VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 18. zář 2019 21:15:53
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 13. lis 2011 22:43:21 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Zdarec kolegové domovacníci,
před cca dvěma hodinami jsme naplnili spilku dalšími pár litry sladovo-chmelové dobroty. Tentokráte byl varný proces velmi dlouhý, celkově nám to zabralo 12 hodin. Z toho nejdelší jednoznačně scezování (dvoukýblová metoda + přelévání díla a jeho dohřívání v průběhu scezování), které trvalo 4 hodiny. Dosáhli jsme však mnohem lepší výtěžnosti než v předchozích pokusech, zejména díky dohřívání a nižší hustotě díla dané stylem piva.

Chci se tedy zeptat (uvažujme pro příklad množství 50 litrů vyrážené 12° mladiny a obecný slad s extraktivností 75 %), s jakou výtěžností vaříte a kolik času vám zabere scezování? U nás jsme doteď dosahovali horko těžko 70 % (myšlen podíl laboratoř-varna), dnes se nám podařilo se vyšvihnout na 84 %, dalo to však pěkně zabrat. Přepočet na 50 litrů 12° mladiny vychází na sypání 9,5 kg sladu.

V jakých číslech (délka scezování, výtěžnost -- podíl laboratoř/varna, sypání) se pohybujete vy?

EDIT: Opravena formulace otázky, přepočítána výtěžnost na správné hodnoty.
Poznámka pro příště: nepočítat výtěžnost hned po celodenním namáhavém vaření.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Naposledy upravil gum dne pon 14. lis 2011 16:09:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: ned 13. lis 2011 22:51:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. lis 2010 0:50:55
Příspěvky: 143
Bydliště: Žatec
70% je krásných. Já se pohybuju okolo těch 60% (57-63%) . Várky mám jen o 20 litrech a po stažení předku (40-45 minut) začínám ihned přihřívat. Takže chmelovar probíhá jen s 1. výstřelkem. Druhý přilévám obvykle až po určitém odparu.

_________________
https://www.facebook.com/PivoFalkon


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 10:11:55 
Offline

Registrován: pát 06. srp 2010 13:36:17
Příspěvky: 115
Bydliště: Nymburk
Ja se stabilne pohybuji kolem 68%. Ale je fakt, ze kdyz jsem tedka dvakrat po sobe varil na tri rmuty, tak tam se vyteznost zvysila lehce nad 70%.
Procenta cucam z stranek hopville.com kde si delam recepty.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 12:18:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. srp 2010 10:35:00
Příspěvky: 339
Bydliště: Praha
poslednich par varek jsem mel okolo 80% vyteznosti a sobotni psenice mi teda nakonec vysla na 76% - taky podle hopville

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 15:28:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 14. lis 2010 0:50:55
Příspěvky: 143
Bydliště: Žatec
Chlapi, nějak mi to nejde do hlavy. Jestliže má standartní slad cirka 75% extraktu a rozdíl Lv(laboratoř/varna) se pohybuje i ve velkých pivovarech okolo 3-5% (já se teď třeba dostal na 15% což je zhruba realita i na Podskalské), jak můžete dostat takový čísla? :)

_________________
https://www.facebook.com/PivoFalkon


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 15:47:11 
Offline

Registrován: pát 28. led 2011 19:08:18
Příspěvky: 434
Bydliště: Brno
Špatně jsem se vyjádřil při definici otázky -- jde mi nikoli o výtěžnost jako takovou "varní výtěžek" ale jako procentuální podíl laboratoř-varna "výtěžku extraktu". Tedy právě o ten podíl, o kterém píšeš.

_________________
Postavili jsme si v Brně minipivovar Lucky Bastard transformací z domácího pivovaru.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 17:13:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 15. úno 2010 20:30:21
Příspěvky: 116
Bydliště: Broumov
Já mám podle hopville výtěžnost cca 65%. Vařím nejjednodušším infuzním postupem a cedím klasickým cedníkem (dělám 20l várky)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 18:27:27 
Offline

Registrován: pát 13. srp 2010 0:02:31
Příspěvky: 149
Já mám výtěžnost přes 80% alespoň pokud počítám dobře


13kg sladu
65l mladiny
stupňovitost 14.1 brix nebo 13.7 plato
vařeno infuzí


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 19:03:12 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
sorry za novackovsky dotaz:

jak se vyteznost pocita?
ja myslel, ze je to vlastne podil cukru ziskanych ze sladu (tedy vlastne EPM) / mnozstvim sladu.

ovsem tato rovnice mi nevychazi, podle ni by napr. jarek76 mel nejakych 68%...

dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jakou máte výtěžnost?
PříspěvekNapsal: pon 14. lis 2011 20:23:32 
Offline

Registrován: pát 13. srp 2010 0:02:31
Příspěvky: 149
buDDha píše:
sorry za novackovsky dotaz:

jak se vyteznost pocita?
ja myslel, ze je to vlastne podil cukru ziskanych ze sladu (tedy vlastne EPM) / mnozstvim sladu.

ovsem tato rovnice mi nevychazi, podle ni by napr. jarek76 mel nejakych 68%...

dik




asi to mám špatně

Příloha:
pivpocty.zip [16.5 KiB]
376 krát


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz