VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 20:40:18
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: úte 31. led 2012 8:40:49 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
bishi píše:
to vladybir: Na základě Tvých i mých čísel mám také jeden závěr. Nápočet sypání zjednodušit na tvar:

SYPÁNÍ (kg) = OBJEM (l) * STUPŇOVITOST (°P) / 60

Procento nikdy nepodkročilo 60% a HGB má každý po ruce. ;)

Jo, jo, ale HGB jo, ale co budu dělat s tím zbytkem, co se mi nevejde do spilky? Plním 25 l do 30l barelu. To je tak na hraně. HGB na 26,5 l už mi přepění. A silná piva už mi tak moc nejedou. Já bych v tvém vzorci asi musel dělit 65, ale jinak je to pěkný a jednoduchý vzorec.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: úte 31. led 2012 11:03:27 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
bishi píše:
to vladybir: Na základě Tvých i mých čísel mám také jeden závěr. Nápočet sypání zjednodušit na tvar:

SYPÁNÍ (kg) = OBJEM (l) * STUPŇOVITOST (°P) / 60

Procento nikdy nepodkročilo 60% a HGB má každý po ruce. ;)

U mě vzorec sedí přesně na infuzi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: úte 31. led 2012 12:24:44 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
bishi píše:
to vladybir: Na základě Tvých i mých čísel mám také jeden závěr. Nápočet sypání zjednodušit na tvar:

SYPÁNÍ (kg) = OBJEM (l) * STUPŇOVITOST (°P) / 60

Procento nikdy nepodkročilo 60% a HGB má každý po ruce. ;)




No to jsem rád, že to tu dospělo k tomu hlavnímu - vědět kolik sypat :-)

Popravdě řečeno pokud člověk dělá stejné dávky, tak se mu taky to sypání usadí a ladit se pak dá HGB, toť pravda

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 9:59:35 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
Mám na vás, kolegové ještě jeden dotaz k tématu "HGB má každý po ruce":

Když uvaříte silnější pivo než chcete, máte nějaký osvědčený vzorec na to, kolik přilít vody na dosažení požadované finální hustoty? Díky

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 10:23:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2861
Bydliště: Zeleneč
Tak já bych řekl že to jde spočítat prostou trojčlenkou...

Máš hustotu řekněme 1.080 a chceš se dostat na 1.060, máš toho XY litrů
kolik vody (= 1.000) musíš přilít ... ? :-)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 10:59:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Řekl bych třeba takto:

m=mv+mp
Ro*V=Rov*Vv+Rop*Vp
V=Vv+Vp
Vv=(Rop*Vp-Ro*Vp)/(Ro-Rov)

Ro - výsledná hustota roztoku
Rov - hustota vody
Rop - hustota piva

V - celkový objem
Vv - objem vody
Vp - objem piva

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 12:26:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 9:48:13
Příspěvky: 102
Bydliště: Loděnice
Šel bych na to přes objem cukrů.
Z příkladu jak napsal Mosquit:
Mám např.20 l piva s 1,080, to odpovídá cca množství 4 kg cukrů (můj oblíbený vzoreček V=m/P , kde m=hmotnost cukrů, P= stupňovitost pův.mladiny (např .hustota 1,080 odpovídá cca 20°P, tedy použiji 0,20))

Kolik 15°P (~ 1,060) piva dostanu, budu-li mít 4 kg cukrů ?
V=4/0,15=26,6666

Takže budeš muset ředit 26,66-20=6,66 l H2O.

Jde to počítat i tou trojčlenkou z hustoty (je úměrná stupňovitosti i obsahu cukrů, proto se to ve výsledku vykrátí), ale musíš použít ne hodnoty 1,060, ale jen tu desetinou část (jako rozdíl mezi hustotou vody a daného piva), tedy nový objem V=0,8/0,6*20=26,66


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 12:50:16 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
Díky moc všem. Teď si připadám trochu jako blbec. :-)
Popravdě řečeno to počítám taky přes ty cukry jako Pook, ale několikrát mi to nakonec nevyšlo, takže jsem se bál jestli nedělám někde nějakou chybu. Mám-li teď potvrzeno, že vzorec používám správný, pak je chyba buď v měření, nebo třeba i v odparu do úplného zakvašení.
Ještě jednou dík

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 13:51:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
počítám to podobně jako stejně jako pook, ale jdu na to přes stupně ° a vyhnu se problémům s hustotou u trojčlenky.. tedy...

20° (1080 mám)............... 20 l
15° (1060 chci)...................y l
_____________________

20/15 = 1,333

y = 1,333 x 20 = 26,66 l

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 13:54:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Tadytomas píše:
možná stupidní dotaz.. ale stárnutím sladu se snižuje i jeho výtěžnost?


nikdo nic? měl jsem v plánu udělat si určitou zásobu..

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz