VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 21:32:41
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 13:55:17 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
tak nam konecne ta matika z osmy tridy k necemu je :D

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 14:26:54 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Velice poučné, jak se dokážeme dostat k nějakému kýženému výsledku. :D Pánové Mosquit a Tadytomas využili aparát základní školy a vyřešili to zdárně trojčlenkou (nesmíme zapomenout, že jde o úměrnost nepřímou), PIvo použil už matematiku vyšší a řešil to soustavou dvou rovnic o dvou neznámých trochu složitě, ale se zdárným koncem. Zato pánové Pook a Hoto jsou trochu mimo. Jejich matematický aparát nefunguje.

Citace:
Mám např.20 l piva s 1,080, to odpovídá cca množství 4 kg cukrů (můj oblíbený vzoreček V=m/P , kde m=hmotnost cukrů, P= stupňovitost pův.mladiny (např .hustota 1,080 odpovídá cca 20°P, tedy použiji 0,20))


Tady to není to pravé ořechové. 20 litrů piva s hust. 1,080 neobsahuje 4 kg cukru, ale 4,32 kg. Potom tedy následující výraz není 26,666 litrů, ale 28,8. A navíc nejde o litry, ale o kilogramy. Dělíme-li kilogramy procenty, které nemají rozměr, nikdo nám ty kila nevezme a potom vyplývá ze vzorečku, že objem v litrech = váze (hmotnosti) v kilogramech. U vody a kapalin s hustotou kolem 1 to přibližně souhlasí, ale jinak ne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 14:33:34 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
vladybir píše:
Velice poučné, jak se dokážeme dostat k nějakému kýženému výsledku. :D Pánové Mosquit a Tadytomas využili aparát základní školy a vyřešili to zdárně trojčlenkou (nesmíme zapomenout, že jde o úměrnost nepřímou), PIvo použil už matematiku vyšší a řešil to soustavou dvou rovnic o dvou neznámých trochu složitě, ale se zdárným koncem. Zato pánové Pook a Hoto jsou trochu mimo. Jejich matematický aparát nefunguje.

Citace:
Mám např.20 l piva s 1,080, to odpovídá cca množství 4 kg cukrů (můj oblíbený vzoreček V=m/P , kde m=hmotnost cukrů, P= stupňovitost pův.mladiny (např .hustota 1,080 odpovídá cca 20°P, tedy použiji 0,20))


Tady to není to pravé ořechové. 20 litrů piva s hust. 1,080 neobsahuje 4 kg cukru, ale 4,32 kg. Potom tedy následující výraz není 26,666 litrů, ale 28,8. A navíc nejde o litry, ale o kilogramy. Dělíme-li kilogramy procenty, které nemají rozměr, nikdo nám ty kila nevezme a potom vyplývá ze vzorečku, že objem v litrech = váze (hmotnosti) v kilogramech. U vody a kapalin s hustotou kolem 1 to přibližně souhlasí, ale jinak ne.



Teď si připadám definitivně jako blbec. Ale v podstatě proto jsem se na to ptal... abych se něco dozvěděl.... Díky

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 14:38:45 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Citace:
Teď si připadám definitivně jako blbec. Ale v podstatě proto jsem se na to ptal... abych se něco dozvěděl.... Díky


Nezoufej. To že je to matematicky špatně, neznamená, že to v praxi nevyjde přibližně stejně. Ona by se ty kila zase musela vydělit hustotou toho výsledného piva aby vyšel objem a rozdíl by byl asi půllitru. Takže klidně počítej dál jaks počítal ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 14:43:28 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
vladybir píše:
Velice poučné, jak se dokážeme dostat k nějakému kýženému výsledku. :D Pánové Mosquit a Tadytomas využili aparát základní školy a vyřešili to zdárně trojčlenkou (nesmíme zapomenout, že jde o úměrnost nepřímou), PIvo použil už matematiku vyšší a řešil to soustavou dvou rovnic o dvou neznámých trochu složitě, ale se zdárným koncem. Zato pánové Pook a Hoto jsou trochu mimo. Jejich matematický aparát nefunguje.


a kurva, to zacina vypadat, ze bez slozite matematiky clovek neuvari ani branickou desitku..

jako clovek, ktery (ku vlastnimu podivu) nejak zahadne proplul uskalimi studia na gymnaziu a pak se zarekl, ze vicekrat do skoly nevstoupi, se musim priznat, ze jsem doposud pouzival vzorecek tentyz jako Pook a Hoto. kazdopadne pivo je celkem pitelne.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 15:56:34 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
A proto my, méně matematicky nadaní, raději použijeme nějaký chytrý program, který to celé spočítá za nás protože víme, že při vaření (po osmém pivu) už je vám znalost trojčlenky málo platná a ani vaření ve třech vysokoškolsky vzdělaných osobách s tím nemůže nic udělat :-)

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 19:35:21 
Offline

Registrován: stř 09. úno 2011 18:04:57
Příspěvky: 125
Tohle je fšechno určitě dobře. S počítáním jsem nikdy problém neměl. Ale jde to přeci během doplnšní vodou průběžně změřit. Nebo se pletu?

_________________
Rosťa


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 31. srp 2015 19:34:38 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Ahoj, stale sa pohybujem s vytaznostou okolo 57% (vypocitane Beersmith-om). Varim zatial jednostupnovou infuziou. Vysladzujem 78 °C. Extraktivnost sladu mam v Beersmithe nastavenu od 75% (melanoidny slad) po 81% (psenicu). Dnes som cedil a vysladzoval cca 1 a pol hodiny. Ako zvysit vytaznost? dik.


Přílohy:
apa.PNG
apa.PNG [ 92.93 KiB | Zobrazeno 2990 krát ]
apa.PNG
apa.PNG [ 92.93 KiB | Zobrazeno 2990 krát ]
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 31. srp 2015 21:35:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Tak především lepším mletím sladu a rmutovacím postupem (jiná teplota, delší prodlevy, více prodlev než jen 1). Hlídat si teploty a pH a to i při scezování. Minimalizovat ztráty, ale ne za cenu povařování odpadu. Minimalizovat chybu měření hmotnosti, objemu a měrné hustoty. Mmch, extraktivnost bude stanovena asi za scuha, prodávaný slad není úplně vysušený, takže tam bude rozdíl cca 3 %.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: sob 19. led 2019 20:40:41 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 12
Zdravim pritomne forum a omlouvam se predem za zacatecnicky dotaz - prvni vareni piva ze sladu a chmele - vypocet podle Pivarky:

- OG = 1.062 (16 stupnu)
- 23 l mladiny (Vm)
- vyteznost sladu 0.55
- EPM = 3.7 kg
- 6,7 kg sladu (Ale)
- hlavni nalev 23 l
- vyslazovani 11 l
- infuze 62 st C, 30 min, 72 st C, 30 min, 78 st, 10 min

Vysledek po chmelovaru:

- 23 l mladiny - ok
- OG = 1.050 (12,4 stupnu) - ne ok

Mozna jsem nekde udelal chybu, ale misto vypocitane OG 1,062 je vysledek 1,050. Pokud to zpetne prepocitam, vychazi vyteznost sladu 45%, coz mi prijde velmi malo.

Vareno v Bulldog Master varne.

Poradite prosim nekdo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz