:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Myslím si, že konstrukce a velikost scezovačky začne být výraznějším problémem až u várek, ke kterým se, troufám si tvrdit, nikdo z nás nikdy nedopracuje. Doma může mít človek prakticky cokoliv, co má velikost varny, pokud teda není jeho domovem Heineken. Koneckonců tvrdí se tady, že ani scezovací smyčka z děravé trubky/pletiva nemá na výsledek domácího vaření negativní vliv.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 10:58:38 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Prosím o konzultaci:
Tak jsem včera vařil moje "první" ze surovin. Rád bych věděl co se stalo - jestli bude někde chyba. Varný hrnec -elektrický jsem zahřál na 70° (asi 15L) nechal alespoň 3x sepnout ohřev, abych měl jistotu že všude bude 70, od začátku běželo míchadlo, nasypal slad, nejdřív teplota padla na 67, sepnul se ohřev a teplota najednou vylezla na 73° a lezlo to pořád nahoru, litr a půl studené to zastavil, ale než se mi podařilo sundat na 68, tak to trvalo asi .... max do 10min, spiš tak kolem 7. Pak se 68° držet dařilo.
Po hodině jsem provedl jodovou zkoušku. Vpoho.

Tak mne jen zajímá jestli jsem někde nezarazil nějakýho toho enzyma a jestli to bude mít nějaký vliv na výsledný produkt

Nemluvě o tom že jsem zapoměl 15 min před koncem chmelovaru přidat mech a dal do až do uplnýho konce. Po vychlazení a přetočení do kvasné nadoby to vypadalo jako bílý kafe (někdo to už tady psal v rubrice Irský mech)

díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 12:37:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
Janek píše:
Prosím o konzultaci:
Tak jsem včera vařil moje "první" ze surovin. Rád bych věděl co se stalo - jestli bude někde chyba. Varný hrnec -elektrický jsem zahřál na 70° (asi 15L) nechal alespoň 3x sepnout ohřev, abych měl jistotu že všude bude 70, od začátku běželo míchadlo, nasypal slad, nejdřív teplota padla na 67, sepnul se ohřev a teplota najednou vylezla na 73° a lezlo to pořád nahoru, litr a půl studené to zastavil, ale než se mi podařilo sundat na 68, tak to trvalo asi .... max do 10min, spiš tak kolem 7. Pak se 68° držet dařilo.
Po hodině jsem provedl jodovou zkoušku. Vpoho.

Tak mne jen zajímá jestli jsem někde nezarazil nějakýho toho enzyma a jestli to bude mít nějaký vliv na výsledný produkt

Nemluvě o tom že jsem zapoměl 15 min před koncem chmelovaru přidat mech a dal do až do uplnýho konce. Po vychlazení a přetočení do kvasné nadoby to vypadalo jako bílý kafe (někdo to už tady psal v rubrice Irský mech)

díky



hele tak pokud ti to vylezlo na začátku na chvíli na 73stC (a pokud se tomu udaji 73stC dá věřit? nějakýmu teploměru zavařovacího hrnce bych moc nevěřil a zkusil bych porovnat s klasickym teploměrem), tak si asi významnou část beta amylázy denaturoval...a tudíž jsi po návratu na 68stC zcukřoval zejména alfa amylázou....tudíž v díle máš hodně nezkvasitelnejch cukrů, stupeň prokvašení nebude nikterak velkej a pivko bude po senzorický stránce dost sladký/ulepený, málo alkoholický...

ale fakt závisí na (ne)přesnosti toho teploměru + asi taky jak rychle jsi to zchladil....

mrkni třeba na tyhle grafy - v nich je "všechno":-) https://missionarybrewer.files.wordpres ... r_mash.jpg

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 16:29:38 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
Teploměry 3 + ten v hrnci. Jeden je s pevnou sondou, výrobce udává +- 1st chyby, druhý s drátovou sondou - kecá o 3st, posledni z vasepivo kapalinový. Nejblíže tomu hrncovýmu byl s prodl. sondou. +- 0,5 st.
Používal jsem je současně
Ale co když kecaj všichni ........?

Jaký používáš ty?

Jo a ta tabulka hovoří jasně .... te už jen jestli se to bude dát pít :cry: :cry:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 19:16:53 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
....tudíž v díle máš hodně nezkvasitelnejch cukrů, stupeň prokvašení nebude nikterak velkej a pivko bude po senzorický stránce dost sladký/ulepený, málo alkoholický...


no když to tak čtu, tak mi to asi tolik nevadí, pivo piju protože mi chutná a né že se chci po něm motat. ( obzvlášť v létě)

To můžu udělat něčím jiným ;) třeéeba dobrým rumem ;) !

Ta ulepenost by mi asi vadila

ale chápu, že to asi všechno spolu souvisí - stejně jako v běžným životě


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2016 7:12:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
jasne, ze to spolu souvisi: cim vic nezkvasitelnejch cukru (na ukor zkvasitelnejch) tim min alkoholu:-)...jinak taky nepiju pivko kvuli alkoholu, ale pro chut, ale tlamolepy moc nemusim....treba to ale bude cajk, uvidis...kdyztak sem pak napis jak to dopadlo...

ja pouzivam ikea teplomer (takze totalni low cost), kterej vzdycky na zacatku vareni (a treba i jeste v prubehu) pro sichr porovnam s presnym lihovym zavarovacim...

ale varim vicestupnovou infuzi, nikoli jednostupnovou...a to prave proto, ze z toho co jsem nacet za zkusenosti zkusenych (a i ke to krasne videt z toho grafu):
- u jednostupnovy, ktera operuje najednou ve funkcnim rozsahu obou amylaz, je pro vyslednej charakter piva (suchost vs. plnost) podstatny docela presny drzeni teplot (i 1stupen je vyznamna odchylka)

-toho nejsem pri 20-30l varkach s "malou" teplotni setrvacnosti, nezaizolovanym hrncem a lowcost teplomerem schopnejch
-a proto jedu vicestupnove, kde nejaka volatilita +- jeden dva stupne nemaj zas takovej vliv, pac jedu betu a alfu, vicemene oddelene (jasne uplne oddeleny to neni, viz ten graf)...a pozadovanej charakter piva urcuje ve vyznamny mire delka prodlev (na 62 a 72, dejme tomu)...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2016 7:28:35 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
... no ráno jsem ještě kouknul pod víko a asi to nebude to pravý ořechový- má to pěnu jako spíš od mejdla ......
tak ti nevim, nevim ... :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2016 7:40:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
a měřils jak klesla hustota?...a jaká byla vůbec OG a jakej kmen kvasinek jsi použil?

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. čer 2016 18:17:27 
Offline

Registrován: sob 20. úno 2016 11:34:07
Příspěvky: 54
Bydliště: Slaný a kousek vedle
No 05 jsem narychlo nesehnal, a doma byly jen Goldky.

OG 1050 a dnes vlastně 2.den 1026 což je asi divný ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 08. čer 2016 8:10:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 61
...jestli kvasíš při pokojový teplotě, tak mi to divný nepřijde....když vzpomeneš, napiš pak pro zajímavost jak to dopadlo/na kolik to dojelo...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz