VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 27. črc 2017 9:45:19
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 13:39:34 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
fotozapisnik.eu píše:
Roddenberry píše:
Měl bych taky dotaz k mechu. Je možné ho použít, když chci nechat pivo vykvasit na doraz a potom docukřovat? Jde mi o to, jestli v pivu vyčištěném mechem vůbec zůstanou nějaké kvasnice schopné postarat se o nasycení. Díky za odpověď.


Mech s kvasnicemi nesouvisí. Mech se dává do chmelovaru; na podporu usazení kvasnic se používá například želatina.
Použít ale můžeš oboje, nějaké kvasnice ti v pivu vždycky zůstanou.

Podle mých zkušeností to částečně pomáhá i na sedimentaci kvasnic. S dosycením nikdy problémy nebyly.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: pát 17. dub 2015 16:17:41 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 51
Vláďa píše:
fotozapisnik.eu píše:
Roddenberry píše:
Měl bych taky dotaz k mechu. Je možné ho použít, když chci nechat pivo vykvasit na doraz a potom docukřovat? Jde mi o to, jestli v pivu vyčištěném mechem vůbec zůstanou nějaké kvasnice schopné postarat se o nasycení. Díky za odpověď.


Mech s kvasnicemi nesouvisí. Mech se dává do chmelovaru; na podporu usazení kvasnic se používá například želatina.
Použít ale můžeš oboje, nějaké kvasnice ti v pivu vždycky zůstanou.

Podle mých zkušeností to částečně pomáhá i na sedimentaci kvasnic. S dosycením nikdy problémy nebyly.


Díky všem, už to mám potvrzené vlastní zkušeností. Jen mě trochu znervóznilo, že se po stočení první várky dělané tímhle způsobem na dně flašek neobjevila skoro žádná usazenina a dva dny se nic nedělo. Po týdnu už bylo pivo nasycené a krásně čiré.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: sob 18. dub 2015 18:29:58 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Dnes proběhla má první zkušenost s irským mechem a dopadlo to přesně takhle:

El_ píše:
Chlapi, přiznejte se, kdo z vás a s jakým úspěchem ho používá?

....

Když jsem po ochlazení otevřel hrnec, že to převedu do kvasné nádoby, tak jsem se málem vyvrátil. Mladina měla vzezření kafe s mlékem :shock: No nic no, už to kvasí, tak uvidím za týden, ale jsem z toho teď lehce rozladěn a nevím, co si o tom mám myslet...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: pon 20. dub 2015 12:25:38 
Online
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 333
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Horst píše:
Dnes proběhla má první zkušenost s irským mechem a dopadlo to přesně takhle:

El_ píše:
Chlapi, přiznejte se, kdo z vás a s jakým úspěchem ho používá?

....

Když jsem po ochlazení otevřel hrnec, že to převedu do kvasné nádoby, tak jsem se málem vyvrátil. Mladina měla vzezření kafe s mlékem :shock: No nic no, už to kvasí, tak uvidím za týden, ale jsem z toho teď lehce rozladěn a nevím, co si o tom mám myslet...



No, nikdy jsem přesně nezjistil, co to způsobovalo, ale „kafe s mlíkem" jsem jednu dobu vařil pravidelně bez ohledu na to, jestli jsem používal irský mech, nebo ne (úplně nejstrašlivější případ je tady, ale těch piv bylo víc). Měl jsem podezření na špatné/rychlé scezování - to jsem upravil a pivo už mám více méně čisté. Ale pravou příčinu toho ukrutného zákalu jsem nikdy neobjevil.

P.S. Během celého vaření všechno probíhalo v pořádku, ale během chlazení se mi pivo zakalilo. I když slovo zakalilo nevystihuje pravou podstatu věci - fakt to bylo absolutně neprůhledné obarvené mléko...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 12:07:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Jemné kaly jsou sraženiny tříslovin a bílkovin, vznik při cca 70 °C. Čím více bílkovin a chmele, tím více mléka v kafíčku.

Hrubé kaly mají trochu jiné složení a sráží se při chmelovaru, tam se asi nejvíce uplatní mletý irský mech.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 15:00:08 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Jak tedy s těmi jemnými kaly zatočit? Já provedl normálně whirpool a mladinu stočil do druhé nádoby. Zdála se čistá a pak to začalo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: čtv 23. dub 2015 13:48:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Točit s nimi nemusíš, pokud bys přecijen chtěl, tak odstředivku nebo filtr asi vyloučíme. Menší část jemných kalů bys mohl po jejich vyloučení při cca 60 °C odstranit opětovným rozmícháním usazených hrubých kalů, ale to nesmíš ty hrubé kaly odstranit před chlazením ve whirlpoolu. Sbírání deky, ve které jich může být někdy taky hodně. Pak ti zbývá asi jen sedimentace nebo flotace. Půl dne necháš za chladu usazovat (čím nižší teplota, tím vyšší podíl vyloučených jemných kalů) a pak přečerpáš na spilku, přidáš kvasnice a kyslík. Kolísání obsahu jemných kalů samozřejmě ovlivní i vstupní suroviny. Při flotaci probubláváš kyslíkem, disperze prý musí být jemnější než u běžné svíčky, aby byla dobrá účinnost (zkušenosti nemám), kaly se usadí v hutné dece nahoře, tu sebereš nebo odčerpáš čistou mladinu jinam.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: čtv 23. dub 2015 21:14:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 320
Bydliště: Trenčín
PIvo, ja ta fakt obdivujem za vsetky tvoje teoreticke vedomosti, prakticke skusenosti a do detailov premakane technologicke vychytavky.

Verim tomu, ze po ich aplikacii by moje pivo bolo dokonale, akurat by som ho .
nevaril 6 hodin, ale 60 hodin.

Ale citam to rad, aspon sa nieco naucim.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: pát 24. dub 2015 8:55:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2786
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
V ČR jsem ještě flotační tank v minipivovaru nepotkal. Naopak ve Frankách ho mají skoro všude. Navíc tam mají taky skoro všude filtr.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Irský mech
PříspěvekNapsal: úte 16. úno 2016 6:53:27 
Offline

Registrován: sob 28. úno 2015 11:00:38
Příspěvky: 16
Zdravím,
chtěl bych připojit i svou zkušenost s irským mechem.
Mlíko mě teda nepotkalo, nicméně kvasnice to ovlivnilo.
A to dokonce tak, že si nejsem jistý jestli je nevyleju.
Po použití mechu se kvasnice totiž "vysrážely" do takových žmolků,cucků, kuliček. Nevím jak to přesně popsat ale zažil jsem to poprvé.
Přetočil jsem do jiné nádoby a pak stočil.
No jaké bylo překvapení s posledním pivem ( stočím poslední použitelný zbytek, kdy je v lahvi větší vrstva kvasnic abych s předstihem zjistil kam se to bude dále vyvíjet ).
Toto jsem po týdnu chtěl dát do chladu, a jak jsem s ním pohnul, kvasnice doslova od dna vystřelily a zmiňované cucky teď nechutně plují na hladině.

U ostatních piv, kde je vrstva kvasnic menší žádné cucky nemám a vypadá to, že se vše drží u dna.

Mech jsem dával na posledních 5min chmelovárku, schladil přes noc a kvasilo to při vyšších teplotách ( 24°C ). 17°EPM
Uvidím jak to ovlivní chuť a jak dopadnou další "pokusy"


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz