VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 13:55:49
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 15:44:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. led 2011 15:18:44
Příspěvky: 20
Bydliště: Orlová - Lutyně
Dobry den odbornici,
po precteni par diskuzi ohledne vareni piva jsem se rozhodl, ze bych do toho taky prastil. Rad bych si ale ujasnil par zalezitosti ve kterych nemam uplne jasno.
Toz zacneme.
Bydlim v panelaku v byte 3+1 tak budu kvasit svrchne. Na netu jsem nasel tenhle kit : http://www.vasepivo.cz/zbozi/mikropivov ... y-Z96.html
Patrne by to pro moje experimenty mohlo stacit.

Otazky :
1) Pokud bych varil z koncentratu, napr. Pilsner od zn. Cooper tak muzu behem kvaseni otvirat viko ??? Nebo se muze pootevrit az v pripade staceni ???
2) Maltoza je lepsi nez dextroza ??? Tak proc nekdo dextrozu pouziva ???
3) Pri svrchnim kvaseni z VUPS se do nej nesype kvasny cukr ??? Kdyz prisypu tak to pokazim nebo se me jen zvysi pocatecni hustota a konecne mnozstvi alkoholu ???
4) Pri svrchnim kvaseni z VUPS se me bude delat taky deka kterou musim sbirat ???
5) Pri svrchnim kvaseni z VUPS se pak pro staceni do lahvi taky do nich dava drops nebo nejakej cukr ??? Co je nejlepsi ???
6) Na sekundarni kvaseni je pomer odmerka/drops na 0.5l ale za nejakych podminek (konecna hustota, cukernatost) ??? Na 2l PETku 4 odmerky ???
7) Pouzivat petky Coca-Cola, Fanta, Kofola ???
8) Mate zkusenosti s timto zatkovace http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusens ... -Z103.html ??? Stare lahve asi nesezenu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 15:45:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. led 2011 15:18:44
Příspěvky: 20
Bydliště: Orlová - Lutyně
P.S.: Aby clovek mohl vyrust, nejprve se musi narodit. :mrgreen:
Diky za trpelivost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 16:48:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 22. říj 2010 12:55:12
Příspěvky: 207
Bydliště: Bratislava
1) kľudne aj počas. Len bachana čistotu a potom dobre uzavri.
2) Maltóza dochucuje pivo. Dextróza je bez chuti. Ak chceš presne chuť koncentrátu, tak dextrózu. Ak chceš "hutnejšie pivo, tak maltózu. A samozrejme cena.
3) Môžeš prisypať, ale zvyšuješ iba alkohol bez zvýraznenia chuti. Radšej daj viac VUPS-u.
4) Nie. Pri vrchnom kvasení nerobíš nič.
5) do fliaš musíš dávať aj s cukrom, aby mali kvasinky čo žrať a zasýtili pivo. Môžeš to stočiť so zbytkovým cukrom 4 - 4,5% (potrebuješ cukroner), môžeš dodať drops (nechápem jeho účel, okrem toho že je drahý a je zneho zisk), alebo dosypeš 3 gramy dextrózy (existuje na to odmerka, ináč je to zarovnaná čajová lyžička)
6) sorry, tejto otázke nerozumiem.
7) Nie, od sladených sa nedoporučuje - môžu ovplyvniť chuť. Ak tak, tak z minerálky.
8) Nie, ja používam fľaše z Bernarda. Je to najlepšie, dobre to vyzerá, len sú trochu ťažké.

_________________
http://www.svojepivo.sk


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 17:52:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. led 2011 15:18:44
Příspěvky: 20
Bydliště: Orlová - Lutyně
Dekuji moc za bleskovou odpoved. Vse potrebne objednano, ted jen netrpelive vyhlizet auto ceske posty. :-)

P.S.: V otazce (6) jsem chtel rici, zda-li do dvou litru PET dat 4dropsy, do 5l soudku 10dropsu. Jestli takova porce sladidla neudela z lahve/soudku dalsi objekt na obezne draze zeme. :-D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 18:09:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Dávkování sukru na sekundární kvašení je 3g na 0,5l piva. Platí přímá úměra - to znamená na 2l použij 4x3g.
Zátkovač používám já i několik kolegů a je naprosto v pohodě - BS Vinařské potřeby ho mají o 100kč levnější.

http://eshop.vinarskepotreby.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=3363&category_id=8&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

Drops je akorát navážený na 0,5l, mám doma jedno balení, ale nepoužívám po přečtení etikety - ve složení je řepný cukr a to v pivu nechci ani v malém množství. Řepa do piva nepatří!

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: pon 10. led 2011 21:30:21 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Drops nebo jiné přísady se přidávají když hlavní kvašení v kvasné nádobě táhneš až do konce, pak potřebuješ přidat další sacharidy aby se při ležení v lahvích vytvářel dokvášením další CO2 a nasytil pivo. Samozřejmě lepší je stočit do lahví dřív a na dokvášení využít zbytkové sacharidy- to uděláš pomocí cukroměru a nebo časem třeba taky podle vzhledu piva, začíná se čistit kvasinky si sedají. Jinak když sem dělal koncentráty tak jsem zkoušel drops, cukr, maltozu na dokvášení a nepoznal jsem rozdíl. Oni ty 3gramy dělají zhruba 5 procent všeho zkvasitelného cukru z mladiny a to nemůže být znát- horší to je při sypání rovnou ke koncentrátu, tam to pak dělá i padesát procent a řepný cukr zkváší i na vyšší alkoholy a je to bolehlav. Jinak k bodu 6- čím je větší objem ležácké nádoby tím je nasycování efektivnější a stačí na dokvášení trochu míň zbytkového cukru, ale ty rozdíly jsou tak malé že v těch objemech to zas není takový problém.
Rada pro začátek, vždy část piva stoč do pet lahve ať podle toho jak tvrdne poznáš jestli se moc nepřesycuje a nevyrábíš granáty. U pet lahví a bernardích flašek můžeš odpouštět tlak, to je pro začátek nesporná výhody.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: sob 15. led 2011 14:43:36 
Offline

Registrován: sob 15. led 2011 14:30:37
Příspěvky: 5
Jsem tedy jen začátečník, čtvrtá várka bublá, zatímco první ještě pořád není k pití... :o) Rozumnej argument nemám, ale nějak se mi příčí dávat pivo do plastu, takže používám soudky a sklo. Ten zátkovač je zatím v pohodě, dělá se s ním dobře. Starší lahve seženeš - já to dělám tak, že si je kupuju v samoobsluze. Jen to chce najít nějakou menší prodejnu, v těch větších, kde jdou obaly přes informační systém, nejsou zařízený na to, aby jim papírově odcházely prázdný flašky zase ven. Já si například můžu flašky i vybrat, takže se později nemusím mordovat se všelijakejma zlatejma stříbrnejma krkama.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: úte 18. led 2011 13:56:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. led 2011 15:18:44
Příspěvky: 20
Bydliště: Orlová - Lutyně
Ach ty ceske eshopy, objednaval jsem pred vice jak tydnem a jeste zbozi ani neodeslali. :(


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: úte 18. led 2011 17:01:55 
Offline

Registrován: úte 08. čer 2010 16:15:38
Příspěvky: 165
Bydliště: Slaný
PepinoCZ píše:
Ach ty ceske eshopy, objednaval jsem pred vice jak tydnem a jeste zbozi ani neodeslali. :(


A kde jsi to objednával? Já nakupuju u dvou shopů (vasepivo a domacimikropivovary) a vždycky v pohodě k mé spokojenosti...

_________________
Máš místo mozku z piva kostku.

Co na tom pivu vidíš prosimtě? Já ti to řeknu a ty začneš chlastat taky

***************************************
Neberte život vážně, stejně z něj nevyváznete živí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zacatky s varenim piva
PříspěvekNapsal: úte 18. led 2011 20:15:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 386
Bydliště: u Frýdku - Místku
Rád bych se vrátil k zátkovačce na korunkové uzávěry,
myslím tuto:

http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusens ... -Z103.html

zkoušel někdo uzavírat i ty novější lahve,jsou jiné rozměrově a víčko špatně těsní,nebo proč nepoužívat na nový typ flašek?
Mám ji objednanou a tuto informaci jsem při objednávce asi nějak přehlídnul.(nebo tam nebyla?)
budu muset projít sámošky a pátrat-tady to je samý Radegast,Gambáč,Plzeň-vše ty nové.
Bernardů mám zatím jen pár.

P.S omlouván se ale odkaz mi nešel vložit do code .

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz