VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 01. říj 2020 7:51:59
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: pon 24. srp 2020 7:58:46 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 19
Recept:

- Hlavni nalev 23 l, vyslazovani 13 l
- 7.0 kg Pale Ale, 0.3 kg Cara Pils, 0.1 kg kysely, 0.2kg Cara Red
- infuze: 55 stupnu 30 minut, 67 stupnu 70 minut, 78 stupnu 10 minut
- chmel (Citra): 15 g 60 min, 15 g 30 min, 35 g 5 min, 35 g po skonceni varu, dry hop 100 g 3. den odzacatku fermentace
- Stoceno cca 25 l, OG 1.066
- fermentace Fermzilla, pod tlakem, pak stoceno do kyvety (vse pod tlakem, bez O2)
- Pak tyden lezet pri 8 stupnich C

Pivo neni spatne, jak objem, tak OG/Plato (cca 16 stupnu) je podle planu, ale prevazuje sladova chut nad chmelem. Myslim, ze se tomu rika plne telo.

Otazka - jak docilit "suchou" chut, potlacit telo / chut sladu a zvyraznit chmel?

Zkusil jsem neco hledat a par moznosti je:

- snizit teplotu pri infuzi z 67 stupnu na 65 stupnu
- snizit objem "ostatnich" sladu a nechat 95% Pale Ale (tedy omezit CaraPills a CaraRed)

Poradi nekdo prosim?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: pon 24. srp 2020 9:14:37 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 54
Skusim poradit, ale take silne pivo som este nevaril...

1. Varis viac, ako 16 stupnove pivo. Sladova zlozka bude vyrazna, s tym nic neurobis. Ale prave balanc medzi chmelovou horkostou a sladovou sladkostou je velmi dolezity. Kedze sa bavime o horkosti, skusil by som pridat do prveho chmelenia viac chmelu. Podla toho, co pises mas IBU nejakych 27, co je na tak silne pivo malo. Isiel by som aspon na 35. Ked chces silne pivo a zaroven nechces vyraznu sladovu zlozku, mozes skusit pridat nejaky cukor s tym, ze znizis mnozstvo pouziteho sladu. Uplne skvasitelny cukor je napriklad dextroza. Ta by mala zanechat najmenej chutovych vplyvov na vysledne pivo.

2. Znizenim teploty urcite dosiahnes suchsie pivo. Otazkou stale ale zostava, ci mas dostatocne IBU na to, aby si vybalancoval sladovost z takejto davky sladu, ale to som uz spominal. Ja pauzu na 55 stupnoch nepouzivam (neprikladam jej nejaky velky vyznam) - neviem, aky ma vplyv na vyslednu chut. Co sa teploty tyka, kludne mozes ist aj na 64.

4. Skus pouzit kvasinky, ktore maju vecsiu prekvasitelnost (attenuation). Spracuju viac cukru a pivo bude suchsie.

3. Upravou sladov toho vela nedocielis, karamelovych sladov si tam dal prilis malo na to, aby mali vyraznejsi vplyv na telo. Kludne ich tak mozes nechat - ich upravou vela sladovosti neodstranis.


Najviac ti utlmi sladovost bod cislo 1. Body cislo 2 a 3 ovplyvnia chut v mensej miere, ale bude to citelne (pivo suchsie - menej sladke). Bod cislo 4 v tvojom pripade velmi sladovost neovplyvni, ale branit v experimentoch samozrejme nebudem ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: pon 24. srp 2020 10:36:13 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 19
Skvele, moc dekuji za odpoved! Jeste par dotazu:

- pokud snizim teplotu z 67 na 64 stupnu - mel bych prodlouzit cas infuze? Napr. na 90 minut? a Pak 10 minuy 78 stupnu na odrmutovani.

- Dextroza - o tomto jsem se taky ted docetl - vetsina US pivovaru do IPA dextrozu dava - znamena to, ze bych mel snizit objem sladu a nahradit jej dextrozou? (tak, aby zustalo zachove vyssi OG / alkohol a soucasne se potlacila sladova chut). Pokud ano, jak bych mel upravit recept - kolik Pale Ale ubrat a kolik dextrozy pridat? Predpokladam, ze dextroza se pridava po skonceni chmelovaru, je to tak?

- Kvasinky - ted mam Safale S-05. Jsou nejake jine lepsi, na vetsi prokvaseni?

- Kvaseni - pomohlo by sussimu pivu delsi prokvaseni? (vic dni)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: pon 24. srp 2020 12:14:04 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 54
Znizenie teploty by nemalo znamenat dramaticke predlzenie rmutovania. Mne pri 65 stupnoch bez problemov slad zcukril po 60 minutach (jodova skuska). Mozes dat 70, ale podla mna staci 60.

Nasiel som takyto popis dextrozy: "yields 42 gravity points per pound per gallon (ppg) and is 100 percent fermentable". To znamena, ze zoberies vahu cukru v gramoch, vydelis poctom litrov mladiny (po chmelovare) a to potom vydelis 2.85 (vypocitane z libier a galonu z toho popisu) ti vyde, kolko gravity bodov ti to prida. Teda ked uvaris OG 1.053 (13 stupnov), tak ti chyba 13 gravity bodov na dosiahnutie OG 1.066. Teda:
13 (chybajuce gravity pointy) * 2.85 (vypocitana konstanta) * 25 (objem v litroch) = 926g (hmotnost dextrozy)

Teda ked mas 25 litrov mladiny s hustotou OG 1.053 (13°P), potrebujes dosypat 1kg dextrozy, aby si dosiahol OG 1.066 (povodne OG, ktore si chcel). Podla efektivity tvojho procesu musis uz vediet, kolko sladu potrebujes na 13 stupnove pivo.

Toto je vypocitane len na zaklade tej vety po anglicky, ktoru som vlozil vyssie. Nemam pri sebe knihu, aby som si to overil. Ale zhruba to sedi (podla skusenosti s koncentratmi).

Dextrozu by som urcite daval este pocas chmelovaru. Nevies, aka sterilna je a mozes si tam zavliest kontaminaciu. Ak dextrozu pridas pred koncom chmelovaru, tak sa vydenzifikuje. Pridal by som ju hned na zaciatku a pocital by som IBU pre chmelovar s OG 1.066 (po pridani dextrozy).

US-05 maju vysoku atenuaciu, teda by mali byt v pohode = prekvasaju dost vela cukrov v mladine

Dlhsie kvasenie nepomoze prekvasit viac cukrov. Ked sa kvasenie ukonci, vsetky skvasitelne cukry su skvasene a viac sa ich uz neskvasi. Kvasinky pracuju iba s tym, co maju. Ked ich nechas dlhsie, mozu zacat autolyzovat, co sa prejavi pachutou v pive. Kvas iba tak dlho, kym "to kvasi". Potom to radsej z kvasiniek stiahni.

Hadam som pomohol. Nezabudni napisat, ako to dopadlo ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: úte 25. srp 2020 13:39:51 
Offline

Registrován: úte 05. čer 2018 13:49:47
Příspěvky: 19
Moc dekuji za vycerpavajici odpoved ;-)
Takze zaver pro me je:

- Zvysit chmel na horkost (abych se dostal na cca IBU 60-70)

- Ubrat Pale Ale chmel a pridat dextrozu - udelal jsem si zhruba vypocet a vychazi mi to, ze misto cca 1.3 kg sladu dam 1.0 kg dextrozy a jeste trosku zvysim objem vody cca o + 1.0l

- Snizit teplotu infuze na 64 stupnu, 60 minut

- Muzu snizit prvni fazi 55 stupnu z 30 minut na cca 10 minut (nasypat, zamichat)

- Pridam jeste vic chmelu na aroma (10 minut, flame out, dry hop)

Dam pak vedet, jak to dopadlo :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: IPA s prilis plnym (sladovym) telem
PříspěvekNapsal: pát 28. srp 2020 19:41:57 
Offline

Registrován: čtv 28. kvě 2020 8:06:15
Příspěvky: 23
Tvůj příspěvek pro mě zní jako provokace ;) Mám přesně opačný problém, moje piva jsou jen hořkosladká. Sladovou chuť nemají. Mám za sebou 111 várek a teď jsem kvůli tomu s vařením přestal. Vyzkoušel jsem vše co se píše v chytrých knihách i co kdo poradil, ale zatím žádná změna. Dál tedy hledám v čem může být problém, ale pomalu přestávám věřit, že ještě někde najdu řešení.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz