VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 04. črc 2020 7:56:08
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Beer Production Technology Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz Pivnitanky.cz SvojePivo.sk

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: chlazení mladiny
PříspěvekNapsal: úte 23. čer 2020 15:33:10 
Offline

Registrován: úte 23. čer 2020 15:25:25
Příspěvky: 1
Ahoj,
chystám se poprvé vařit, a mám pár dotazů, budu rád za každou odpovědˇ
Můžu uvařenou mladinu dát do ledničky aby rychleji schladla, popřípadě dát do piva flašku s ledem, dát nádobu do vany se studenou vodou nebo je to uplná kravina a musí se použit spirálový chladič nebo deskový chladič. Nebo se může použít vše a tím vše urychlit
díky a jestli je to blbý dotaz tak se omlouvám


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: chlazení mladiny
PříspěvekNapsal: stř 24. čer 2020 7:52:17 
Offline

Registrován: pon 27. dub 2020 19:13:10
Příspěvky: 1
Ahoj,
v ledničce ti to nezchládne tak rychle, navíc to není pro ledničku úplně zdravé.

Do mladiny rozhodně flašky nestrkej -- po chmelovaru už musí být vše, co přijde do kontaktu s mladinou sterilizované.

Já při prvních pokusných vařeních chladil ve vaně -- dal jsem hrnec do vany a napustil (jemně sprchoval stěny hrnce). Jakmile to zchládlo na cca 40 stupňů, vodu jsem vypustil. Do vany jsem pak dal asi 6 PET flašek s ledem a opět napustil studenou vodou. Takto se mi podařilo zchladit cca 15 litrů za cca hodinu a půl.

Samozřejmě spirálový či deskový chladič je lepší, ale do začátku si myslím, že postačí i tohle. Myslím, že hodně lidí takto začínalo. Jde i o to, jak velké várky chystáš.
R


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: chlazení mladiny
PříspěvekNapsal: stř 24. čer 2020 14:27:48 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 39
Zaujimava otazka, lebo som mal prave s tymto problem pri poslednom vareni. Pouzivam spiralovy chladnic (domaca vyroba - 12m medenej rurky 12x1 stocena do spiraly) a vodu so studne - schladenu varku (23l celkovo) mam za priblizne 20 minut (99 -> 17 stupnov). Pri poslednom vareni sa mi vsak stalo, ze studna zrazu prestala fungovat a mne ostala mladina s teplotou 55 stupnov.

Urobil som normalne whirlpool a stocil som mladinu do kvasnej nadoby. Nemal som pripraveny ziadny nahradny plan, tak som sa pokusil implementovat znalosti fyziky. Kedze som chcel manipulovat s nadobou, tak som kvasnu zatku prikryl este mikrotenovym sackom. Pre istotu. Nadobu som dal normalne do chladnicky, ale vypol som ju (fakt to nema zmysel - ani neskusaj).

Z prednej casti nadoby som prilozil kusky toaletneho papiera a tie nasledne postriekal cistou vodou, aby sa prilepili. Takto som urobil 2-3 vrstvy. Vysledkom bola ocapana kvasna nadoba mokrym toaletakom. Nic moc, ale ked som pred to postavil ventilator a nechal ho zapnuty, mladina zacala chladnut pomerne rychlo. Za niekolko hodin som mal mladinu schladenu na 17 stupnov (chladnicka bola stale vypnuta a teplota okolia bola zhruba 22 stupnov). Pocas takehoto chladenia som musel dostriekavat vodu na toaletaky, lebo pomerne rychlo schli. Treba ich udrziavat mokre. Samozrejme cim chladnejsie, tym menej vody sa odparuje. Ale spotreboval som takto asi 600ml.

Viem ze to nieje nic moc riesenie a ide to aj inak, ale vyuzit fyziku zaujimavym (podla mna) sposobom sa neda kazdy den. Mimochodom, tento princip funguje, aj ked treba schladit vecer flasku whisky, ktora ma od okolia teplotu cez 30 stupnov. Overene pred par rokmi - po 30 minutach bola flaska doslova orosena.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz