VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 22. črc 2018 19:39:11
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 21:16:31 
Offline

Registrován: pát 24. pro 2010 12:36:39
Příspěvky: 68
VUPS mi připadá celkem slabě chmelený, tak jsem si ze dvou litrů rozpuštěné mladinky udělal chmelovar a dal jsem 20g premianta plus 30g červeňáku do asi 26 litrů piva. Teď to kvasí, v rámci čehož jsem to ochutnal a - je to jako pelyněk... Přitom posledně jsem dával 20g červeňáku a skoro to nebylo poznat..
Co myslíte, zmírní se to ještě prokvašením, event. ležením, nebo budu muset řezat až hotové pivo?

A co by se stalo, kdyby se třeba už týden ležící pivo rozlilo z jedné lahve do dvou a ty se pak doplnily málo chmeleným čerstvým pivem a opět uzavřely?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 21:32:14 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 875
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
tak on ten premiant udělá dost...
při tom kvašení se něco ztratí.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 21:36:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Kvašení ti to srazí a ležením se odstraní taková ta nepříjemná hrana hořkosti. Časem se ta chuť prostě uhladí.
Pokud to chceš opravdu zmírnit, klidně nařeď - u speciálů se občas kupáž dělá. Nic tím pokazit nemůžeš.

Já dělám teda ještě podstatně chmelenější, ale chápu, že někomu ta vyšší hořkost může vadit.

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 21:39:21 
Offline

Registrován: pát 24. pro 2010 12:36:39
Příspěvky: 68
Doufejme. Ale je to snad na dobré cestě, kvasná lednice je cítit spíš jako chmelnice :-).
V nejhorším to pojmenuju BITTER a budu to servírovat "na zažitie" po deckách :-/.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 21:43:46 
Offline

Registrován: pát 24. pro 2010 12:36:39
Příspěvky: 68
Mastermind píše:
Kvašení ti to srazí a ležením se odstraní taková ta nepříjemná hrana hořkosti. Časem se ta chuť prostě uhladí.
Pokud to chceš opravdu zmírnit, klidně nařeď - u speciálů se občas kupáž dělá. Nic tím pokazit nemůžeš.

Já dělám teda ještě podstatně chmelenější, ale chápu, že někomu ta vyšší hořkost může vadit.


Toť rajská hudba pro můj sluch. Jako že dochmeluješ VUPS ještě víc? Kolik? Já jen abych věděl, jak blízko limitu se pohybuju :-).
Jináč já mám taky rád co nejhořčejší, klidně i víc, než plzeň, ale když už se to příčí v krku, tak to už je i na mě moc.
Ten chmelovar jsem dělal poctivě, na třikrát a větší část toho premianta tam byla přes hodinku...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 22:48:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. pro 2010 15:29:46
Příspěvky: 192
Bydliště: Brno
Z VUPSu nevařím, tam člověk nikdy neví, jak je to chmelené původně, takže těžko odhadovat, jakou jsi měl výchozí pozici :)
Dělám z výtažků + chmelovar.
14 litrů mého Jantaru No.1 jsem vařil s cca 60g premiantu a 30g červeňáku. (Premiant je přepočet, byly tam i drsnější chmele).
Chmelím většinou na 5x, včetně studeného.

Pivo s rozumnou hořkostí pro běžné pití uděláš počítám s tím co jsem napsal cca na těch 26 litrů.

Momentálně jsem chvilkově vyměkl a udělal černou 14° jenom s lehkým nádechem červeňáku :)

Ale zítra založím asi zase nějakou zběsilost.

Mastermind

ps: Plzeň opravdu není hořká, proti tomu, co vařím :twisted:

_________________
Mám rád chmel.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 22:56:21 
Offline

Registrován: pát 13. srp 2010 0:02:31
Příspěvky: 149
Horác píše:
VUPS mi připadá celkem slabě chmelený, tak jsem si ze dvou litrů rozpuštěné mladinky udělal chmelovar a dal jsem 20g premianta plus 30g červeňáku do asi 26 litrů piva. Teď to kvasí, v rámci čehož jsem to ochutnal a - je to jako pelyněk... Přitom posledně jsem dával 20g červeňáku a skoro to nebylo poznat..
Co myslíte, zmírní se to ještě prokvašením, event. ležením, nebo budu muset řezat až hotové pivo?

A co by se stalo, kdyby se třeba už týden ležící pivo rozlilo z jedné lahve do dvou a ty se pak doplnily málo chmeleným čerstvým pivem a opět uzavřely?





chmelím čím dál víc


Přílohy:
chmel-vups.zip [18.4 KiB]
199 krát
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: stř 29. pro 2010 23:32:26 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Horáci vůbec se toho neboj, bude to naprosto OK. Já bych nic neředil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: sob 01. led 2011 16:35:37 
Offline

Registrován: pát 24. pro 2010 12:36:39
Příspěvky: 68
Díky za podporu, pánové. Nezahořknu, anóbrž vydržím a dám vědět, jak to dopadlo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Asi jsem přechmelil
PříspěvekNapsal: ned 02. led 2011 17:58:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Já bych rozhodně nic neředil, spousta hořkých látek jde totiž ven do deky při primárním kvašení. Takže vydržať a výsledný produkt bude 100% stát za to.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz