VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 13:54:49
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 17:15:43 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
Ahoj pivovarníci..
Rád se podělím o zkušenosti z první várky piva. Rozhodl jsem se o ležák, klasického postupu - dekokční způsob na dva rmuty - spodně kvašen. Vše jsem si s předstihem opatřil, dle návodu zde jsem si vyrobil scezovačku s milionem direk :-). Hrnec a suroviny doma. Původně jsem se na první pokus rozhodl o 20 litrů mladiny, ale po otestování sklokeramické desky jsem usoudil že bude vhodnější méně mladiny. Díky sekvenčnímu spínání ohřevu to trochu déle trvá. Zvolil jsem 9 litrů mladiny. Podle tabulky pivpocty.xls mi vyšlo na 9l. - 1.59kg sladu, 6,36l na vystírku a 5,09l na vyslazování. Stupeň 11 p. Vše podle plánu, nikde žádný zádrhel, celou dobu jsem stál u rmutu a míchal - dočetl jsem se že se to má - Pak došla řada na scezování. Po umístění rmutu do scezovačky - výsledek cca 1litr sladinky - víc ani kapka :shock: U vyslazování jsem o litr přidal, takže 6.09 l. Něco šlo ven, celkově bylo asi 5l. Usoudil jsem že se něco děje :-). Cukroměř před chmelovarem cca 12.5 p. Chmelovar proběhl O.K, mladina super hořko sladká chuť. Přišlo mi to jako výborná chuť. Bohužel po změření konečné mladiny při 20c, mi cukroměr ukazoval mimo stupnici. Odhadl jsem cca 22p. :o .. Sakra... Došlo mi že už byl problém při rmutování a výsledném objemu sladiny.. No nic. Po chmelovaru zbylo asi 2 - 3 litry mladiny :-) této síly. Zakvasil jsem to a dal na 9c do lednice.. Alespoň koštnu co z toho vyleze. Jinak přesně nevím kde se stala chyba. Ale asi při rmutování. Po celou dobu byl bez pokličky abych mohl míchat, takže velký odpar vody.. Říkám si ale že jsem rád že jsem vařil - uvědomil jsem si pár drobností které příště dopiluji.. Ať se daří.. Michal


Přílohy:
Poznámka: Barva super :-)
PA050797 (Large).JPG
PA050797 (Large).JPG [ 64.85 KiB | Zobrazeno 1782 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 17:28:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Při jaké teplotě jsi to měřil, 20°C ?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 17:33:49 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
Mosquit píše:
Při jaké teplotě jsi to měřil, 20°C ?


Ano při 20C..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 18:10:58 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
I před chmelovarem jsi měřil při 20°C? Nejde mi do hlavy, že jsi vysladil a vyscezoval tak málo...........někde jsi musel udělat chybu.......při vaření rmutu se ti nemohly vypařit 4 l vody, něco se vsákne do sladu ale i tak......

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 18:47:23 
Offline

Registrován: ned 07. úno 2010 15:15:56
Příspěvky: 17
Bydliště: Třebušín
kratoska15 píše:
I před chmelovarem jsi měřil při 20°C? Nejde mi do hlavy, že jsi vysladil a vyscezoval tak málo...........někde jsi musel udělat chybu.......při vaření rmutu se ti nemohly vypařit 4 l vody, něco se vsákne do sladu ale i tak......


No vlastně před chmelovarem jsem měřil cca při 60c, což mi vlastně trochu uniklo, sakra.Hledal jsem tabulku na přepočet v závislosti na teplotu ale nenašel. Může to někdo omrknout? . Ale ukazovalo to kolem 12,5 P při těch 60c. Mláto jsem vložil do scezovačky a co káplo to jsem stočil. Nějak jsem ho neždímal - nevím zda se ždímat může. Hodně vody bylo v nebi :-(. Sice jsem začínal v 9 ráno a končil ve 23:00 a i tak přes to mě to neodradilo a už se tešim na další várku. Tentokrát jsem začal vyrábět poklici s elektrickým mýchadlem abych u toho nemusel stát. Dále jsem objednal 7kW plyn hořák Meva. Tohle bylo utrpení. V tom bude asi ten kámen úrazu. Snažil jsem se dodržovat nárust teploty max 1c/min a trvalo mi to hrozně dlouho. Proto ten odpar. Pokličku jsem vůbec nepoužil. Rmutování trvalo cca přes 4 hodiny. Voda na výslaz byla zvýšena o 1 litr, ale asi jsem mohl přidat i 3 :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: pon 06. říj 2014 20:39:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
Podla mňa si urobil prvú chybu tým,že si dal málo sladu :? Potom si nameral pri 60stC 12,5 to je15,73 P pri 20st C.Že Ti to ukázalo po chmelovare až 22P to môže byť odparom.Takže pred chmelovarom si aj asi málo vysladil /15,73 P/ a chmelovar Ti to ešte odparom zvýšil na 22P. :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 5:17:22 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
1. Už jen délka rmutování mě zaráží, vařím cca 50 l várky a celý proces od začátku ohřívání po vystírce až po konec varu při druhém rmutu mi zabere cca 3 hodiny, nevím co jsi ty dělal 4 hodiny, v tak malém množství se ti dílo muselo zahřívat mnohem rychleji........
2. Jak máš vyrobenou scezovačku, scezené množství sladiny je hrozně malé, otázka je, zda tím dlouhým procesem vaření opravdu nevyvařila většina vody. A když zjistíš, že máš vyslazeno málo, nebo vyšší stupňovitost, klidně vyslazuj dál, až ke chtěnému množství, pořád lepš takhle než pak dolévat do hotového díla.
3. Tabulku na přepočet při 20°C máš tady, jsem s ní spokojený http://kotmf.com/beer/2012/hydrometer-t ... alculator/ místo čárky piš tečku..... 10.9, ne 10,9
4. Být tebou, vyprdnu se zatím na tvožení el. míchadel a jiných podobný vymožeností a nastudoval si pořádně proces vaření. Myslím, že spousta lidí tady potvrdí, že u toho stejně budeš stát. A pokud budeš míchat, zjistíš jak se pivo v procesu výroby chová, jak se mění......jí míchám dodnes, i těch 50 litrů a rozmíchat cca 8 kg sladu v 35 litrech vody nedá tolik práce. Od díla odcházím pouze v nutných případech...:-) a pak u chmelovaru, to už na to jen tak sem tam kouknu, jestli mi to neleze z hrnce.

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Naposledy upravil kratoska15 dne úte 07. říj 2014 5:33:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 5:28:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
kratoska15 píše:
A když zjistíš, že máš vyslazeno málo, nebo vyšší stupňovitost, klidně vyslazuj dál, až ke chtěnému množství, pořád lepš takhle než pak dolévat do hotového díla.


Pozor na to, poslední výstřelky už jsou "patoky" a obsahují nežádoucí látky. To bych to naopak radši doředil před chmelovarem vodou.

Po US, a už i u některých EU craft se šíří zcezování úplně bez vyslazování.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 5:32:16 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 558
Bydliště: Machová
Jo, máš pravdu, mohl jsme napsat, že nevyslazovat úplně do mrtě, říká se do 3°, zhruba, ale jsou lidi, kteří to neřeší......

_________________
http://stojan-machovsky.webnode.cz

Mates 12° - zraje
Hofburg na Černo 13° - zraje
Libuše 12° - zraje
Lukášek 10° - na spilce

Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2016
Tmavá 11° - 2. místo KOSTELECKÝ CHMELOVÁREK 2014


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: První várka - asi někde chybka :-)
PříspěvekNapsal: úte 07. říj 2014 8:30:07 
Offline

Registrován: čtv 03. led 2013 14:07:54
Příspěvky: 131
Bydliště: Bratislava
Teraz som dokonca v nejakej učebnici čítal hranicu patokov pri 1°, ale tak to bolo písané pre prostredie veľkých pivovarov.

Na druhú stranu scedzovanie úplne bez vysladzovania vidím reálne hlavne pri varení extra silných pív a/alebo pri varení parti gyle spôsobom.

Zaujímalo by ma, kde si sa s tým stretol, že sa toto robí :) (tým nehovorím, že sa to nerobí, ale naozaj ma zaujíma, kde :D )


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz