VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. říj 2017 21:59:48
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jaka je spokojenost s VUPS koncentraty
PříspěvekNapsal: úte 13. srp 2013 15:03:57 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
studene chmelenie Ti neprida ziadnu horkost (BU), musis povarit...

sorry, nevsimol som si ze sa pytas na preparat nie na chmel...v tom neporadim...

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tekutý VUPS - spotřeba a možnosti dochmelení
PříspěvekNapsal: úte 13. srp 2013 17:19:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Radar Tamara píše:
zdravím všechny, kdo produkují občas pivo z VUPSu. Potřžeboval bych narychlo jednu várku udělat takto, nemám teď vůbec čas vařit.. jaká je spotřeba na 12° pivo u tekutého mladinového koncentrátu a jaký preparát byste mi dopručili pro studené dochmelení?? Pokud vím, VUPS ma BU 25, já bych potřeboval něco mezi 35-40. Díky

viewtopic.php?f=17&t=189&p=2775&hilit=%C5%99ed%C4%9Bn%C3%AD+VUPS#p2775


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaka je spokojenost s VUPS koncentraty
PříspěvekNapsal: stř 14. srp 2013 10:45:07 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
dstrom píše:
studene chmelenie Ti neprida ziadnu horkost (BU), musis povarit...

sorry, nevsimol som si ze sa pytas na preparat nie na chmel...v tom neporadim...


právěže se ptám na nějaký kapičky pro studené dochmelení (ale dobré :-) ... nikdy jsem to nepoužíval a tak se v nich moc neorientuju.
VUPS má IBU 25 při mladině 11°, což je asi IBU 27 pri 12°. Já bych chtěl jít ke 40 IBU, takže dodat cca 12IBU nastudeno. Kupovat relativně drahý mladinový koncentrát a dělat chmelovar, to nedává smysl, raději bych to pak dělal z Bruntálu. Ale o to mi právě nejde. Potřebuju rychle zakvasit mladinu, nemám čas teď vařit :-(. Šlo mi taky o dávkování, tím, že se teď nedodává prášek a je pastovitý koncentrát, v dávkování se objevují zmatky ...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaka je spokojenost s VUPS koncentraty
PříspěvekNapsal: stř 14. srp 2013 10:51:50 
Offline

Registrován: čtv 28. dub 2011 6:11:14
Příspěvky: 185
Jackos píše:
Přímo pro mladinové koncentráty z VÚPS se už konstruují speciální pivovary. Zrovna včera jsem koukal na článek o pivovarech Mobbeer - http://www.mobilnipivovary.cz/kontejnerove-minipivovary/kontejnerovy-minipivovar-mobbeer-lite-150/. Jsou to nějaké v česku vyráběné pivovary zabudované do kontejnerů. Přemýšlel jsem nad tím a myslím, že je to dobrý nápad. Určitě se najdou hospody, které nemají uvnitř dost místa na pivec a takový minipivovar v kontejneru za hospodou by splnil představu hospodského za pár peněz. Sice by pivo nevařil, ale české pivo z českého koncentrátu, který připravil český sládek, bude snad chutnat tak jak pivo chutnat má. I když já dám přednost pivu vařenému klasicky. Nelíbí se mi slovo koncentrát a basta.


To je problém místních podmínek v ČR. U nás se pivovar produkující pivo z mladinového koncentrátu komerčně neujme. Koncentrát je relativně drahý, oproti výtažku z Bruntálu má zase výhodu, že se jedná o dekokčně vyráběný produkt. To pivo jistě má své výhody-rychlá a jednoduchá příprava mladiny, v místě je k dispozici nefiltrované kvasnicové lokální pivo. Nicméně unifikované. Dá se laborovat jen se studeným dochmelováním, poměrem světlého a tmavého (budete-li chtít), s typem kvašení a kvasinkami, do výsledku promluví i kvalita/charakter místní vody. Ano, ani pivo z VUPSu nebude v každém minipivovaru stejné. Ale to, že není vařeno v místě, bude způsobovat blok. To, že je málo na české poměry nachmeleno je pouze důsledek toho, že není primárně určeno pro tuzemský trh.

Pokud tak někdo vyrábí mini v kontejnerech s maldinovým mixerem. Pak je to možná dobrý vývozní artikl do Vietnamu, u nás se to ale neujme.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaka je spokojenost s VUPS koncentraty
PříspěvekNapsal: stř 10. pro 2014 8:19:00 
Offline

Registrován: stř 03. pro 2014 9:32:39
Příspěvky: 5
já jedu už třetí várku z VUPS a všechno svrchně, kvasnice Danstar BRY 97 , protože byly po ruce a darovaný :D , nejstarší várka je měsíc u ledu a čím dýl leží tím je lepší, nedochmeloval jsem, pro mě hořkost akorát , určitě budu používat i nadále, minimálně než dám dohromady věci na vaření ze surovin :mrgreen:

_________________
nanopivovar U krále Jiříka stále ve výstavbě, ale i na staveništi se dá vařit :))


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jaka je spokojenost s VUPS koncentraty
PříspěvekNapsal: sob 02. led 2016 0:52:12 
Offline

Registrován: pát 02. led 2015 7:32:25
Příspěvky: 106
Zdravím přemýšlím o koncentrátu vups a chci kvasit svrchně. Má někdo zkušenost u tohoto koncentrátu chmelit za studena? Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz