VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 28. kvě 2017 21:26:29
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 9:56:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2782
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Dej do googlu třeba
sparge-free mashing

nebo něco zde
https://byo.com/stories/item/1375-skip-the-sparge

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 13:00:43 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
To viem - že to existuje, že to funguje a že sa to používa doma (BYO), len som bol zvedavý, či vieš o niekom, kto to tak robí komerčne ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 13:30:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2782
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Bohužel ne, v US ani UK osobní kontakty na pivovary nemám. Jen jsem o tom četl.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 20:01:27 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
kratoska15 píše:
1. Už jen délka rmutování mě zaráží, vařím cca 50 l várky a celý proces od začátku ohřívání po vystírce až po konec varu při druhém rmutu mi zabere cca 3 hodiny, nevím co jsi ty dělal 4 hodiny, v tak malém množství se ti dílo muselo zahřívat mnohem rychleji........
2. Jak máš vyrobenou scezovačku, scezené množství sladiny je hrozně malé, otázka je, zda tím dlouhým procesem vaření opravdu nevyvařila většina vody. A když zjistíš, že máš vyslazeno málo, nebo vyšší stupňovitost, klidně vyslazuj dál, až ke chtěnému množství, pořád lepš takhle než pak dolévat do hotového díla.
3. Tabulku na přepočet při 20°C máš tady, jsem s ní spokojený http://kotmf.com/beer/2012/hydrometer-t ... alculator/ místo čárky piš tečku..... 10.9, ne 10,9
4. Být tebou, vyprdnu se zatím na tvožení el. míchadel a jiných podobný vymožeností a nastudoval si pořádně proces vaření. Myslím, že spousta lidí tady potvrdí, že u toho stejně budeš stát. A pokud budeš míchat, zjistíš jak se pivo v procesu výroby chová, jak se mění......jí míchám dodnes, i těch 50 litrů a rozmíchat cca 8 kg sladu v 35 litrech vody nedá tolik práce. Od díla odcházím pouze v nutných případech...:-) a pak u chmelovaru, to už na to jen tak sem tam kouknu, jestli mi to neleze z hrnce.


Postupoval jsem dle tohoto postupu: http://pivnirecenze.cz/7285-domaci-vare ... tup-vareni
když sečtu čas tak mi to vychází - zde výpočet dle návodu:
voda na vystírání - 40c - 25 C - 25minut
prodleva 15 minut
zapářka na 52c - 12 minut
prodleva - 25 minut
1 rmut - 63c - 11 minut
prodleva 20 minut
72c - 9 minut
prodleva 26 minut
var rmutu 15 minut
2 rmut - zvýšení o 10c - 10 minut
pauza 26 minut
přihřátí 10 minut
odrmutování 10 minut

vychází to na 3.5 hod. Díky sekvenčnímu spínání sporáku to trvalo déle takže lehce přes 4 hodiny. To odpovídá..Byl to jediný postup který jsem našel a kterého jsem se držel. Dodržel jsem i nárust teploty o max 1c/min.. Když vezmu že chyběla poklice tak ke konci byl rmut skoro totálně bez vody..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 20:05:12 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
Někdo tu zmiňoval že jsem použil málo sladu.. ale to se mi nezdá., Výpočet byl na 9l mladiny. Kdybych se držel v litráži vody a přidal více sladu tak by podle mě byl výsledek ještě horší.. ??.. Myslel jsem že čím více sladu na tuto litráž tak tím více cukru ve výsledku a tím více stupňů plato nebo se mýlím?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 21:33:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
Mipro píše:
Někdo tu zmiňoval že jsem použil málo sladu.. ale to se mi nezdá., Výpočet byl na 9l mladiny. Kdybych se držel v litráži vody a přidal více sladu tak by podle mě byl výsledek ještě horší.. ??.. Myslel jsem že čím více sladu na tuto litráž tak tím více cukru ve výsledku a tím více stupňů plato nebo se mýlím?

Ty si chcel vyrobiť 9 litrov 12 stupňovej mladiny,ale sa ti podarilo vyrobiť len 3 litre 22stupňovej. :?
Znovu opakujem,že si dal málo sladu a toto málo si ešte slabo vysladil. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: stř 08. říj 2014 7:31:23 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Mipro píše:
Postupoval jsem dle tohoto postupu: http://pivnirecenze.cz/7285-domaci-vare ... tup-vareni
když sečtu čas tak mi to vychází - zde výpočet dle návodu:
voda na vystírání - 40c - 25 C - 25minut
prodleva 15 minut
zapářka na 52c - 12 minut
prodleva - 25 minut
1 rmut - 63c - 11 minut
prodleva 20 minut
72c - 9 minut
prodleva 26 minut
var rmutu 15 minut
2 rmut - zvýšení o 10c - 10 minut
pauza 26 minut
přihřátí 10 minut
odrmutování 10 minut

vychází to na 3.5 hod. Díky sekvenčnímu spínání sporáku to trvalo déle takže lehce přes 4 hodiny. To odpovídá..Byl to jediný postup který jsem našel a kterého jsem se držel. Dodržel jsem i nárust teploty o max 1c/min.. Když vezmu že chyběla poklice tak ke konci byl rmut skoro totálně bez vody..


Uz ked to precitam ma boli hlava, ako zaciatocnik skus najprv skus jednoduchsie sposoby vysladzovania - skus jednoduchy postup:
vystierka 50C -20minut
beta amylaza 68 - 40 minut
alfa amylaza 72 - 20 minut
sced..
tento postup ti vyprodukuje lachsie telo, ak ches silnejsie telo prehod teploty beta a alfa amylazy a pred scedzovanim vyzen teplotu na 78 stupnov na par minut aby si zabil enzym a cukor sa dalej neuvolnoval.

Recept vychadza z predpokladu, ze pouzvas plzensky slad... ak nie vymen teplotu 50C stupnov za 40C.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: čtv 09. říj 2014 0:46:32 
Offline

Registrován: stř 08. říj 2014 23:57:31
Příspěvky: 52
Ahoj,

podle toho co jsi psal, i když je to trochu zmatečné, mě trklo pár věcí:

Jednak toho sladu je asi fakt málo - počítej, že domácí vaření je hodně neefektivní, co se týče surovin a to i vody.
Vystírka by měla být bajla voko 4:1 voda:slad pro světlý, 3:1 tmavý pivo. Slad ti spoustu vody vypije a v malym to z něj asi pořádně nedostaneš.
Jestli si dostal fakt jen litr sladiny tak je to uboze málo. Stupňovitost předku by měla bejt o asi 2°P vyšší než to co vaříš, takže těch 15 by bylo OK. Před varem, po vyslazení zas budeš o stupeň slabší, to odpaříš a srovnáš se. Vody potřebuješ zkrátka hodně, v tom sladu toho zbyde dost. Takže i na vyslazování si připrav dostatek teplý vody cca. 80°C, vždy jak už uvidíš skrz hladinu mláto, dolej tam vodu, pak to zopakuj a klidně znova než budeš mít kolik potřebuješ, ale zas ať to moc nenaředíš. Druhá alternativa je vařit bez vyslazování = větší hrnec.
Před varem si to mužeš taky změřit a dolejt vodu aby ses srovnal, neni to nejlepší způsob, ale v extrémním případech se dá přimhouřit oko. Nevim jestli třeba nemáš i nevyhovující rozměr scezovačky, ale k ideálu/učebnicovýmu stavu se doma člověk asi nedostane.

Rmutování: Na to je zase bambilijon způsobů, prodlevu při 65°C si asi trošku zkrať, 20 min by mělo být až dost. Pokud děláš jednormutovou dekokci půlka díla ti při 65°C odpočívá hoooodně dlouho. Stejně tak potom zcukření při 72 nemusí bejt nějak moc dlouhý, já mam nastavenejch 15 min, dnešní slady jsou kvalitní a zcukřujou dobře. Otestuj si to jodovou zkouškou, stačí i blbej Iodisol i když je hodně tmavý. Var 15 min je cajk.

Vybavení varny je pořád trochu problém hlavně finanční, ale dle mýho názoru se při vaření mladiny toho moc zkazit nedá - dycynky to nějak prokvasí. Tam je pak důležitá čistota a teplota. Samosebou taky zdravý kvasnice.

Nikdo učenej z nebe nespad a i kdyby si z toho varu měl mít i jen jednoho lahváče 22°, tak to neni nic hroznýho, alespoň si vyzkoušíš kvašení :)

Zkus použít víc sladu, a pak pořádně vysladit (zas to ale nepřehnat). U prvních várek než budeš mít odhad všechno měř, zkus si udělat třeba měrku z laťky po litrech ať víš kolik toho odvaříš apod. Samozřejmě i stupňovitost u předku, výstřelek a před a po varu, to taky napoví.

Já vařim v trochu většim, tak nevim jaký by měl bejt množství v domácím vaření, ale pro obrázek nějaký čísla:
varna 5hl, vystírka 400l vody + 99 kg sladu na 12°, předku scedím asi 250 - 270 l a už vidím mláto, po vyslazení mam v kotli 570 l a tak bajla voko 30 l patoků jde na kanál, nehledě na to že mláto je těžký jako prase, takovejch 70 l ten slad vypije.

Tak.

Doufám, že ti to nějak helfne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: čtv 09. říj 2014 10:26:33 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
No když jsi těch postupů moc nenašel, tak se koukni sem.
Tam jsou postupy dost podrobně popsané a receptů je tam taky dost.
Můžeš se vyřádit.

www.hobby.framax.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: čtv 09. říj 2014 18:51:03 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
Děkuji všem za reakce a zejména uživateli Dildan za vyčerpávající odpověď a polopatickou radu.. Ani jsem nečekal že se přijde na to že jsem použil málo sladu. V podstatě to bylo mimo diskuzi - šlo mi zejména o to kam se poděla ta voda. To že jsem měl málo sladu bych asi zcela určitě zjistil kdyby se té sladinky (a mladiny) povedlo více, dle zadání.. Množství sladu jsem jako laik zjistil v excel tabulce, takže jsem se toho držel. Byl to můj první pokus a už se těšim na další. Pokud jde o finance - Mezi mé koníčky patří elektro a elektronika kde si dokážu vyhrát. Občas nějaký melouch který investuji do koníčků. Dost často se mi zadaří sehnat pár věcí za pár Kč nebo zdarma. Minulý týden se mi podařilo sehnat nerez hrnec se spirálou 3 Kw a objemem cca 100l za 5 piv :-). S perfektní poklicí. Je to z kuchyně ze školy. Před rokem jsem sehnal za 100 Kč PID regulátor Logitron TLK43 který je perfektní v regulaci teploty. Sním bude o něco snadnější se držet zadaných teplot dle receptu pro lepší výsledek (ale to až v budoucnu). Hodně věcí a zlepšováků si rád vyrobím sám. Co se týče vaření piva - tak už několik let jsem toužil po tom začít si ho vařit. 15 let chodím skoro pravidelně na chmelové brigády a 10 let mi šéf nabízel chmel pro prní várku, takže letos jsem nabídky využil :-). Dnes už mám trochu více času takže jsem se do toho pustil. Rád se budu dělit s Vámi o mé výsledky... Děkuji všem za reakce a rady.. První várka mi dala více do druhé várky :-).. A lahváč se určo zadaří i kdyby ve výsledku byl nepitelný. Však jsem si zkusil alespoň ochutnat sladinku a mladinu a teď kvas :-)..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz