VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 21:19:32
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 11:37:44 
Offline

Registrován: úte 18. led 2011 9:22:33
Příspěvky: 64
bishi píše:
Čísla, která vyjdou, vždy závisí na vstupních údajích. Protože mnohá se volí, tak vyjdou i různé výsledky, pokusil jsem se něco zplodit, snad to pomůže.

Viz: http://www.tourdebier.cz/francek/vypoce ... sti-varny/


jenom se chci ujistit: já počítám stupňovitost z hustoty naměřené hustoměrem. Čili je to jen odvozený údaj (jinak je to asi u refraktometru). Nevadí to tedy v tom vzorci, že vlastně pracuji s naměřeným číslem a číslem od něj odvozeným?

_________________
Jahodnický legionář
http://pivoonline.webnode.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 11:47:15 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
hoto píše:
bishi píše:
Čísla, která vyjdou, vždy závisí na vstupních údajích. Protože mnohá se volí, tak vyjdou i různé výsledky, pokusil jsem se něco zplodit, snad to pomůže.

Viz: http://www.tourdebier.cz/francek/vypoce ... sti-varny/


jenom se chci ujistit: já počítám stupňovitost z hustoty naměřené hustoměrem. Čili je to jen odvozený údaj (jinak je to asi u refraktometru). Nevadí to tedy v tom vzorci, že vlastně pracuji s naměřeným číslem a číslem od něj odvozeným?


Ta výchozí čísla by v případě mladiny i piva u refraktometru i hustoměru měla být víceméně stejná. To jsou měřící zařízení každé na jiném principu, ale obě vztažené tabulkovým hodnotám a léty prověřené, že dávají stejné výsledky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 12:09:17 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
vladybir píše:

A výtěžnost mívám u dekokce 70-85 %, ale ne rozdíl laboratoř - varna, ale skutečnou výtěžnost - slad - extrakt. Považuji hodnotu laboratoř - varna za nicneříkající. Kdo z vás má laboratoř, aby si mohl teoretickou výtěžnost změřit. Já budu asi výjimka, i když laboratoř mám jen jakous takous.


moje rec, me prijde vyteznost dulezita jenom pro vypocet sypani pri tvorbe receptu. Abych vedel, zda uvarim 11° nebo 18°. Hodnota laborator - varna mi prijde zhola zbytecna.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 12:11:15 
Offline

Registrován: sob 31. pro 2011 17:24:21
Příspěvky: 34
Bydliště: Zlín
Jo, jsem si vědom, že dát do 100ml vody 10g cukru není to samé jako mít 10g cukru v 100ml cukerného roztoku. Ale o tuto nepatrnou odchylku mi ani tak nejde. (Měřil jsem obojí ještě před dotazem) Mně šlo o to, že jsem při těchto pokusech naměřil cca 60g/l - a proto se ptám - jestli to nemůže být zkreslené použitím normálního cukru. Protože jestli ten cukroměr měří s takovou chybou, tak by to vysvětlovalo moji mizernou výtěžnost a místo 130g/300g bych byl mávnutím kouzelného proutku na cca 210g/300g (extrakt / slad).

edit:

jinak, teď jsem nalil 100ml včerejší sladiny na váhu a zjistil, že má hustotu cca 1093 g/l .... jaký je přepočet na obsah cukru? Zatím jsem na tyhle přepočty nikde nenarazil, kde by to bylo nějak jasně řečeno :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 12:51:54 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
El_ píše:
Jo, jsem si vědom, že dát do 100ml vody 10g cukru není to samé jako mít 10g cukru v 100ml cukerného roztoku. Ale o tuto nepatrnou odchylku mi ani tak nejde. (Měřil jsem obojí ještě před dotazem) Mně šlo o to, že jsem při těchto pokusech naměřil cca 60g/l - a proto se ptám - jestli to nemůže být zkreslené použitím normálního cukru. Protože jestli ten cukroměr měří s takovou chybou, tak by to vysvětlovalo moji mizernou výtěžnost a místo 130g/300g bych byl mávnutím kouzelného proutku na cca 210g/300g (extrakt / slad).

edit:

jinak, teď jsem nalil 100ml včerejší sladiny na váhu a zjistil, že má hustotu cca 1093 g/l .... jaký je přepočet na obsah cukru? Zatím jsem na tyhle přepočty nikde nenarazil, kde by to bylo nějak jasně řečeno :(

Použitím normálního cukru to být nemůže. Ta chyba není zas až tak nepatrná. Jestlis nasypal do 100 ml vody 10 g cukru, měls mít asi 106,3 ml o hmotnosti 110 g. Naměřit měls 90-91 g/l, ale při 20° C. Pokud se ti zdá 10% rozdíl jako nepatrný, pak měření při 30° ti dá dalších asi 10% a celé laborování je úplně k ničemu. Když přidáme otázku, že nevím jak a čím měříš objem, tak klidně přidám dalších 10%. Při takovém experimentu můžeš dostat výsledek úplně jakýkoliv.

A to druhé číslo přepočteno na cukr (maltózu, Plató, extrakt) je 22,1 % nebo °, co si vybereš. Já to počítám podle vzorce:
Plató= 260*(1 - 1/hustota), kde hustota je v kg/l, tedy v tvém případě 1,093.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 13:32:36 
Offline

Registrován: sob 31. pro 2011 17:24:21
Příspěvky: 34
Bydliště: Zlín
Dobrá, takže jsem provedl test znova:
podmínky:
100,09 g vody (100ml)
10,00g cukru
teplota 20°C

Měl jsem naměřit 90-91g/l a teď na mě kouká číslo 61 (a to ještě jen ze 2/3, takže míň). Z toho jednoznačně usuzuji, že si musím sehnat jiný měřák... a asi jsem celý víkend trávil pokusy s výtěžností úplně zbytečně...

Děkuji všem!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 15:24:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 226
to vladybir: Kde kupuješ slad, že se dostaneš na číslo větší než 80%. Nikde jsem zatím neviděl, že by extraktivnost sladu byla větší než 80%. A to bys musel mít ještě účinnost přeměny na extrakt 100%. To bude asi tou laborkou :) . Já se dostávám horko těžko k 70% slad -extrakt. Většinou je to 65%.....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 17:14:33 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
bishi píše:
to vladybir: Kde kupuješ slad, že se dostaneš na číslo větší než 80%. Nikde jsem zatím neviděl, že by extraktivnost sladu byla větší než 80%. A to bys musel mít ještě účinnost přeměny na extrakt 100%. To bude asi tou laborkou :) . Já se dostávám horko těžko k 70% slad -extrakt. Většinou je to 65%.....

Já dal do tabulky výtěžnosti části mých várek loňského roku v závislosti na várce koupeného sladu. 1. a 2. (nejhorší) slad je z jednoho zdroje. Další slad (srpen) je ze známé prodejny v Praze a ten poslední je zakoupen u Svoboda - Fraňková od fy Raven. Koupil jsem 2x 50 kg za 12,- s daní. Bohužel ten druhý pytel už tak extrovní není, dává s bídou 75% :) .
Loni do května stejný slad
výtěžnosti hustota sypání objem 25 l není-li jinak uvedeno
64,1% Infuze 1,044 4,46
64,1% Infuze 1,045 4,56
76,9% Dekokce 1,055 4,65
70,6% Dekokce 1,0635 5,38 23 litrů
78,6 Dekokce 1,055 4,55
Změna sladu červen(nejhorší, co jsem kdy měl)
62 % Dekokce 1,049 5,14
66,3% Dekokce 1,053 5,2
64,4% Dekokce 1,050 5,05
66,4% Dekokce 1,0535 4,55
67,7% Dekokce 1,0485 4,75
Změna sladu srpen
72,7% Dekokce 1,0526 4,70
71,3% Dekokce 1,0565 5,15
70,6% Dekokce 1,0505 4,65
71,3% Dekokce 1,051 4,65
Změna sladu září - říjen
75,2% Dekokce 1,0615 5,1 24 litrů
72,4% Dekokce 1,0496 4,45
83,2% Dekokce 1,064 5,0
81,1% Dekokce 1,053 4,25
70,1% Infuze 1,048 4,4
68,0% Infuze 1,046 4,4

Ty první 2 slady jsou ze stejného zdroje asi 1,5 měsíce po sobě koupené. Jmenovat nebudu, protože spousta lidí od této fy zde kupuje a je spokojena. Já od něj nakoupil cca 150 kg sladů a kromě těch posledních asi 40 kg jsem byl spokojen.
Takže závěr je takový. Ona by se opravdu nějaká ta laboratoř hodila. Pouvažuji o tom. Pro ty kdo vaří ze surovin bude asi nutné jednu várku nastřelit a pokud hodně přejedou, tak udělají HGB a pokud nedojedou, budou mít co nabídnout řidičům.


Naposledy upravil vladybir dne pon 30. led 2012 21:25:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 17:28:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
možná stupidní dotaz.. ale stárnutím sladu se snižuje i jeho výtěžnost?

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: úte 31. led 2012 7:26:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 226
to vladybir: Na základě Tvých i mých čísel mám také jeden závěr. Nápočet sypání zjednodušit na tvar:

SYPÁNÍ (kg) = OBJEM (l) * STUPŇOVITOST (°P) / 60

Procento nikdy nepodkročilo 60% a HGB má každý po ruce. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz