VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 17. říj 2017 19:30:16
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: pon 07. srp 2017 21:43:45 
Offline

Registrován: pon 07. srp 2017 21:15:41
Příspěvky: 7
Dobrý den,
začínám s vařením piva a prosím o radu.

Již po třetí zkouším vařit 15 st. Stout irského typu. Vařím v 30l varně, infuzí, výsledně cca 22l.
Použité slady: Mnichov, karamelizovaný Mnichov a Carafa II, chmel Galena a pokusně Žatec. EBC výpočtem 60-62, IBU výpočtem 37-38.
Kvasinky Safale S-04, rozkvášeno v 50% koncentrátu sladiny, primární kvašení při 19-20 st cca 7 dní až do ukončení aktivity kvasinek (bohužel nemám hustoměr - dokoupím), výpočtem konečná hustota 1,013. Sekundární kvašení pomocí odložené sladiny (zkoušeno i s dextrózou) cca 3-5 týdnů ve stejné teplotě.

Zatím co piva stočená do 0,33 i 0,5 l lahví mají přijatelnou pěnu, tak piva stočená do 5l nerez. soudků jsou při čepování téměř bez pěny. Jak sladinu, tak dextrózu jsem pro sekundární kvašení dávkoval v příslušných poměrech vůči množství.
Dalo by se jednoduše říct, proč mi Stout v soudcích nepění a v lahvích ano? Podotýkám, že mi to pouze Stout, piva typu IPA, APA pění nádherně. Může to být jinými kvasnicemi? Když jsem byl v Irsku, tak jim tam Guiness na výčepu taky nějak zvlášť nepěnil, ale přece jen alespoň nějaká pěna tam byla. Nebo je potřeba dávkovat cukr pro sekundární kvašení odlišně vůči množství?

Děkuji za jakoukoliv radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 7:16:07 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
S 5l soudky zkušenost nemám, takže neporadím. Pravda je, že originál Irish Stout je nasycený minimálně, pěna se tvoří čepováním dusíkem.

Zato mne ale zaujaly jiné věci:
Mnichov, karamelizovaný mnichov a Carafa II podle mne nejsou na Irish Stout ty pravé slady. Jako základní bych použil pale ale, karamel tam nepatří vůbec a jako pražený to chce spíš nesladovaný ječmen, případně ho s Carafou aspoň namíchat.
Pod pojmem "kvasinky rozkvášeny v 50% koncentrátu sladiny" si mám přesně představit co?

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 8:01:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 346
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
1) Se soudkama jsem velice rychle skončil, jelikož nepříjemně často netěsnily. Takže to může být i tvoje příčina nenasycení.

2) Off-topic: jen tak ze zvědavosti - když nemáš hustoměr, jakým výpočtem jsi získal počáteční a hlavně konečnou hustotu?
3) Off-topic: vsadil bych se, že nemáš nerez soudek, ale plechový soudek. A ten plech ti začne dříve či později (ale spíše dříve) rezavět a pivo pak bude podle toho i chutnat.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 8:22:59 
Offline

Registrován: pon 07. srp 2017 21:15:41
Příspěvky: 7
Děkuji za odpovědi.

Pike: Ohledně sladů, dostal jsem na to takovýto recept, takže podle něj jsem i vařil. Výsledná chuť je úžasná, jemná až krémová s tóny kávy, velmi jemný říz. Pil jsem během návštěvy Irska různé stouty a tento mi chuťově nepřijde tolik odlišný. Každopádně určitě zkusím najít recept, dle tvého popisu.

ad 2: převařená sladina, 50:50 s převařenou vodou v 0,7l zavařovačce, schlazena na zákvasnou teplotu, do toho nasypané kvasnice, nechám rozběhnout cca 30 min (během chmelovaru). Až poté vmíchávám do kvasné kádě.

fotozapisnik.eu: Soudky mám nerez, těsní mi velmi dobře, po naražení má pivo tlak, jsou velmi pohodlné pro skladování v lednici, na oslavy perfektní. Chuť je stejná jako ze skla.
Počáteční a konečnou hustotu mi vypočítal program k tomu určený, jsou to však teoretické hodnoty a proto jim nepřikládám takový význam.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 8:36:15 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 210
Bydliště: Ohrobec
Je to taky off-topic, ale pošli prosím odkaz na ty nerez 5l soudky. Já znám nerez v 5l jenom jako KEG a ten je děsně drahý. Dost pochybuji, že existuje něco jiného.
A jak píše Grádyš ty klasické plechové soudky nejsou nic moc, sice je občas použiju, ale s jejich snahou netěsnit a rezavět už jsem se taky setkal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 8:45:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 346
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
joxerveliky píše:
ad 2: převařená sladina, 50:50 s převařenou vodou v 0,7l zavařovačce, schlazena na zákvasnou teplotu, do toho nasypané kvasnice, nechám rozběhnout cca 30 min (během chmelovaru). Až poté vmíchávám do kvasné kádě.



Tohle není "rozkvášení", ale "zabijačka". S tvým problémem to sice asi nesouvisí, ale najdi si někde něco o "rehydrataci sušených kvasnic" (například tady https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy ... -cold-side). Ale o tomto problému se s železnou pravděpodobností pořád a pořád dokola diskutuje na všech fejsbucích a fórech, stačí trošku hledat...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: úte 08. srp 2017 12:23:27 
Offline

Registrován: pon 07. srp 2017 21:15:41
Příspěvky: 7
Jimram píše:
pošli prosím odkaz na ty nerez 5l soudky

Odkaz nemám, kupoval jsem je z 2. ruky. Nicméně je fakt, že jsem teď narazil v e-shopech pouze na ocelové, takže nejspíš to bude tedy také ocel. Každopádně netěsností soudků to nebude, protože tlak mi drží dobře a u světlých ALEů je pěna vždy perfektní.

fotozapisnik.eu píše:
Tohle není "rozkvášení", ale "zabijačka"

Díky, pročtu si to, ...tento postup na rozkvášení jsem obdržel radou od jednoho sládka na začátku mého vaření a nutno říct, že mi zatím krásně prokvasilo každé pivo. Z doslechu prý existují tací, co nerozkvášejí vůbec a přitom mají úspěšnost.
EDIT: jinak ty stránky jsou super, máš tam nádherné kousky :) Doufám, že se mi poštěstí v budoucnu něco od tebe ochutnat.

Pokud by tedy někoho ještě napadlo, co během procesu má vliv na pozdější absenci pěny u Stoutů, napište prosím. Při dalším stáčení zkusím přidat do soudků více mladiny, třeba je to tím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 11:20:34 
Offline

Registrován: pon 07. srp 2017 21:15:41
Příspěvky: 7
Vkládám nové poznatky!
Přišlo na další várku, která měla oproti předchozím várkám změnu akorát v jiném chmelu a malých odlišností v teplotách a časech během rmutování (řekl bych tedy nic zásadního s ohledem na tvorbu pěny).
Po naražení ihned nádherná pěna krémové konzistence a smetanové chuti. Problém tedy musí být skutečně v potřebném tlaku pro její tvorbu.
Pravděpodobně jsem měl v předchozích várkách smůlu na výběr přetlakového ventilku, nebo jsem špatně očistil a připravil zátku, či hrdlo. Během sekundárního kvašení potom tlak v určité fázi nárůstu upustil a soudek se nenatlakoval dostatečně po tvorbu pěny, i když natlakován byl. Škoda, že u těchto soudků nelze sledovat tlak průběžně, tím, že se hrdlo pípou proráží, není kde napojit bezpečně tlakoměr.
Při příští várce se soustředím na dokonalé očištění spojů a snad už to tedy bude OK.
Díky všem za pomoc.

EDIT: ještě mě napadlo namísto přetlakového ventilku vsadit normální auto ventilek. Tím by se dal tlak průběžně kontrolovat napíchnutí na nanometr z auta a případně jej upustit ručně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: čtv 17. srp 2017 20:37:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 337
Bydliště: Hodonín
joxerveliky píše:
Vkládám nové poznatky!
Přišlo na další várku, která měla oproti předchozím várkám změnu akorát v jiném chmelu a malých odlišností v teplotách a časech během rmutování (řekl bych tedy nic zásadního s ohledem na tvorbu pěny).
Po naražení ihned nádherná pěna krémové konzistence a smetanové chuti. Problém tedy musí být skutečně v potřebném tlaku pro její tvorbu.........

EDIT: ještě mě napadlo namísto přetlakového ventilku vsadit normální auto ventilek. Tím by se dal tlak průběžně kontrolovat napíchnutí na nanometr z auta a případně jej upustit ručně.



Nechci být nějaký rýpal,ale nevyplatí se trochu zainvestovat a koupit si 1-2 pořádný sudy? Kegy se dají koupit už od 5 litrů.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stout - nepění
PříspěvekNapsal: pon 21. srp 2017 9:40:23 
Offline

Registrován: pon 07. srp 2017 21:15:41
Příspěvky: 7
Klasický KEG jsem v 5 l kapacitě nikdy neviděl. Nejmenší jsem viděl 15 l. US mini beer KEG má pak 10 l. Jenže tohle všechno jsou pro mé potřeby a možnosti stále nevyužitelné kapacity. Nejideálnější pro mě zůstává i přes své nedokonalosti právě plechový mini keg 5l. Důležité je tedy důkladně ošetřit styčné plochy před zazátkováním. Těsnost samotného soudku pak před stočením ověřím testovacím ventilem, který používají topenáři.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz